Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επτά κρίσιμα γεγονότα που επιδρούν στο χρηματιστήριο με Πειραιώς, Εθνική, Ελλάκτωρ, S&P – Τι πρέπει να ξέρουμε;

Επτά κρίσιμα γεγονότα που επιδρούν στο χρηματιστήριο με Πειραιώς, Εθνική, Ελλάκτωρ, S&P – Τι πρέπει να ξέρουμε;
Επτά κρίσιμα γεγονότα που θα επιδράσουν στην πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Πολύ σημαντική η τρέχουσα εβδομάδα καθώς πλήθος σημαντικών γεγονότων - επτά συγκεκριμένα - θα λάβουν χώρα επιδρώντας στην διαμόρφωση του κλίματος στην χρηματιστηριακή αγορά.

Τι πρέπει να ξέρουμε; - Ποια είναι αυτά τα γεγονότα;

Ξεκινάει η διαπραγμάτευση μετοχών της Πειραιώς... με πτώση

Στις 19 Απριλίου ξεκινάει εκ νέου η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς η οποία είχε διακοπεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του reverse split.
H μετοχή θα ξεκινήσει εκ νέου αναπροσαρμοσμένη στα 4,7840 ευρώ με την αποτίμηση στα 240 εκατ.
Γνωρίζοντας ότι η τιμή της αύξησης έχει καθοριστεί στο 1 με 1,15 ευρώ αυτό σημαίνει ότι η μετοχή της Πειραιώς έως την αύξηση έχει περιθώρια πτώσης έως -68% να υποχωρήσει από τα 4,7840 ευρώ στο 1,5 με 2 ευρώ περίπου.
Η Πειραιώς θα εκδώσει 1,2 δισεκ. μετοχές με τιμή αύξησης 1 με 1,15 ευρώ και στόχο να αντλήσει 1,2 με 1,38 δισεκ. ευρώ.

Κρίσιμη η χρονική ζώνη 19 με 29 Απριλίου για την MSCI - Σίγουρη για αναβάθμιση μόνο η Eurobank 

Η χρονική ζώνη 19 με 29 Απριλίου 2021 είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για την διαμόρφωση των αλλαγών και αποφάσεων της Morgan Stanley Capital International (MSCI).
Στις 11 Μαίου 2021 η MSCI θα προβεί στην αξιολόγηση των δεικτών της και αναμένεται τουλάχιστον η αναβάθμιση της Eurobank.
Ωστόσο υπό αιρέσεις, θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και η Εθνική και αυτό θα κριθεί στο διάστημα 19 με 29 Απριλίου 2021.
Με βάση τα δεδομένα έως 16 Απριλίου η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν αναβαθμιζόταν στους δείκτες της MSCI.

Πιθανή έκδοση ομολόγου στις 21 ή 28 Απριλίου 2021 από το ελληνικό δημόσιο

Πιθανή η έκδοση ομολόγου 7ετούς ή 10ετούς διάρκειας από το ελληνικό δημόσιο στις 21 ή 28 Απριλίου 2021.
Στόχος είναι να αντληθούν 2,5 δισεκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Η δημόσια προσφορά της Πειραιώς 21 με 23 Απριλίου 2021 - Αύξηση 1,2 με 1,38 δισ με τιμή 1 με 1,15 ευρώ 

Ο συνδυασμός δημόσιας προσφοράς εντός και εκτός Ελλάδος θα ξεκινήσει στις 21 και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου 2021 αλλά αυτές οι ημερομηνίες δεν είναι ακόμη τελικές.
Το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα είναι 1,2 με 1,38 δισ ευρώ με έκδοση 1,2 δισεκ. μετοχών.
Η Πειραιώς μετά την αύξηση θα κατέχει 1,250 δισεκ. μετοχές.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου καθορίστηκε στο εύρος μεταξύ 1 και 1,15 ευρώ αλλά το πιθανότερο είναι 1 ευρώ τιμή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Με τρέχουσα αναπροσαρμοσμένη τιμή στα 4,78 ευρώ αυτό σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή τιμή θα τείνει να συγκλίνει προσεχώς στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου, οπότε η μετοχή θα διορθώσει σημαντικά.
Η αποτίμησης με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια θα είναι οριακά κάτω ή πέριξ του 0,30.
Πολλοί ξένοι επενδυτές ζήτησαν το ποσό της αύξησης κεφαλαίου να αυξηθεί πάνω από 1 δισεκ. και έτσι προέκυψαν τα 1,2 με 1,38 δισεκ. ευρώ.
-Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει μετά την αύξηση από 27% ελάχιστο έως 33% μέγιστο της αύξησης κεφαλαίου.
Επειδή το ΤΧΣ κατέχει ήδη το 2,4% των μετοχών πριν την αύξηση (από το σκέλος των 50,3 εκατ μετοχών που προήλθαν από reverse split και σχέση ανταλλαγής 16,5 προς 1 αφού οι μετοχές αρχικά ήταν 831 εκατ) πρακτικά θα συμμετάσχει στην αύξηση με 25% έως 31% της αύξησης ή 345 εκατ με 428 εκατ ευρώ.
-Οι έλληνες επενδυτές, μικρομέτοχοι και θεσμικοί επενδυτές θα καλύψουν το 15% της αύξησης κεφαλαίου μέσω δημόσιας προσφοράς.
Οι έλληνες επενδυτές κατείχαν περίπου το 10% των παλαιών μετοχών των 50,3 εκατ ή 5 εκατ μετοχές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι έλληνες επενδυτές θα εισφέρουν στην αύξηση κεφαλαίου από 180 εκατ έως 207 εκατ ευρώ ανάλογα με το ύψος της αύξησης κεφαλαίου 1,2 με 1,38 δισεκ. ευρώ.
Με όρους μετοχών θα είναι 180 με 207 κατ εάν η τιμή της αύξησης είναι 1 ευρώ.
-Οι ξένοι επενδυτές θα καλύψουν το 54% με 60% της αύξησης κεφαλαίου ανάλογα με το τελικό ποσοστό που θα κατέχει τελικώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε εύρος 27% με 33%.
Το 54% της αύξησης αντιστοιχεί σε 648 εκατ με 745 εκατ ευρώ ανάλογα με το ύψος της αύξησης 1,2 με 1,38 δισεκ.
Το 60% της αύξησης αντιστοιχεί σε 720 εκατ με 828 εκατ ευρώ ανάλογα με το ύψος της αύξησης 1,2 με 1,38 δισεκ.
-Ποιοι μέτοχοι δικαιούνται προνομιακής μεταχείρισης;
Όσοι μέτοχοι κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών των 50,3 εκατ στις 19 Απριλίου 2021 κατέχουν μετοχές
θα δικαιούνται προνομιακής μεταχείρισης.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος αγοράσει μετοχές στις 19 Απριλίου 2021 δεν θα δικαιούται προνομιακής μεταχείρισης.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί από τις 19 Απριλίου η μετοχή θα αρχίσει να υποχωρεί της Τράπεζας Πειραιώς.

Στις 21 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC

Στις 21 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας με βασικό θέμα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC.
To τίμημα για το 100% των μετοχών καθορίστηκε σε 505 εκατ.
Το τίμημα αγοράς χωρίς αιρέσεις καθορίστηκε σε 385 εκατ και το τίμημα με όρους στα 120 εκατ. υπό την αίρεση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων από την Εθνική τράπεζα στο διάστημα 2022 έως το 2026 ενώ τα 30 εκατ από αυτά τα 120 εκατ τελούν υπό την αίρεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το CVC.
Το τίμημα αγοράς χωρίς αιρέσεις περιλαμβάνει 125 εκατ που είναι υποκείμενο σε αναπροσαρμογές και θα καταβληθεί 5 χρόνια με την συναλλαγή.
Πρακτικά τα χρήματα που θα καταβάλλει το CVC στην Εθνική άμεσα είναι 260 εκατ ευρώ όλα τα υπόλοιπα θα πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου.
Το αρχικό μέρος από το Τίμημα Αγοράς Άνευ Αιρέσεως υπόκειται σε αναπροσαρμογή σε περίπτωση που είτε το ύψος των Επιλέξιμων Ιδίων Κεφαλαίων είτε ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής είναι χαμηλότερος από ότι έχει συμφωνηθεί σύμφωνα με τους στόχους, που βασίζονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Εάν η CVC αποεπενδύσει πρόωρα, όσον αφορά το Τίμημα Υπό Αίρεση (Earnout), θα γίνει αναλογική καταβολή του ποσού που θα έχει προκύψει μέχρι την ημερομηνία αποεπένδυσης της CVC, αμέσως μετά την αποεπένδυση και τυχόν υπόλοιπο που θα προκύψει μετά την αποεπένδυση μπορεί να είναι πληρωτέο στο πλαίσιο της Σύμβασης Τραπεζοασφαλιστικών Προϊόντων είτε από την Εθνική Ασφαλιστική προς την Τράπεζα με τη μορφή επιπρόσθετων έκτακτων προμηθειών είτε από την Τράπεζα προς την Εθνική Ασφαλιστική.
Όσον αφορά το Αναβαλλόμενο Τίμημα Αγοράς, είτε η CVC θα καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό αμέσως μετά την έξοδό της είτε θα χορηγήσει στην Τράπεζα εγγύηση, που θα εγγυάται την καταβολή του αντίστοιχου ποσού πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής.
Κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής η Τράπεζα θα κατέχει το 9,99% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στις 22 Απριλίου η γενική συνέλευση του Ελλάκτωρ – Δεν ψηφίζεται η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ 

Στις 22 Απριλίου 2021 έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρ με θέμα την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ ευρώ.
Η αύξηση δεν μπορεί να εγκριθεί καθώς έως σήμερα τα δύο βασικά στρατόπεδα μετόχων η Greenhill με ποσοστό 25,58% και η Reggeborgh με ποσοστό 14,75% που δυνητικά μπορεί να φθάσει στο 27,2% - μαζί με το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα 12,55% - δεν έχουν επιτύχει μια ελάχιστη συμφωνία.
Η αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ δεν θα εγκριθεί και οι επιπτώσεις τόσο στην μετοχή όσο και στο ομόλογο των 670 εκατ θα είναι δυσμενείς.
Μετά την υποβάθμιση του Ελλάκτωρ από την Standard and Poor’s σε CCC+ από Β- τόσο η πορεία της μετοχής όσο και η απόδοση του ομολογιακού λογικά θα επιδεινωθούν ειδικά μάλιστα όταν πιστοποιηθεί το αδιέξοδο στην Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρ.
Η κατάσταση σε αυτό τον μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο δεν είναι καλή, συνεχώς επιδεινώνεται με αποκλειστική ευθύνη της Reggeborgh και της διορισμένης διοίκησης.

Στις 23 Απριλίου αξιολογείται η ελληνική οικονομία από την Standard and Poor’s (ΒΒ- σταθερές προοπτικές) - Χωρίς εκπλήξεις 

Στις 23 Απριλίου θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από την Standard and Poor’s η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- ενώ οι προοπτικές είναι σταθερές.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβαθμιστεί λόγω της μεγάλης αύξησης του χρέους προς ΑΕΠ.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί λόγω της βελτίωσης των τραπεζών στο σκέλος της μείωσης των NPEs και των ισολογισμών τους.
Ωστόσο στην κλίμακα βαρύτητας η επιδείνωση του χρέους είναι υπέρτερη της βελτίωσης στα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης