Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας (υπ Περιβάλλοντος): Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές απολιγνιτοποίησης

Σκρέκας (υπ Περιβάλλοντος): Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές απολιγνιτοποίησης
Απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, για την απολιγνιτοποίηση και τη διάσωση θέσεων εργασίας σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη

H κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα συνεκτικό σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, με αντικείμενο την απολιγνιτοποίηση και τη διάσωση θέσεων εργασίας, μέσα από την άμεση έναρξη της αποκατάστασης εδαφών στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας.
"Είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ συνεκτικό οραματικό σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στις εν λόγω περιοχές, δηλαδή στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη. Είναι ένα σχέδιο το οποίο τελικά αξιοποιεί περί τα 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2028, όπου εκεί βέβαια στο αρχικό του στάδιο έχουμε και αποκαταστάσεις ορυχείων", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος αναγνώρισε ότι η απολιγνιτοποίηση "θα έχει κάποιες συνέπειες" στην τοπική κοινωνία που ζούσε από την "μονοκαλλιέργεια" της αξιοποίησης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέες δράσεις

"Αυτή η δραστηριότητα είναι αλήθεια ότι στήριξε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στήριξε την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Οι εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο, η ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, δυστυχώς έχουν κάνει αυτές τις δραστηριότητες να υποχωρούν πια και να πρέπει να αντικατασταθούν από νέες δράσεις", είπε ο υπουργός, που όμως σημείωσε: "Είναι μια πρόκληση για μας, αλλά είναι και μια τεράστια ευκαιρία. Είναι μια πρόκληση να αντικαταστήσουμε αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας που ήταν συνδεμένες με την αξιοποίηση του λιγνίτη, με νέες θέσεις εργασίας που θα συνδέονται με άλλες δράσεις, πράσινες δράσεις, άλλες ενέργειες, άλλες δραστηριότητες και άλλες επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην εν λόγω περιοχή. Παράλληλα, όμως, είναι και μια τεράστια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο μιας περιοχής. Μπορούμε να αλλάξουμε το τοπικό παραγωγικό μοντέλο και όχι μόνο να αντικαταστήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας που συνδέονται αποκλειστικά με την εξόρυξη του λιγνίτη, αλλά να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες και πιο βιώσιμες θέσεις εργασίας που θα δώσουν τη δυνατότητα να σταματήσει η ερημοποίηση ουσιαστικά, μεγάλων περιοχών της χώρας, που συνδέονται με αυτόν τον κλάδο".
"Δεν έχετε δεσμευθεί στην πράξη για τις αποκαταστάσεις", ανέφερε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε ότι "στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δεν υπάρχει έστω ένα πρωτόλειο σχέδιο αποκατάστασης των φυσικών πόρων της περιοχής, που θα μπορούσε να αποτελέσει και εφαλτήριο ανάπτυξης, που θα μπορούσε να απαντήσει στη μεγάλη ρύπανση του υδροφορέα στην περιοχή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με εξασθενές χρώμιο, κοκ".

Αποκατάσταση εδαφών

Ο κ. Αρσένης κάλεσε την κυβέρνηση να επενδύσει ουσιαστικά στην αποκατάσταση των εδαφών, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο πληθυσμιακής ερήμωσης της περιοχής. "Έχουμε πάνω από δυόμισι χιλιάδες θέσεις απασχόλησης που καταργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κι άλλες δύο χιλιάδες που έχουμε αυτόν τον χρόνο. Εσείς δεν έχετε ένα σχέδιο", είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε ότι στη Βουλή θα κατατεθεί προς ψήφιση, προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και της ΔΕΗ ΑΕ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των εκτάσεων. Ανέφερε επίσης, ότι οι αποκαταστάσεις στις περιοχές των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ θα προχωρήσουν με βάση τις ΑΕΠΟ, τις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και τις αντίστοιχες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν εκπονηθεί τηρώντας, παράλληλα, πλήρως τις σχετικές προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Είπε ακόμα, ότι στην αποκατάσταση των εδαφών, "θα συντηρηθεί ένα σημαντικό κομμάτι των θέσεων εργασίας, μέχρι αυτές να αντικατασταθούν από νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης