Προς καθολικό lockdown οδεύει η Γερμανία καθώς η καγκελάριος Merkel, εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων προστασίας από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Bild, η καγκελάριος εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να επιβάλλει «ομοσπονδιακό lockdown», καθώς θεωρεί ότι τα ισχύοντα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν αρκούν προκειμένου να ανακοπεί το τρίτο κύμα της και να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.
Την περασμένη Κυριακή, στην τηλεοπτική της συνέντευξη, η Merkel τόνισε ότι «δεν θα παραμείνει θεατής», ότι θα παρέμβει εάν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων επιμένουν να μην εφαρμόζουν το «φρένο έκτακτης ανάγκης» όπου διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και, αντιθέτως, σχεδιάζουν μερική χαλάρωση των περιορισμών ή «πιλοτικά σχέδια ανοίγματος».
Μέτρα εν όψη του Πάσχα των Καθολικών
Με αυτή της τη δήλωση αναφερόταν - μεταξύ άλλων - στον πρωθυπουργό του Zάαρλαντ, τον Tobias Hans (CDU), ο οποίος μετά το Πάσχα προγραμματίζει άνοιγμα θεάτρων, κινηματογράφων, γυμναστηρίων και εξωτερικών χώρων εστίασης, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση μαζικών τεστ. Σε άλλα κρατίδια, όπως το Μεκλεμβούργο - Πομερανία, αν και ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες ξεπέρασε το όριο των 100, δεν σχεδιάζεται λήψη μέτρων, αντιθέτως υπάρχει απόφαση για επαναλειτουργία ζωολογικών κήπων, μουσείων, σχολών οδηγών και καταστημάτων, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ 24 ωρών.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Σαξονία - Άνχαλτ, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, αλλά και στο Βερολίνο, όπου τα καταστήματα λιανικής άνοιξαν την Μεγάλη Τετάρτη, επίσης με προϋπόθεση τα αρνητικά τεστ.
Σύμφωνα με το δίκτυο RND, η καγκελάριος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και να επιβάλλει όχι μόνο προϋποθέσεις, αλλά και το περιεχόμενο και την διάρκεια και τις λεπτομέρειες lockdown χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, βασιζόμενη σε πρόνοια του Συντάγματος που επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να νομοθετεί σε περιπτώσεις δημοσίου κινδύνου ή επιδημίας.
Πρόκειται για πολιτική παρωδία
«Το αξίζουν αυτό, τόσο οι πολίτες γενικά όσο και οι γιατροί και οι νοσηλευτές στις κλινικές κορωνοϊού. Αυτό που δεν αξίζουν είναι η πολιτική παρωδία που τους προσφέρεται τώρα», επισημαίνει σε σχόλιό του το RND.
Στον αντίποδα, η Bild προειδοποιεί την καγκελάριο να μην φθάσει εκεί, παρότι πράγματι οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν την 3η Μαρτίου στο «φρένο έκτακτης ανάγκης» και τώρα δεν το εφαρμόζουν.
«Μόνο που είναι θέμα των πρωθυπουργών να πατήσουν το φρένο.
Και με αυτό θα πρέπει να ζήσει και η καγκελάριος στο 16ο έτος της θητείας της. Επίσης θα πρέπει να ζήσει με το γεγονός ότι δεν συμμερίζονται όλοι οι πολιτικοί της χώρας την άποψή της για τα πράγματα και τους φόβους της και δοκιμάζουν άλλους δρόμους», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι η ίδια πρόσφατα, όταν παραδέχθηκε το λάθος της ανακαλώντας την απόφαση για lockdown τις ημέρες του Πάσχα, δήλωσε «όταν χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, κερδίζει πάντα ο τοίχος».
Δημοσκοπικός κόλαφος
Οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται στην Γερμανία δείχνουν κατάρρευση του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU το οποίο μαζί με το CSU τους Χριστιανοκοινωνιστές που συγκυβερνούν έχουν υποχωρήσει στο 26% από 38% που εμφάνιζαν πριν λίγους μήνες.
Να σημειωθεί ότι το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU της Merkel από 27% έχει υποχωρήσει στο 19% και βρίσκεται στην δεύτερη θέση πίσω από τους πράσινους με 21%.
Η ακροδεξιά του AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία εμφανίζει ποσοστό 11%
Μετά από ένα χρόνο αδιεξόδου στις κοινωνίες λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων που έχουν κρατήσει 13,5 μήνες, οι πολίτες δείχνουν έντονα σημάδια κόπωσης και η υποβόσκουσα αντίδραση μεταφράζεται σε δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης, οπότε εύλογα τα πολιτικά κόμματα που κυβερνούν έχουν δεχθεί ισχυρό σοκ.
Ενώ στην αρχή οι κυβερνήσεις συσπείρωσαν γύρω τους τις κοινωνίες και τους πολίτες, πλέον μετά από 13,5 μήνες lockdown οι άνθρωποι γυρίζουν την πλάτη και καταδιάζουν τις κυβερνήσεις για την αποτυχία διαχείρισης αυτής της υγειονομικής κρίσης του κορωνοιού ή Covid 19.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιταλίας όπου τα δύο εθνικιστικά κόμματα Lega του Salvini και Fdi της Meloni καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση ή ποσοστό από κοινού 42% και θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών