Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ηρεμία πριν από την καταιγίδα στις αγορές, ετοιμαστείτε για πτώση

Goldman Sachs: Ηρεμία πριν από την καταιγίδα στις αγορές, ετοιμαστείτε για πτώση
Επίπλαστη ηρεμία επικρατεί στις αγορές, σύμφωνα με την Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα

Επίπλαστη ηρεμία επικρατεί στις αγορές, σύμφωνα με την Goldman Sachs, που αναμένει ταραχή και «βουτιά» τις επόμενες ημέρες.
Η κατάσταση στην αγορά θυμίζει τη νηνεμία και τη γαλήνη πριν από την καταιγίδα.
Ο όγκος συναλλαγών στον δείκτη S&P 500 κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2020.
Όμως υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων:
Ο δείκτης φόβου ή, αλλιώς, VIX.
Σημειώνεται πως η υψηλή μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα καθιστά αναγκαία τη μελέτη και καταγραφή ενός μέτρου το οποίο θα αντικατοπτρίζει τις υπάρχουσες αβεβαιότητες.
Στη σύγχρονη βιβλιογραφία, οι δείκτες αυτοί αποτελούν σημαντικές πηγές πληροφόρησης και εργαλεία στρατηγικής προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σημαντική συμβολή στον χώρο των δεικτών της κατηγορίας αυτής ήταν η κατασκευή του δείκτη VIX.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, την Τετάρτη 21 Απριλίου λήγουν τα futures στον δείκτη VIX, κάτι που θα μπορούσε να ταράξει πράγματα και καταστάσεις.
Υπενθυμίζεται πως το ράλι +10% που κατέγραψε ο δείκτης S&P 500 τις τελευταίες έξι εβδομάδες «έσπρωξε» τον δείκτη φόβου κάτω από τις 17 μονάδες για πρώτη φορά στην εποχή της Covid.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τους επενδυτές ώστε να λάβουν μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου.
2021-04-19_8-07-51_1.jpg
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο VIX κινείται σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα όσο αυξάνεται ο S&P 500 - αντιστρέφοντας την τάση του 2018-2020.
Και παρόλο που η αρνητική συσχέτιση S&P 500 - μεταβλητότητας δεν είναι ασυνήθιστη, είναι ένα διάλειμμα από την τάση των τελευταίων τριών ετών, οπότε τα νέα υψηλά είναι ανάλογα με τη νευρικότητα των επενδυτών.
2021-04-19_8-12-02.jpg
Η αλλαγή αυτή, με την αρνητική συσχέτιση χρηματιστηρίου και δείκτη φόβου, θυμίζει την εποχή 1997 - 1998.
Τότε, ένα «μεγάλο» πιστωτικό γεγονός ακολουθούσε μια περίοδο νέων χαμηλών στον VIX μετά από κάθε νέο υψηλό του S&P 500.
Οι αγορές ήταν πολύ ασταθείς.
2021-04-19_8-09-20.jpg
Στο report της η Goldman Sachs επισημαίνει ότι ένας παράγοντας που συνέβαλε στην πτώση των τελευταίων εβδομάδων σε ό,τι αφορά την υπονοούμενη αστάθεια ήταν η μείωση των Call Option.
Σε κάθε περίπτωση, το τρέχον επίπεδο δραστηριότητας παραμένει εξαιρετικά υψηλό σε σύγκριση με οποιαδήποτε περίοδο πριν από την Covid και θεωρούμε ότι τα options μετοχών αποτελούν συνεχή, σημαντική πηγή ζήτησης.
Ωστόσο, παρότι η επιβράδυνση στη μεταβλητότητα των επιτοκίων και η πρόοδος στη διάθεση εμβολίων στις αναδυόμενες αγορές έχουν συμβάλει, πιθανώς, στην αισιοδοξία των επενδυτών, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για αντιστάθμιση, η Goldman προειδοποιεί ότι για αύξηση της μεταβλητότητας τις επόμενες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης