Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Είσοδος των Νορβηγών του Norges Bank Ιnvestment στην Τράπεζα Πειραιώς - Ο ρόλος Βεζανή

Είσοδος των Νορβηγών του Norges Bank Ιnvestment στην Τράπεζα Πειραιώς - Ο ρόλος Βεζανή
Πριν από την αύξηση δεν κατείχε ούτε μια μετοχή της Πειραιώς - Σε ποιες τράπεζες αύξησε τα ποσοστά
Σχετικά Άρθρα

Ούτε μια μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς δεν κατείχε το Norges Bank Ιnvestment την περίοδο 2019-2020 και ως εκ τούτου δεν κατέγραψε τις τεράστιες ζημιές των παλαιών μετόχων που προέκυψαν από την τωρινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σήμερα και εν όψει της αύξησης κεφαλαίου 1,38 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς η οποία στοχεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 9%, το Νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της ελληνικής Τράπεζας, μαζί με άλλα διεθνή Αμοιβαία Κεφάλαια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαχειριστής του Norges bank στην Ελλάδα, είναι ο κ. Γιάννης Βεζανής της Triton Asset ΑΕΔΑΚ, ένας από τους παλαιότερους και έμπειρους διαχειριστές της αγοράς.
Η Triton ΑΕΔΑΚ αποτελεί μετεξέλιξη της Ελληνοβρετανικής ΑΕΔΑΚ που ιδρύθηκε το 1991 από τον κ. Βεζανή, εξαγοράστηκε απο την HSBC (τότε Midland ) και το 2013 η σημερινή εταιρεία ανεξαρτητοποιήθηκε από την HSBC καθώς εξαγοράστηκε από τον ιδρυτικό της μέτοχο.
Με βάση τα στοιχεία των επενδύσεων του νορβηγικού Ασφαλιστικού Ταμείου - αποκλειστικά για τις χρηματοοικονομικές εταιρείες στην Ελλάδα- το 2020, το Norges διά του Έλληνα διαχειριστή αύξησε τις θέσεις του στις Τράπεζες πλην της Πειραιώς και δικαιώθηκε ύστερα από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών από το περασμένο φθινόπωρο.
Ειδικότερα, στην Eurobank από ποσοστό 0,09%, σήμερα κατέχει 0,29% ή 6,3 εκατ. δολάρια. Στην Εθνική από 2,20% το ποσοστό αυξήθηκε σε 2,40% ή 60 εκατ. δολάρια.
Στην Alpha bank το ποσοστό αυξήθηκε από 2,5% σε 3,21% ή 57,7 εκατ. δολάρια για το 2020. Μικρές θέσεις κατείχε επίσης στην Τράπεζα της Ελλάδος με 0,28% ή 1 εκατ. δολάρια καθώς και στο Cairo Mezz ( λόγω της διανομής από τη Eurobank) με 0,22% ή 101 χιλ. δολάρια.

Triton Αναπτυξιακό μετοχών Εσωτερικού: Απόδοση 75% στην πενταετία

Η Triton ΑΕΔΑΚ, όμως ακολουθεί στα χαρτοφυλάκια την ίδια επενδυτική διαχείριση - την οποία πραγματοποιεί για λογαριασμό του Norges bank.
Και το Μετοχικό Αμοιβαίο στην Ελλάδα απέφυγε να έχει έκθεση στην Τράπεζα Πειραιώς, τουλάχιστον όσον αφορά τις κυριότερες μετοχικές θέσεις του. Ειδικότερα, στο Αμοιβαίο κεφάλαιο Τρίτων Αναπτυξιακό μετοχών εσωτερικού με ενεργητικό 47,8 εκατ. ευρώ οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις ήταν Εθνική Τράπεζα 8,1%, Μυτιληναίος 7,4%, ΓΕΚ Τέρνα 6,7%, ΔΕΗ 6,34%, Αδμηε 5,88%, Alpha bank 4,75%, OΠΑΠ 4,68% , Lamda 4,55%, Tέρνα 4,62%, Eurobank 4,37%.
Οι αποδόσεις του συγκεκριμένου Αμοιβαίου Κεφαλαίου στην τριετία είναι 27,58%, στην πενταετία 75,34% ενώ από την ημερομηνία έναρξης του είναι 2077% ( η σωρευτική απόδοση προκύπτει από τον υπολογισμό της επανεπένδυσης των μερισμάτων την περίοδο 1992-1994).

Δημήτρης Παφίλας

dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης