Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τιτάν: Έχει τσιμέντο το πράσινο deal του προέδρου Βiden - Στις ΗΠΑ έργα 114 δισ

Τιτάν: Έχει τσιμέντο το πράσινο deal του προέδρου Βiden - Στις ΗΠΑ έργα 114 δισ

Μερίδιο σε έργα μεταφορών 114 δισ. θα διεκδικήσει η ελληνική εταιρεία

Σχετικά Άρθρα
Ένα μεγάλο έργο αρχίζει να ξεδιπλώνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σ ότι αφορά το πρόσφατο new deal- μαμούθ του προέδρου John Biden, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων ένα μερίδιο θα διεκδικήσει βάσιμα και ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος του Τιτάνα, εξαιτίας της τοποθέτησης του στις αγορές των ΗΠΑ.

Αν και το σχέδιο Biden ( 2022-2030) βρίσκεται στα πρωϊμα στάδια της εξέλιξης του καθώς δεν έχει εγκριθεί, ούτε έχει αποσαφηνιστεί η χρηματοδότηση του ( μέσω αύξησης του εταιρικού φόρου, ιδιωτικό δανεισμό ), τα στοιχεία που αφορούν την εμπλοκή των τσιμεντοβιομηχανιών στο πλάνο είναι συγκεκριμένα:
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το πακέτο που αφορά αποκλειστικά τα έργα μεταφορών ( αυτοκινητοδρόμους, γέφυρες, τούνελ κα) υπολογίζονται να ανέλθουν σε 115 δισεκατομμύρια δολάρια και επειδή το πλάνο έχει οκταετή διάρκεια ετησίως προβλέπονται δαπάνες για έργα μεταφορών 14 δισ. δολάρια, ποσό το οποίο είναι κατά 30% υψηλότερο απο τους σημερινούς προϋπολογισμούς.
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι, τα συγκεκριμένα ποσά δεν συμπεριλαμβάνουν άλλες κατασκευές, όπως λ.χ την κατασκευή μονάδων αποβλήτων, οι οποίες προβλέπονται στο πράσινο σχέδιο και θα απαιτήσουν υλικά απο τις τσιμεντοβιομηχανίες.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική εταιρεία θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις προοπτικές απο την επόμενη χρονιά όταν το πλάνο θα έχει εγκριθεί και εξειδικευθεί αναλυτικά.
Χαρακτηριστικό, όμως, είναι ότι, πριν ακόμα εγκριθεί το σχέδιο και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, διαχειριστές επενδυτικών εταιρειών δηλώνουν ξεκάθαρα ότι, απο το πακέτο Biden θα ευνοηθούν περισσότερο οι εταιρείες υλικών (materials) αν κι ένα σημαντικό κομμάτι του πλάνου επικεντρώνεται στις τεχνολογίες της καθαρής ενέργειας.

Σταθερά το 60% του Ebidta απο τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, αποτελούν, επίσης, ήδη μια σημαντική αγορά για τον Τιτάνα καθώς απο εκεί προέρχεται σταθερά – άνω της τριετίας – περί το 60% των λειτουργικών κερδών ( Εbidta) του ομίλου.
Την περασμένη χρονιά, με σύνολο ενεργητικού αξίας 1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 936 εκατ. ευρώ.
Ενω τα λειτουργικά κέρδη, προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έφθασαν τα 176 εκατ. ευρώ – τα οποία ήδη είναι τα υψηλότερα απο κάθε άλλη περιοχή δραστηριοποίησης ( Ελλάδα – Δυτ. Ευρώπη, Νοτιανατολική Μεσόγειος, Βραζιλία ).
H ελληνική εταιρεία κατέχει δυο μονάδες παραγωγής τσιμέντου σε Florida, Virginia με δυναμικότητα 3,5 εκατ. μετρικούς τόνους.
Επίσης κατέχει οκτω λατομεία, τρεις σταθμούς σε New Jersey, Norfolk, Tampa, 82 σημεία έτοιμου σκυροδέματος ( RMC) κ.α
Οι δυο μονάδες παραγωγής βρίσκονται κοντά στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ και διπλα σε λιμάνια, διευκολύνοντας τις εξαγωγές.
Επίσης, σ αυτές τις περιοχές ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος.
Απο πλευράς μεριδίων αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία, ο Τιτάνας κατέχει την πρώτη θέση στις αποκαλούμενες Μεσοατλαντικές Πολιτείες και την 2η θέση στην αγορά της Φλόριντα.
Ανεξάρτητα, πάντως, απο την εξέλιξη του πακέτου του προέδρου Biden, τα στοιχεία κατανάλωσης της αμερικανικής αγοράς υποδεικνύουν περιθώρια σημαντικής ανάπτυξης.
Ενδεικτικά, το 2005, δηλαδή – δυο χρόνια πριν εκδηλωθεί η κρίση με τα στεγαστικά δάνεια - η κατανάλωση στις ΗΠΑ ανήλθε σε 122 εκατ. τόνους, ενω σήμερα κινείται στα 101, 1 εκατ. τόνους, περίπου 20% χαμηλότερα. Ακόμη κι αν δεν έχει ξεκινήσει το πλάνο Biden, η εικόνα της αγοράς δίνει περιθώρια ανάπτυξης λόγω και των υψηλών δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της πανδημίας απο την Fed.
Ο Τιταν έκλεισε την χρονιά του 2020 με κύκλο εργασιών, ύψους 1,6 δις. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 286,2 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ λόγω χρεώσεων στην Αίγυπτο.
Η εταιρεία θα επιστρέψει κεφάλαιο στους μετόχους, ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης