Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Συνάντηση Biden με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Suga και το βλέμμα στην Κίνα

ΗΠΑ: Συνάντηση Biden με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Suga και το βλέμμα στην Κίνα

Στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι να ανταγωνιστεί η κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road για τη κατασκευή φυσικών και ψηφιακών υποδομών που να συνδέουν εκατοντάδες χώρες από την Ασία με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη

Σχετικά Άρθρα
Την Παρασκευή 15 Απριλίου πραγματοποιείται η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό  Yoshihide Suga, σύμφωνα με πολιτικούς η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας πιθανότατα θα τεθεί ψηλά στην ημερήσια διάταξη σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, την Παρακευή 16 Απριλίου 2021.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον για την πρώτη προσωπική συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με ξένο ηγέτη από την ανάληψη της προεδρίας.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την ισχύ της Κίνας θέτοντας μια σειρά από ζητήματα που κυμαίνονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
«Η ανοικοδόμηση των συμμαχιών των ΗΠΑ και ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι ο πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής του Biden.
Η προσωπική συνάντηση με τον Suga σηματοδοτεί ότι η Ιαπωνία είναι θα αποτελέσει άξονα  και στα δύο στρατηγικά εγχειρήματα», δήλωσε ο Jonathan Wood, διευθυντής και επικεφαλής αναλυτής των ΗΠΑ στην εταιρεία συμβούλων Control Risks, στο CNBC.

«Belt and Road»

Οι Biden και Suga αναμένεται να συζητήσουν τη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας στο πεδίο της ασφάλειας και άλλους πιθανούς τομείς συνεργασίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή, την πανδημία Covid-19 και τη γεωπολιτική σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, ανέφεραν οι αναλυτές.
Ένα πιθανό αποτέλεσμα της συνόδου είναι ένα σχέδιο για την κατασκευη΄υποδομών που εστιάζει σε έργα υψηλής ποιότητας, όπως υψηλής ταχύτητας internet 5G και καθαρή ενέργεια, ανέφερε η Nikkei Asia την περασμένη εβδομάδα.
Μια τέτοια συνεργασία μετάξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τη μαζική πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, ανέφερε η έκθεση.

Φυσικές και ψηφιακές υποδομές

Η πρωτοβουλία Belt and Road είναι το φιλόδοξο πρόγραμμα της Κίνας για την κατασκευή φυσικής και ψηφιακής υποδομής που συνδέει εκατοντάδες χώρες από την Ασία με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με αναλυτές η εξωτερική πολιτική της Κίνας του Προέδρου Xi Jinping επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή της χώρας του.
«Η καθιέρωση μιας εναλλακτικής λύσης για την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας είναι σημαντική για τη συνολική ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του Biden στη περιοχή Ινδίας - Ειρηνικού», δήλωσε ο Neil Thomas, αναλυτής στο Eurasia Group.

Ανταγωνιστική επιλογή

«Αυτό συμβαίνει επειδή ο καλύτερος τρόπος για να ανταγωνιστεί η Ουάσιγκτον με την οικονομική επιρροή του Πεκίνου στον Ινδο-Ειρηνικό είναι να προσφέρει μια πιο ελκυστική αναπτυξιακή επιλογή σε χώρες της περιοχής», πρόσθεσε.
Ακόμη και πριν εκλεγεί πρόεδρος, ο Biden είχε επικρίνει την Κίνα για τη χρηματοδότηση έργων «βρόμικων» ορυκτών καυσίμων μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road
Έθεσε την πιθανότητα να συνεργαστεί με συμμάχους για να προσφέρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για έργα χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης