Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Με μοντέλο Χριστουγέννων ... το Πάσχα - Υποχρεωτικά από 19/4 τα self test, ποιους αφορά

Με μοντέλο Χριστουγέννων ... το Πάσχα - Υποχρεωτικά από 19/4 τα self test, ποιους αφορά
Στους 841 οι διασωληνωμένοι - Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία και θυμάτων και αυτήν την εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Με μοντέλο Χριστουγέννων αναμένεται να εορταστεί το φετινό Πάσχα καθώς απομακρύνεται το σενάριο για Πάσχα στο χωριό, τη στιγμή που υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα Δευτέρα 19/4 η χρήση self test σε μια σειρά εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε μια ακόμα προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.
Αν και οι οριστικές αποφάσεις για το φετινό Πάσχα και τον εορτασμό του αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας, πληροφορίες αναφέρουν πως προωθείται το «μοντέλο των Χριστουγέννων» για το φετινό Πάσχα, δηλαδή να υπάρξει μια σχετική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε το πασχαλινό τραπέζι με λίγους φίλους και συγγενείς.
Σε αυτήν την περίπτωση θα επιτρατούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός του νομού ενώ θα πρέπει να στέλνεται μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033.
Όσον αφορά τις εκκλησίες, εκτιμάται ότι θα επιτραπεί να υπάρξει κόσμος στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών για τις Ακολουθίες του Επιτάφιου και της Ανάστασης με την τήρηση πάντα των προβλεπόμενων μέτρων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως βαίνουν προς ματαίωση οι προαγωγικές τάξεις από τάξη σε τάξη.
Οι περιορισμοί αυτοί θεωρούνται αναγκαίοι καθώς η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική αλλά και για να μην υπάρξει μια νέα έξαρση μολύνσεων και να ανατραπεί ο σχεδιασμός για το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και της κοινωνίας και της οικονομίας από τα μέσα Μαΐου.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν περισσότερες από 1.000 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 841, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτήν την εβδομάδα θα αυξηθούν τόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και ο αριθμός των νεκρών, ενώ επιφυλάξεις διατυπώνονται και για το εάν από αύριο 20/4 θα αρχίσει να φαίνεται και μια μικρή αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, όπως έχουν υποστηρίξει αρκετοί επιστήμονες.

Γκίκας: Ξεχάστε τη μαζική έξοδο – Πάσχα στη γειτονιά μας, όχι στο χωριό μας

Τέλος στα σενάρια για Πάσχα στο χωριό βάζει ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να ξεχάσουμε τη μαζική έξοδο για το Πάσχα.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γκίκας και ενόψει των συνεδριάσεων των ειδικών αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τις εισηγήσεις τους για τις μετακινήσεις, είπε πως «θα πρέπει να σκεφτόμαστε το Πάσχα στη γειτονιά μας, όχι στο χωριό μας».
Ο κ.Γκίκας τόνισε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν προσεκτικά ανοίγματα, ενώ επεσήμανε πως στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, στα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα, το λιανεμπόριο είναι ελεύθερο, αλλά όχι πλήρως η εστίαση.
Ερωτηθείς για τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες, ο κ.Γκίκας υπογράμμισε πως είναι ένα θέμα που πρέπει κανείς να το δει με κατανόηση, ωστόσο οφείλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος.
Εκτίμησε δε, πως «μετά το Πάσχα θα αρχίσουμε να μιλάμε για περισσότερα κρούσματα».

Σαρηγιάννης: Όχι στη μαζική μετακίνηση του πληθυσμού το Πάσχα

Την αντίθεση του στη μαζική μετακίνηση του πληθυσμού το Πάσχα εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.
Αναφερόμενος στα λύματα της Αττικής, είπε ότι δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους, κάτι που όπως εκτίμησε, μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.

Δερμιτζάκης: Να συνεχιστούν τα μικρά ανοίγματα – Ναι στο Πάσχα στο χωριό με self test

Τη θέση πως πρέπει να συνεχιστούν τα μικρά ανοίγματα καθώς και να επιτραπούν οι μετακινήσεις στην ύπαιθρο για το Πάσχα, εφόσον γίνουν self test διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν μπορεί να καθορίζει η πίεση στα νοσοκομεία τις αποφάσεις για την κοινωνία.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι «πρέπει δυστυχώς να είμαστε πιο στυγνοί», σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις για την κοινωνία πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συναισθηματισμούς.
Όπως είπε, στην Ελλάδα το lockdown ήταν πάρα πολύ έντονο χωρίς μάλιστα να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι η χώρα μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο αντιμετώπισης της επιδημίας, ενώ υποστήριξε πως η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενη με τα «μικρά ανοίγματα» που έχουν γίνει και συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί μία λύση στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν.
Για το Πάσχα τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους, ενώ για τις συγκεντρώσεις στις πλατείες, υποστήριξε πως αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία.

Λινού: Ναι στο Πάσχα στο χωριό με σχεδιασμό και σωστό μήνυμα 

Τη θέση ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να είναι το τελευταίο και όχι το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία τάχθηκε υπέρ της μετακίνησης στα χωριά για το Πάσχα εφόσον υπάρξει σχεδιασμός και δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες.
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η κα.Λινού είπε πως δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα.
Σχετικά με την εστίαση, υποστήριξε ότι θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα, αναφέροντας ότι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.
«Δεν έχουμε κάνει ότι θα έπρεπε σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στα ΜΜΜ, όπου ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος» υποστήριξε η κα.Λινού, η οποία σχετικά με τα self test, επεσήμανε πως είναι ένα θετικό μέτρο, αλλά δεν έχει προβλεφθεί ο ανάλογος μηχανισμός ιχνηλάτησης στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η αξιοπιστία των self test είναι μειωμένη.
Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, είπε ότι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να επιτραπούν, αλλά θα πρέπει αφενός να υπάρχει ένας σχεδιασμός για να μην συνωστιστούν όσοι μετακινηθούν με λεωφορεία, πλοία κι άλλα ΜΜΜ κι αφετέρου να βρούμε το σωστό μήνυμα για να μεταφέρουμε σε όσους μετακινηθούν, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους.

Δημόπουλος: Δεν είναι δόκιμο να επιτραπούν στους εμβολιασθέντες οι μετακινήσεις το Πάσχα

Τη θέση πως δεν είναι δόκιμο να επιτραπούν οι μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα για τους εμβολιασθέντες κατά του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, ο οποίος αφού υποστήριξε πως οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε ότι για να γίνει άρση των μέτρων πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκές
« Στο Ισραήλ, εκεί που επιτεύχθηκε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη, προχωρούν σε άρση των μέτρων» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα, σημείωσε ότι δεν είναι δόκιμη πρακτική αν δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα.
«Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Υπάρχει ισχυρή πίεση στους νοσηλευόμενους και στις ΜΕΘ.
Παρότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση των περιστατικών.
Το πρόβλημα υπάρχει.
Να κάνουμε ότι μπορούμε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση» υπογράμμισε ο κ.Δημόπουλος.
Αναφορικά με τα εμβόλια, τόνισε την ανάγκη συνέχισης των εμβολιασμών, ιδιαίτερα των ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
«Πρέπει να εμβολιαστούν με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν.
Το σύνδρομο που παρουσιάστηκε μετά από χορήγηση εμβολίου με αδενοϊό, είναι εξαιρετικά σπάνιο, 1 στις 200.000 ή 1 στις 500.000. Διαπιστώθηκε σε γυναίκες νεαρής ηλικίας.
Έχουμε να βάλουμε στη ζυγαριά τον κίνδυνο επέκτασης του κορωνοϊού που δημιουργεί χιλιάδες κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς σε σχέση με τη πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκής» υποστήριξε ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στα διάφορα κορωνο-πάρτι, σημείωσε πως «ενδεχομένως η δυνατότητα ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε».

Υποχρεωτικά από σήμερα 19/4 τα self test

Υποχρεωτική είναι από σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 η χρήση των self test σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self test εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, οι βασικές ρυθμίσεις της οποίας είναι οι εξής:
Tα self test είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:
• Λιανεμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
• Εστίαση
• Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
• Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
• Υπηρεσίες καθαρισμού
• Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
• Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριελήφθησαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Μια φορά την εβδομάδα

Το self test διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες, πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.
Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μία τράπεζα επιστρέφει από την τηλε-εργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self test στις 22 Απριλίου, να το επαναλάβει στις 29 του μηνός, κ.ο.κ.

Τι σημαίνει για τον εργοδότη

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test είτε έχει δηλώσει θετικό self test.
Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

  • Όσον αφορά στη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους (ΑΜΚΑ), όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
  • Στην αρχή κάθε εβδομάδας, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.
  • Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν, μετά την αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των στοιχείων των ομάδων εργαζομένων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test, πριν προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους, πρέπει να υποβληθούν σε rapid ή μοριακό τεστ είτε σε δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική δομή, με επιβάρυνση του εργοδότη τους, μόνο για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου.
  • Η ίδια διαδικασία ισχύει και για εργαζόμενους που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο που αποστέλλεται από το υπουργείο Εργασίας προς την ΗΔΙΚΑ, διότι ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (εργαζόμενοι μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, προσλήψεις εκτός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με χειρόγραφη διαδικασία, προωθητές πωλήσεων, κλπ).

Στη συνέχεια, τα στοιχεία και αυτών των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ.

Δωρεάν τα τεστ

Οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test, προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής ταυτότητάς τους.
Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.
Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα.
Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», ως εξής:
Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.
Αφού ταυτοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και υποβάλλουν το αποτέλεσμα του τεστ, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

Θετικό τεστ

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.
Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα
Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση, που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση, με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test»
Κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self test, οι εργαζόμενοι δηλώνουν τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης.

Πρόστιμα

  • Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
  • Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση, κλπ) για τα υποχρεωτικά self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
  • Εάν, κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  • Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο
  • Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά σήμερα, 19 Απριλίου.
  • Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.
  • Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη, οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά, για το θέμα αυτό, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος
  • H εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από το ΣΕΠΕ, που, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προγραμματίζει στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΥΑ.


Τι ισχύει στο Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες οι οποίες καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test είναι οι εξής:
• Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
• Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
• Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.
• Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Και σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία παραλαβής των self test από τα φαρμακεία είναι η ίδια, δηλαδή με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.
Και στο δημόσιο τομέα, στις κατηγορίες αυτές, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.
Στην περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παραστεί στο χώρο εργασίας του, δύναται κατ' εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, τη βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ.
Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα, ο υπάλληλος μπορεί να συμπληρώσει τη δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα 19/4 οι σχολές οδηγών.

Οι σχολές αυτές θα λειτουργούν με τους εξής όρους:
• Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.
• θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές αυτές
• διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Επίσης διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα τήρηση κανόνων προστασίας δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.

Διευκρινίσεις σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης

Επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 όλες οι κατηγορίες σχολών οδηγών, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.
Προηγήθηκε εισήγηση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κατά την οποία εκτέθηκε η ανάγκη επαναλειτουργίας των σχολών οδήγησης με κανόνες τήρησης υγειονομικών μέτρων, δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος εξαιτίας της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανακοίνωσή του δίνει σειρά διευκρινίσεων σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης.

ΕΟΔΥ (18/4): 1.829 κρούσματα, 841 διασωληνωμένοι και 65 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (18/4/2021) 1.829 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 315.273 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.374 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών από Covid – 19 είναι 65 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.462 θάνατοι.
1_18.JPG
2_13.JPG
Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 841 (61.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
3_15.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.941ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 495 (ημερήσια μεταβολή -2.37%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 519 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η αντίστοιχη των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
kr.JPGdeigmata_6.JPGilikes.JPG
diaspora_6.JPG
kabyles_7.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης