Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιφυλακτικός ο Μόσιαλος για ελεύθερες μετακινήσεις το Πάσχα: Να ελέγξουμε την πανδημία

Επιφυλακτικός ο Μόσιαλος για ελεύθερες μετακινήσεις το Πάσχα: Να ελέγξουμε την πανδημία
Μια περιστολή των δραστηριοτήτων για λίγο ακόμη, θα είναι σημαντική δήλωσε ο καθηγητής
Σχετικά Άρθρα

Επιφυλάξεις για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα έστω και υπό όρους, ακόμη και αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα διατύπωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE
«Θα έλεγα να περιμένουμε, δεν είναι τώρα αυτό το βασικό» τόνισε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ
Πρόσθεσε πως εάν το βασικό για εμάς είναι η σχέση μας με τα τεκταινόμενα της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή η θρησκευτική μας προσέγγιση, αυτή μπορεί να υπάρχει παντού.
«Είδαμε και τον αρχιεπίσκοπο και την πολύ σωστή δήλωση που έκανε, να πάμε να εμβολιαστούμε όλοι, αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε τους συνανθρώπους μας» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως θα ήταν επιφυλακτικός για άνοιγμα προκειμένου να γιορτάσουμε το Πάσχα και να μετακινηθούμε στην επαρχία.
Μια περιστολή των δραστηριοτήτων για λίγο ακόμη, θα είναι σημαντική γιατί αυτό το οποίο προέχει είναι να ελέγξουμε την πανδημία, εξήγησε.

Λιανεμπόριο και σχολεία

Όσον αφορά το εάν τον ανησυχεί το γεγονός ότι παράλληλα με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ανοίγουν επιπροσθέτως τα Λύκεια Δευτέρα 12/4- και στις κόκκινες περιοχές, ο καθηγητής τόνισε πως η λειτουργία του λιανεμπορίου γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο και έτσι δεν επιβαρύνεται παραπάνω επιδημιολογικά η χώρα.
«Οι περισσότεροι πολίτες είναι έξω, κάνουν τις βόλτες τους, το να περάσουν από ένα κατάστημα και να πάρουν ένα προϊόν το οποίο έχουν παραγγείλει δεν θα αλλάξει κάτι» είπε συγκεκριμένα αντιπαραβάλλοντας τα οφέλη που το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνεπάγεται γενικότερα και επισημαίνοντας πως δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία αλλά μόνο τρεις τάξεις ενώ είναι ακόμη αμφίβολο εάν τα παιδιά της Γ’ Λυκείου επιστρέψουν μαζικά στις σχολικές αίθουσες
«Επομένως είναι ένα ελεγχόμενο άνοιγμα» δήλωσε εξηγώντας πως δεδομένου του ότι θα υπάρχουν λιγότεροι μαθητές μεγαλύτερη ηλικίας οι οποίοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα και δεν θα χρειάζονται γονείς για να τους μεταφέρουν- ώστε να επιβαρύνεται η κυκλοφορία-, ότι τα διαλείμματα θα είναι ρυθμισμένα και ότι ο καιρός καλυτερεύει και το άνοιγμα θα είναι κατ΄ ουσίαν για δύο εβδομάδες, το ρίσκο θα είναι πάρα πολύ μικρό.

Αναπόφευκτοις ο συνωστισμός

Ως αναπόφευκτες χαρακτήρισε τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σάββατο 10/4 στην Ερμού ο καθηγητής, παρατηρώντας πως τουλάχιστον, πάνω από το 80% των πολιτών φορούσαν μάσκα ενώ αντιθέτως στην Βρετανία ούτε το 10% όσων κυκλοφορούν δεν το κάνει.
«Επομένως κάτι κάνουμε καλύτερα στην Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε πως όπως γνωρίζουμε σε εξωτερικούς χώρους οι πιθανότητες της διασποράς του Covid είναι πολύ μικρή, 18-19 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τους εσωτερικούς χώρους.
«Άρα υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αυτό είναι αναπόφευκτο εφόσον πάμε σε μερική χαλάρωση αλλά δεν αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο όσο πολλοί πιστεύουμε» συνόψισε ο κ. Μόσιαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης