Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα «άνοιξε-κλείσε» των οικονομιών στην Ευρώπη επηρεάζουν τη Frigoglass – Σκληρό και το πρώτο τρίμηνο 2021

Τα «άνοιξε-κλείσε» των οικονομιών στην Ευρώπη επηρεάζουν τη Frigoglass – Σκληρό και το πρώτο τρίμηνο 2021

Ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο περιμένει η διοίκηση – Γρηγορότερη η ανάκαμψη σε Ασία και Αφρική

Σχετικά Άρθρα

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώνονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη και άρα στην πορεία των εμβολιασμών, δημιουργούν συνθήκες που εμποδίζουν την ανάκαμψη των μεγεθών της Frigoglass.
Η εισηγμένη δημοσίευσε ζημιές 15,8 εκατ. ευρώ το 2020 από κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ το 2019 και αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η δύσκολη πορεία να συνεχιστεί.
Αυτό οφείλεται εν μέρη και στο γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν καλύτερο από το αντίστοιχο του 2019, καθώς δεν είχε ξεσπάσει τότε η πανδημία.
Η αβεβαιότητα παραμένει σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών και είναι αναγκασμένη να κοιτάζει μία-μία χώρα ξεχωριστά και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Επιφυλακτικά … αισιόδοξη

Εμφανίστηκε όμως και επιφυλακτικά αισιόδοξη για τις επενδύσεις των πελατών στον τομέα ψύξης και είπε πως μετά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο περιμένει ανάκαμψη στα επόμενα και καλύτερη πορεία από αυτή του κάθε τριμήνου του 2020.
Στην Ασία και την Αφρική παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη, ενώ στην Ευρώπη είναι αισθητά μικρότερη λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί..
Η εκτίμηση είναι πως τα νούμερα του 2019 είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν φέτος σε Ασία και Αφρική και πιο δύσκολη στην Ευρώπη, όπου ίσως η εισηγμένη τα πετύχει από το 2022.
Η γρήγορη αντίδραση της διοίκησης στην πανδημία και οι περικοπές στα κόστη βοήθησαν τη λειτουργική κερδοφορία.
Εξακολουθεί η διοίκηση να εστιάζει στα κόστη, ενώ οι επενδύσεις και φέτος θα είναι στα επίπεδα του 2020 ήτοι στα 15 εκατ. ευρώ.
Επίσης ξεκίνησε αυτόν τον μήνα η κατασκευή του κλίβανου στη Νιγηρία και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
Η διοίκηση είναι ικανοποιημένη από τη ρευστότητα που διαθέτει και είναι περίπου στα 90 εκατ. ευρώ και σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι προσπάθησε να μειώσει τα αποθέματα και να εισπράξει απαιτήσεις.
Τα αποθέματα στο τέλος του έτους ήταν στα 81,1 εκατ. ευρώ από 107,2 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις από πελάτες στα 55,1 εκατ. ευρώ από 97,2 εκατ. ευρώ.
Έτσι οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 31 εκατ. ευρώ από 45,1 εκατ. ευρώ, αλλά η υστέρηση στις λειτουργικές ταμειακές ροές καλύφθηκε από τις χαμηλότερες επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες μειώθηκαν στα 13,7 εκατ. ευρώ από 27,6 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης