Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Πρόβα» από Δευτέρα 19/4 για το εθνικό restart του τουρισμού - Ποια τα δεδομένα;

«Πρόβα» από Δευτέρα 19/4 για το εθνικό restart του τουρισμού - Ποια τα δεδομένα;
Μικρό το «καλάθι» από το πιλοτικό άνοιγμα

«Καλοδεχούμενο» το άνοιγμα των συνόρων για ξένους τουρίστες, λένε οι επιχειρηματίες σε δημοφιλή νησιά, αλλά για να έρθουν «πρέπει να γίνει και άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων ώστε να υπάρχει ελκυστικό προϊόν. Και φυσικά, να τα επιτρέψει όλα αυτά η πανδημία ώστε οι προορισμοί μας να ανακτήσουν το πράσινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη, για να έχουμε και πτήσεις και τουρισμό», επισημαίνουν ανήσυχοι, παρακολουθώντας την πορεία της covid-19.
Ένα από τα εννέα διεθνή αεροδρόμια που μπαίνουν στην πιλοτική επανεκκίνηση από Δευτέρα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, είναι και αυτό της Μυκόνου.
Στο νησί επικρατεί έντονος προβληματισμός, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Ο Μάιος ακυρώνεται λόγω επιδημιολογικών δεδομένων και σε ένα μήνα δεν θεωρώ ότι θα έχουν σταθεροποιηθεί οι συνθήκες προς το καλύτερο.
Εκτιμώ ότι ρεαλιστικά, ουσιαστική επανεκκίνηση θα μπορούσαμε να αναμένουμε από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και μετά», δηλώνει στο bankingnews.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων της Μυκόνου κα Μαρία Κουσαθανά.

Θέλουν Green Pass «πακέτο» με εστίαση

Ωστόσο, αποτιμά θετικά την απόφαση για πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού και μίνι εφαρμογή του «green pass» για τουρίστες συγκεκριμένων χωρών που είτε έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είτε έχουν αρνητικό pcr. Αλλά στη λογική του... crash test.
«Όχι όμως για να υπάρξουν εμπορικά αποτελέσματα άμεσα, απλώς για να εντοπιστούν τυχόν λάθη και στη συνέχεια να διορθωθούν.
Το να ανοίγει ο τουρισμός χωρίς να επαναλειτουργεί η εστίαση, δεν είναι κάτι που συνδυάζεται εύκολα για να προσελκύσεις κόσμο», προσθέτει η κα Κουσαθανά.

Η Ελλάδα θα ανοίξει και για τους Ρώσους

Σε πρώτη φάση, το άνοιγμα αφορά πολίτες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Σερβίας, του Ισραήλ και των ΗΑΕ.
Την ίδια στιγμή στο ταξίδι του στη Μόσχα, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επιχειρεί να επαναφέρει το τουριστικό ρεύμα από τη μεγάλη ρωσική αγορά χωρίς περιορισμούς, αρκεί να είναι εμβολιασμένοι, να έχουν νοσήσει και να έχουν αντισώματα ή αρνητικό τεστ.
«Έως τις 14 Μαΐου, την επίσημη ημερομηνία επανέναρξης του Ελληνικού Τουρισμού, θα ανοίγουμε σταδιακά τα σύνορά μας, ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι» δήλωσε στο πρακτορείο ITAR-TASS.
Μάλιστα διευκρίνισε ότι η Ελλάδα μέχρι τότε όταν οι περιορισμοί κατά την εκτίμησή του θα έχουν αρθεί, θα είναι σε θέση να δεχθεί «και όσους ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V».
«Βεβαίως, παραμένουμε σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους, με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, για να σιγουρέψουμε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το άνοιγμα με ασφάλεια», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Οι περιορισμοί ισχύουν για όλους

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το «πείραμα της Ρόδου» με 189 Ολλανδούς τουρίστες που απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε all inclusive ξενοδοχείο, η κυβέρνηση σπεύδει να διευκρινίσει πως οι περιορισμοί που ισχύουν για τους Έλληνες, ισχύουν και για τους τουρίστες, για να αποσοβήσει την «γκρίνια» του «εμείς παραμένουμε σε lockdown, ενώ οι ξένοι όχι».
«Όσοι έρθουν θα παραμείνουν στον προορισμό τους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό», ξεκαθαρίζει.
«Αυτό είναι ένα πιλοτικό άνοιγμα, μια μίνι πιλοτική εφαρμογή του «Green Pass», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη.
«Πολλές από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες και κάποιες άλλες που έχουν προχωρήσει τον εμβολιασμό έχουν ήδη περιορισμούς στην έξοδο επισκεπτών.
Οπότε δεν αφορά πολύ μεγάλους αριθμούς τουριστών».
«Είναι δύσκολο να πούμε στους ξένους «ελάτε» και να μην μπορούν να βγουν από το δωμάτιο του ξενοδοχείου.
Είναι ριψοκίνδυνο να ανοίξει μια μονάδα για λίγους και στη συνέχεια να αναγκαστεί να ξανακλείσει επειδή θα ξεμείνει από πελατεία», τονίζουν αρκετοί επιχειρηματίες, οι οποίοι προτιμούν να το ξανασκεφτούν «δύο και τρεις φορές» το να ανοίξουν, ώστε να ελαχιστοποιήσουν όσο μπορούν το ρίσκο του να επιβαρυνθούν περισσότερο σε μια αβέβαιη χρονιά.

Ζητούν fast track διαδικασίες στα σύνορα

Οι τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στηρίζονται κυρίως στον οδικό τουρισμό των Βαλκάνιων τουριστών.
Σέρβοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί και Ρουμάνοι επισκέπτονται Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα και Θάσο κάθε καλοκαίρι. Οι άνθρωποι του τουρισμού, ανησυχούν μήπως ξαναπαρουσιαστούν τεράστιες ουρές στα χερσαία σύνορα.
Και προσθέτουν ότι αυτό «θα ήταν μεγάλη ταλαιπωρία και δυσφήμιση».
Ήδη, πολλές περιοχές έχουν χτυπήσει εγκαίρως τις πόρτες αρμόδιων υπηρεσιών και έχουν επισημάνει τον κίνδυνο.
«Να σκεφτείτε ότι ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας δεν διαθέτει καν τουαλέτες», επισημαίνει στο bankingnews.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος αναφέρεται στο ενδιαφέρον που καταγράφεται από Βούλγαρους και Ρουμάνους για να επισκεφτούν το νησί το Πάσχα.
«Υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν κρατήσεις από γκρουπ Βαλκάνιων εδώ και αρκετό καιρό, αλλά είναι με ημιδιατροφή.
Θα πρέπει κάποιος να τους εξηγήσει ότι δεν θα υπάρχουν εστιατόρια ανοιχτά για να φάνε», τονίζει.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης