Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IHS Markit: Η τιμή του πετρελαίου θα βρίσκεται στα 60 με 75 δολ. σε μια περίοδο ενός έτους

IHS Markit: Η τιμή του πετρελαίου θα βρίσκεται στα 60 με 75 δολ. σε μια περίοδο ενός έτους

Υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα πετρελαίου που δεν έχει επιστρέψει στην αγορά

Την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί μεταξύ 60 και 75 δολ. σε μια περίοδο ενός έτους εξέφρασε ο Dan Yergin από την IHS Markit, επισημαίνοντας ότι οι πιέσεις ζήτησης και προσφοράς θα αλληλο-αντισταθμιστούν στην αγορά πετραλαίου.
«Αν πραγματικά ο υπόλοιπος κόσμος ανακάμψει, νομίζω ότι είναι λογικό να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο θα είναι σε αυτό το εύρος 60 έως 75 δολ.», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της IHS Markit.
«Αυτό είναι που μας λένε οι αγορές καθώς οι ΗΠΑ ανακάμπτουν και η Κίνα έχει ήδη ανακάμψει» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC.
Αν και κάποιοι traders βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται δυνητικά στα 100 δολ., η προοπτική του Yergin είναι ότι η πολλή προσφορά θα καλυφθεί από την αύξηση της ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν.
«Ακόμα υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα πετρελαίου που πρέπει να διοχετευτεί στην αγορά» είπε ο Yergin επισημαίνοντας ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών μειώνοντας την παραγωγή κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
«Θα υπάρξουν αντισταθμιστικές πιέσεις και θα έρθει περισσότερη προσφορά και θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις ΗΠΑ να επιστρέφουν στην παραγωγή», είπε.
Ωστόσο, ο Yergin αναγνώρισε ότι είναι δύσκολη να προβλεφθεί που θα διαμορφωθούν οι τιμές και ότι η ανάκαμψη της Ευρώπης ισορροπεί επικίνδυνα.
«Οι ΗΠΑ οδεύουν σε μια υπερ-οικονομική ανάκαμψη αυτή τη στιγμή, η Κίνα έχει μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη κι αυτό θα δώσει ώθηση στη ζήτηση» υποστήριξε ο ίδιος ενώ συμπλήρωσε ότι «η μεγαλύτερη αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή κρέμεται πάνω από την Ευρώπη και από το πότε θα καταφέρει να βγει από το lockdown και να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά».
Σημειώνεται ότι τα προγράμματα εμβολιασμών εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς στην Ευρώπη και πολλά περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης