Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία - ΕΕ: Εκεχειρία στον «πόλεμο των εμβολίων», ενώ αναζητούν «αμοιβαία επωφελή» λύση

tags :
Βρετανία - ΕΕ: Εκεχειρία στον «πόλεμο των εμβολίων»,  ενώ αναζητούν «αμοιβαία επωφελή» λύση

«Εργαζόμαστε για συγκεκριμένα μέτρα (...) βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση και να αυξήσουμε την προσφορά εμβολίων για τους πολίτες μας», ανέφεραν Λονδίνο και Βρυξέλλες σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν

Την έναρξη από κοινού προσπάθειας προκειμένου να εξευρεθεί μια «αμοιβαία επωφελής» λύση για την επίλυση των μεταξύ τους υψηλών εντάσεων που προκαλούν οι προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19, μετά τους αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές δόσεων εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ επισήμαναν Bρυξέλλες και Λονδίνο σε κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.

Αποκλιμάκωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με την ανωτέρων δήλωση σηματοδότησαν την αναθέρμανσης της συνεργασίας του για την προμήθεια των δόσεων των εμβολίων, λίγες μόνο ώρες μετά την κλιμάκωση εκ μέρους της Ευρπαϊκης Ένωσης της μεταξύ τους διαμάχης με τη υιοθέτηση αυστηρότερων περιορισμών στις εξαγωγές δόσεων εμβολίων.
«Με δεδομένες τις αλληλεξαρτήσεις μας» στην παραγωγή εμβολίων, «εργαζόμαστε για συγκεκριμένα μέτρα (...) βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση και να αυξήσουμε την προσφορά εμβολίων για τους πολίτες μας», υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν..

Διαφάνεια

«Εν τέλει, η διαφάνεια και η παγκόσμια συνεργασία όλων των χωρών θα είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεπεραστεί επιτέλους αυτή η πανδημία και να διασφαλιστεί η καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.
Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Διαπραγμάτευση

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές επέστησαν την προσοχή οι παραπάνω δηλώσεις να μην ερμηνευθούν ως συμφωνία με αντικείμενο την προμήθεια των εμβολίων, αλλά η αρχή μιας διαπραγμάτευσης.
Η διπλωματική προσέγγιση των δύο πλευρών σχετικά με το φορτισμένο πολιτικά ζήτημα του εθνικισμού εμβολίων επιτάθηκε μετά την ένδεξή ότι η Κομισιόν θα ήταν δυνατόν να υλοποιήσει τις απειλές της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επεκτείνει τις εξουσίες της ΕΕ ώστε να απαγορεύσει τις εξαγωγές των δόσεων εμβολίων προς την Βρετανία και προς άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών και καθώς και από εταιρείες που υπαναχωρούν από συμβόλαια που έχουν συνάψει για την προμήθεια εμβολίων, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα ενίσχυσε προσωρινά εργαλεία προκειμένου να αποτρέψει τις εξαγωγές εμβολίων σε χώρες που δεν επιστρέφουν τις δόσεις από τη εγχώρια παραγωγή.

Ευρωπαϊκό δράμα

Καταγράφεται ένα αίσιο τέλος σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό δράμα το οποίο κινδύνευσε να μετατραπεί σε φάρσα με την ανακάλυψη ενός αποθέματος 29 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων σε ένα ιταλικό εργοστάσιο.
Η απόφαση της ΕΕ για τις εξαγωγές προκάλεσε κριτική από τον υπόλοιπο κόσμο και υιοθετήθηκε με επιφυλάξεις ακόμη και από ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ.
Συμπίπτει με δύσκολη συγκυρία στην Ευρώπη καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πίεση για την αποτυχία τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τόσο σύντομα όσο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θετική εξέλιξη 

Αλλά όσον αφορά τη Βρετανία, η οποία θα μπορούσε να επηρεαστεί κυρίως από τους περιορισμούς στις εξαγωγές, τα πράγματα φαινόταν να κινούνται προς μια πιο θετική κατεύθυνση.
Βρετανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα μοιραστον τα αποθέματα από ένα εργοστάσιο της AstraZeneca Plc στην Ολλανδία.
Αυτό ακολούθησε μια διαμάχη για το γιατί η εταιρεία έστειλε εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά χωρίς να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση με τους εμβολιασμούς κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης