Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan (Τουρκία): Η κεντρική τράπεζα «έκαψε» συναλλαγματικά αποθεματικά 165 δισ. δολάρια σε μία διετία

Erdogan (Τουρκία): Η κεντρική τράπεζα «έκαψε» συναλλαγματικά αποθεματικά 165 δισ. δολάρια σε μία διετία

Η αντιπολίτευση ζητάει άμεσες και αναλυτικές εξηγήσεις για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων επί θητείας του Berat Albayrak, του γαμπρού του Erdogan. στο υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα από 165 δισ. δολάρια συναλλαγματικών αποθεματικών χρησιμοποίησε κατά τα τελευταία δύο χρόνια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021.
«Η κεντρική τράπεζα διαθέτει αυτή την περίοδο αποθεματικά περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε στη τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021.
«Αυτά τα αποθεματικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εκ νέου όταν χρειαστεί είτε μπορεί να αυξηθούν σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια» μελλοντικά, δήλωσε ο Erdogan, αναφερόμενος στα συνολικά ακαθάριστα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Λίρα

Τα συγκεκριμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για τη στήριξη της τουρκικής λίρας, η τιμής της οποίας -ιδίως το 2020- υπέστη έντονες αναταράξεις, εν μέσω της εκτίναξης του πληθωρισμού και της αύξησης των βασικών επιτοκίων.
Αυτή την στιγμή, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας ανέρχονται σε 90 δισ. δολάρια.
«Αυτά τα διαθέσιμα ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ξανά, εφόσον απαιτηθεί, ή να αυξηθούν άνω των 100 δισ. δολαρίων στο μέλλον» σχολίασε, με νόημα ο «Σουλτάνος».

Αντιπολίτευση

Το τελευταίο διάστημα, η αντιπολίτευση της γείτονος ζητάει άμεσες και αναλυτικές εξηγήσεις για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων επί θητείας του Berat Albayrak, στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο γαμπρός του Erdogan -έχει παντρευτεί την κόρη του προέδρου- κατέλαβε τη συγκεκριμένη θέση από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2020.

Πληθωρισμός

Πάγια πολιτική του Erdogan ήταν η υιοθέτηση μη συμβατικών μέτρων για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού, τασσόμενος εναντίον της αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, λόγω των επιπτώσεων στον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, επέλεξε να «κάψει» αρκετά δισεκατομμύρια σε αποθέματα ξένου συναλλάγματος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια στήριξης της λίρας, η οποία έφθασε να υποχωρεί ακόμη και στις 10 λίρες ανά δολάριο.

Οι παράγοντες

Οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, επισημαίνουν ότι περισσότερα από 100 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας δαπανήθηκαν για να αποφευχθεί μια άτακτη υποτίμηση της λίρας πέρυσι.
Το 2019, η Τουρκία αύξησε αρχικά τις πωλήσεις των ξένων νομισμάτων καθώς η λίρα αποδυναμώθηκε πριν από τις δημοτικές εκλογές
Οι γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ αργότερα εκείνο το έτος έπληξαν επιπρόσθετα το νόμισμα.

Πτώση πλέον του 15%

Τα συνολικά ακαθάριστα αποθεματικά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και του ξένου συναλλάγματος που κατέχει η κεντρική τράπεζα για λογαριασμό των εμπορικών τραπεζών, έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% από τις αρχές του 2020 στα 89,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο.
Τα καθαρά διαθέσιμα σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 75% στα 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα χρήματα που δανείστηκαν από τις τράπεζες μέσω βραχυπρόθεσμών swaps ανήλθαν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Όταν αυτές οι συναλλαγές μέσω swaps αφαιρεθούν από τα καθαρά αποθεματικά σε ξένο νόμισμα, αυτά περνούν σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης