Νέα αρνητικά ρεκόρ με 4.340 κρούσματα και 741 διασωληνωμένους - Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση
(Συνεχές upd) Μια χώρα σε ασφυξία φανέρωσε η χθεσινή ημέρα 30/3 με τον κορωνοϊό να στενεύει κάθε μέρα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις αντοχές των κουρασμένων από τα συνεχή lockdown πολιτών και τις δυνάμεις του εξαντλημένου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Εν αναμονή των νέων εισηγήσεων των ειδικών για σταδιακό άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων και διαδημοτικών μετακινήσεων, η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα κόβει την ανάσα.
Το δίλημμα είναι τεράστιο, καθώς από τη μία η κοινωνία, έναν χρόνο μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, δείχνει με σαφήνεια ότι έχει κουραστεί, ενώ και η οικονομία βρίσκεται στο «κόκκινο», από την άλλη ωστόσο, η πολύ μεγάλη διασπορά και η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, προκαλούν μεγάλο «πονοκέφαλο» τόσο στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων», όσο και στην κυβέρνηση.
Αδιάψευστο μάρτυρα της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης αποτελούν βέβαια τα 4.340 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες 30/3 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ως αποτέλεσμα 65.979 διαγνωστικών ελέγχων (23.158 PCR και 42.821 rapid τεστ).
Lockdown: Άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5/4 με click away - Τί θα γίνει με malls και σχολεία
Την ίδια στιγμή, όχι στην χαλάρωση, ναι όμως στην αποσυμπίεση της κατάστασης από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, λέει η κυβέρνηση με φόντο την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η στόχευση δεν αλλάζει, αλλά τον «ρυθμό» της διαχείρισης της δύσκολης συγκυρίας τον δίνουν οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι και θα εισηγηθούν αύριο τα επόμενα βήματα.
Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι «δεν γίνεται συζήτηση για τη μη τήρηση των μέτρων, αλλά για την καλύτερη τήρηση των μέτρων μέσω της επιχείρησης-αποσυμπίεσης».
Αρχικά, δεδομένο θεωρείται ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
Στοίχημα αποτελεί και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου.
Αν και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν για τα ψώνια τους, με χρονικό περιορισμό βέβαια, φαίνεται ότι με τα παρόντα δεδομένα δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (παραλαβή έξω από το κατάστημα) τουλάχιστον για μια εβδομάδα.
Παράλληλα, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν στις 5 Απριλίου τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου μετατίθεται το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων και πιθανόν και των Γυμνασίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών.
Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test.
Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας
Θλιβερό ρεκόρ έλαβε χώρα την προτελευταία ημέρα του Μαρτίου, καθώς η «μαύρη» λίστα των 8.017 ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα συμπληρώνεται σήμερα από 72 νέους θανάτους.
Ξεπερνώντας, λοιπόν, το φράγμα των 8.000 νεκρών από λοίμωξη COVID-19, ο μήνας που κλείνει σήμερα αφήνει πίσω του ήδη 1.513 απώλειες συμπολιτών μας και δυσοίωνη παρακαταθήκη τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες»: Τους διπλάσιους σήμερα νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία όλη της χώρας (περισσότεροι από 5.150 ασθενείς) σε σχέση με αυτούς της τελευταίας Τρίτης του Φεβρουαρίου (2.544), εκ των οποίων τουλάχιστον 1.132 σε μονάδες και οι 741 διασωληνωμένοι.
Ενδεικτικά, την Τρίτη 23/2 ο αριθμός των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν ξεπερνούσε τους 650.
Οι 402 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας το τελευταίο 24ωρο συμπληρώνουν τον ζοφερό καμβά της εξέλιξης της πανδημίας.
«Μαύρο ρεκόρ» κρουσμάτων στην Αττική – Υπερδιπλάσια από τέλη Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη
Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η Αττική, με την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού να βάζει «θηλιά στο λαιμό» των νοσοκομείων της που κατακλύζονται από την ακατάσχετη προσέλευση προσβεβλημένων από την COVID-19 ασθενών.
Το κέντρο της πρωτεύουσας «βράζει» για ακόμα μία ημέρα με 535 κρούσματα, ενώ και οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Αττικής καταγράφουν σήμερα αξιοσημείωτα υψηλούς αριθμούς νέων διαγνώσεων: 423 στον Δυτικό τομέα, 350 στον Πειραιά, 277, 261 και 227 σε βόρεια, ανατολική και νότια Αττική αντίστοιχα, αλλά και 24 νέες λοιμώξεις στα νησιά συνθέτουν το παζλ μιας διασποράς με έκταση που τρομάζει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους.
Ενδεικτικό της έξαρσης που παρατηρείται στο λεκανοπέδιο είναι ότι τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την τελευταία Τρίτη του Φεβρουαρίου, όταν και καταγράφηκαν 1.047 νέες διαγνώσεις, με τις σημερινές δηλώσεις του Διευθυντή Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκου Καπραβέλου, ότι «δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη» να προκαλούν τρόμο.
Το μόνο θετικό στοιχείο για την πρωτεύουσα που αναδεικνύει η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ είναι η σχετική σταθεροποίηση (-12%) που παρουσίασε το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα (-12%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα - παραμένοντας πάντως σε υψηλά επίπεδα.
Η Θεσσαλονίκη έφτασε σε επίπεδα Δεκεμβρίου 2020 καταγράφοντας ισάριθμα κρούσματα με το κέντρο της Αθήνας, ενώ την 1η Δεκεμβρίου που το δεύτερο κύμα της πανδημίας συγκλόνιζε τη βόρεια Ελλάδα μετρούσε 538 νέες λοιμώξεις.
Σημαντικό, όμως, είναι ότι τα νοσοκομεία της περιοχής δείχνουν προς το παρόν να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στο βάρος που επιφέρει η αύξηση των εισαγωγών, αλλά και το γεγονός ότι τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων του ΕΟΔΥ δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μεταβολή (+11%) στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα 15-21 Μαρτίου.
Αποτέλεσμα της Αποκριάς τα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα
Η κορύφωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως συσχετίζεται με τις συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα κορωνοπάρτι για την Αποκριά που –αγνοώντας τα περιοριστικά μέτρα- πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Παρά την αναμφίβολα δύσκολη εξίσωση που θέτουν οι αριθμοί αυτοί για τη διαχείριση της κατάστασης από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, οι ειδικοί δεν εμφανίζονται σαστισμένοι από τα νούμερα. Αντιθέτως, τονίζουν ότι πρόκειται για αποτελέσματα αναμενόμενα 14 ημέρες μετά τις Απόκριες.
Η διασπορά του ιού σε 71 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, άλλωστε, επιβεβαιώνει αυτή τους την εκτίμηση. Βγάζοντας εκτός των υπολογισμών την Αττική και την Θεσσαλονίκη, συνολικά 36 ΠΕ βρίσκονται με διψήφιους αριθμούς στον επιδημιολογικό πίνακα νέων κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, από τις οποίες ξεχωρίζουν το Ηράκλειο (92), η Εύβοια (80), η Βοιωτία (56), τα Ιωάννινα (53), η Ηλεία και η Κορινθία (51), αλλά και το Άγιο Όρος με 20 νέες λοιμώξεις.
Σε αυτές, βέβαια, προστίθενται και τρεις ακόμα περιοχές με τριψήφιες νέες διαγνώσεις –Κοζάνη (167), Αχαΐα (135) και Λάρισα (125)- που συγκεντρώνουν εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα τα βλέμματα και την ανησυχία των ειδικών για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού.
Από την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, πάντως, στη Λάρισα παρατηρείται σταθεροποίηση (-3%), ενώ αξιόλογη μείωση καταγράφεται σε Χανιά (-71%), Πάτρα (-60%) και Βόλο (-50%), αφήνοντας μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα.
Στους 8.017 οι θάνατοι από κορωνοϊό
Τα νέα 30/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1,7%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11,84%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Αισιοδοξία από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό
Στην αντίπερα όχθη, θετική είναι η πρώτη αποτίμηση του εμβολιασμού ατόμων μεγάλης ηλικίας, όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως «με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων δεν έχουμε άτομα αυτής της ηλικίας στις ΜΕΘ, που γνωρίζουμε πως ήταν υπεύθυνα για την υψηλή θνησιμότητα του πρώτου κύματος, αλλά και για την κατάληψη των κλινών ΜΕΘ για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:
Το 75% των ανθρώπων 75-79 ετών
Το 64% των ανθρώπων 80-84 ετών
Το 60% των ανθρώπων 85 και άνω
Το 55% των ανθρώπων 60-64 ετών και
Το 51% των ανθρώπων 70-74 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 26/3 και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνούν ήδη τα 230.000.
Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους ανθρώπους 65 - 69 ετών.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι όταν οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, λαμβάνοντας σχετικό SMS.
Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς.
Μέχρι στιγμής, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 10,14%, με 1.065.000 συμπολίτες μας να έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου, ενώ 565.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.
Από 1η Απριλίου τα εν λειτουργία εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια θα ξεπεράσουν τα 1.000, ενώ μέσα στον ερχόμενο μήνα αναμένεται οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο με σκευάσματα των Pfizer (1,1 εκ. δόσεις), Astrazeneca (450.00 δόσεις), Moderna (100.000 δόσεις) και Johnson&Johnson (70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο).
Τι ισχύει για το εμβόλιο της Astrazeneca και τις αλλεργίες
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας τόσο για το εμβόλιο της Astrazeneca όσο και για τα φαινόμενα φόβου από πλευράς πολιτών και δισταγμού από πλευράς γιατρών για τον εμβολιασμό ατόμων με αλλεργίες.
Όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EΜΑ) έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες.
Παράλληλα όμως συνεχίζεται η ενδελεχής έρευνα για την ύπαρξη αιτιώδους συσχέτισης του εμβολίου με το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο θρομβώσεων και θρομβοπενίας, με 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.
Όσο για τις αλλεργίες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε πως η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας και ότι οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό.
Αρχές Απριλίου τα self test στα φαρμακεία
Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να είναι στα φαρμακεία περίπου 10 εκατομμύρια self test, τα οποία θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες στα σπίτια τους, προκειμένου να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και προασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό.
Πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test, με ρινικό επίχρισμα ή δείγμα σιέλου.
Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους, συζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.
Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας - ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.
Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών