Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Vivartia: Αυτή είναι η συμφωνία του CVC με τις ελληνικές τράπεζες για τα δάνεια

tags :
Vivartia: Αυτή είναι η συμφωνία του CVC με τις ελληνικές τράπεζες για τα δάνεια

Αύξηση 75 εκατ. ευρώ για τις οφειλές σε Alpha, Eθνική, Eurobank και νέο δάνειο 30 Πειραιώς προς τις εταιρίες εστίασης

Σχετικά Άρθρα
Νέα περίοδος ξεκίνησε για την Vivartia Συμμετοχών με μέτοχο πλέον κατά 100% το αμερικανικό CvC Capital το οποίο την ελέγχει μέσω της εταιρείας Venetico Holdings.

Η τελευταία είναι η εταιρική οντότητα που έχει συστήσει το αμερικανικό fund ειδικά για τον κλάδο των τροφίμων προκειμένου να υπάρχει διαφοροποίηση κινδύνου, μεταξύ των διαφορετικών συμμετοχών που κατέχει (Yγεία – Health care, Vivartia – Venetico, “D- Marin”, “Skroutz”, “Πάμε Διακοπές” κα).
Συγκεκριμένα, η χθεσινή Γενική συνέλευση των μετοχών της Vivartia ενέκρινε και τυπικά την αύξηση κεφαλαίου κατά 75 εκατ., χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν αναλογικά προς την αποπληρωμή δανεισμού προς τις τράπεζες Αlpha, Εθνική, Eurobank. Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Vivartia απο τις 31 Μαρτίου είναι πλέον ο κ. Αθ. Παπανικολάου, ο οποίος ήταν και διεύθυνων σύμβουλος της ΜIG κατά την περίοδο της εξαγοράς της Vivartia απο το Cvc Capital.
Η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας τροφίμων και εστίασης αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σειράς πολυσύνθετων συναλλαγών, που ξεκίνησε με την πώληση απο την MIG, της Vivartia απο το Cvc capital με τίμημα 175 εκατ. ευρώ.
Τo τίμημα της εξαγοράς κατευθύνθηκε για να αποπληρωθεί ο δανεισμός της Τράπεζας Πειραιώς.

Η δομή της συμφωνίας με τις Τράπεζες - Αύξηση 75 εκατ. ευρώ για την εστίαση και νέο δάνειο 30 εκατ. ευρώ απο την Πειραιώς

Χθες λοιπόν o μοναδικός μέτοχος της Vivartia, η Venetico Holdings του CVC Capital, παρείχε δια εκπροσώπων του, την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου κατά 75 εκατ. ευρώ στην Vivartia.
Μ αυτήν την διαδικασία ανοίγει ο δρόμος ώστε να αποπληρωθούν δάνεια του κλάδου της εστίασης προς τις τρεις τράπεζες. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, απο τα 75 εκατ. ευρώ της αύξησης τα 25 αποτελούν δάνειο του CVC προς την εταιρεία.
Στην συνέχεια, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η τρίτη συναλλαγή η οποία έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της νέας σύμβασης δανείων που θα υπογραφεί με τις τράπεζες, είναι η χορήγηση δανείου 30 εκατ. ευρώ απο την Τράπεζα Πειραιώς μέσω του Ταμείου εγγυοδοσίας, προς τις τρείς θυγατρικές εταιρείες της εστίασης Goody΄s, Εverest, Οlympic Catering προκειμένου οι τελευταίες να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης για να συνεχίσουν.
Με τη νέα δομή επίσης της εταιρείας Vivartia, καθεμιά θυγατρική δεν θα εγγυάται τα δάνεια των υπόλοιπων εταιρειών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Ο συνολικός δανεισμός της Vivartia προς τις τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ανερχόταν σε 423 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 372,8 εκατ. ευρώ ήταν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα 50,4 βραχυπρόθεσμες υποχρέωσεις.
Η προηγούμενη διοίκηση είχε εξασφαλίσει την συναίνεση των τραπεζών για τη μη συμμόρφωση με χρηματοοικονομικούς δείκτες (ebidta) των κοινών ομολογιακών δανείων σ ότι αφορά την εστίαση και τα γαλακτομικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές των κοινών ομολογιακών δανείων, για καθεμιά απο τις τέσσερις τράπεζες, κινούνται λίγο πάνω απο τα 100 εκατ. ευρώ.

Εξαγορά της Δωδώνη απο την Δέλτα – Συζητήσεις και με άλλο επενδυτή η Κολιός

Η επόμενη κίνηση της Vivartia, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι η εξαγορά του 75% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανανίας Δωδώνη απο την ΔΕΛΤΑ, και ήδη διεξάγονται διαπραγματεύσεις με το Ρωσικό fund για την απόκτηση της εταιρείας.
Παράλληλα, όμως, πραγματοποιούνται συζητήσεις και με την εταιρεία “Κολιός” για την οποία όμως έχει εμφανιστεί κι άλλος δυνητικός επενδυτής.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης