Τελευταία Νέα
Διεθνή

ECDC: Χωρίς μάσκες όσοι έχουν λάβει εμβόλιο - Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 200 εκατομμύρια δόσεις

ECDC: Χωρίς μάσκες όσοι έχουν λάβει εμβόλιο - Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 200 εκατομμύρια δόσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνησή του να χορηγηθούν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων

Τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις, μπορούν να χαλαρώσουν για όσους πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Tην ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνησή του να χορηγηθούν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσα στις πρώτες 100 ημέρες θητείας του.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 143.295.243 και οι νεκροί 3.049.841
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.830.910 κρούσματα και 569.042 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 15.616.130
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 378.003 και τρίτη σε κρούσματα με 14.043.076
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 213.048 και τέταρτη η Ινδία με 182.553
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.435.309
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.673.699 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.411.059
• Έβδομη η Τουρκία με 4.446.591 και όγδοη η Ιταλία με 3.904.899
• Ένατη η Ισπανία με 3.435.840 και δέκατη η Γερμανία με 3.205.939
δφασασδδφσα_1.jpg
Η έκθεση του ΕCDC

Τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις, μπορούν να χαλαρώσουν για όσους πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Η έκθεση του ECDC παρέχει οδηγίες σχετικά με την προσαρμογή των «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων» (μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις κ.λπ.) βάσει του κινδύνου για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να κολλήσουν κορωνοϊό ή να νοσήσουν βαριά.
«Καθώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις ότι η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση. Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των σχετικών κινδύνων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή» δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.
Προς το παρόν, συνιστάται η διατήρηση των προστατευτικών μέτρων κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, εάν κάποιος από αυτούς είναι ηλικιωμένος, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, ή υπάρχει υψηλή κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών.
Τα προστατευτικά μέτρα πρέπει επίσης να διατηρούνται σε δημόσιους χώρους και σε μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.
Το ECDC τονίζει ότι η ταχεία ανάπτυξη του εμβολιασμού είναι απαραίτητη για τη μείωση του αριθμού των ευπαθών ατόμων, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, των θανάτων και της κυκλοφορίας του κορωνοϊού στην κοινότητα, έτσι ώστε να επιτρέπεται μια μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 200 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνησή του να χορηγηθούν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσα στις πρώτες 100 ημέρες θητείας του.
«Όταν δημοσιευτούν αύριο οι αριθμοί εμβολιασμών, θα φανεί ότι το πετύχαμε.
Σήμερα ξεπεράσαμε τους 200 εκατομμύρια εμβολιασμούς», δήλωσε ο Biden από τον Λευκό Οίκο.
«Είναι ένα απίστευτο επίτευγμα για το έθνος».
Πρόσθεσε επίσης πως η κυβέρνησή του πέτυχε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων εμβολίων την 58η ημέρα της θητείας της - τον νούμερο ένα στόχο του προέδρου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.
Σχεδόν 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό στις ΗΠΑ και 568.000 άλλοι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια νέα φάση στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού.
Από τη Δευτέρα, με την υποστήριξη 50 κυβερνητών Πολιτειών, όλα τα άτομα άνω των 16 θα μπορούν να εμβολιαστούν.
«Οι πρώτοι τρεις μήνες του προγράμματος εμβολιασμού μας επικεντρώθηκαν στον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων υψηλού κινδύνου. Τώρα, στόχος μας είναι να φτάσουμε σε όλους, άνω των 16 ετών στην Αμερική, όπου κι αν ζείτε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε ο Μπάιντεν.
Προέτρεψε επίσης τους εργοδότες μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων σε κάθε Πολιτεία να δώσουν στους εργαζόμενους το χρόνο που απαιτείται, επί πληρωμή, για να εμβολιαστούν.
Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει σχεδόν 216 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αναζητούν φάρμακα, κλίνες, οξυγόνο… στο twitter

Δραματικές είναι οι εικόνες από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου το σύστημα υγείας τελεί υπό κατάρρευση και με τους πολίτες να αναζητούν φάρμακα, κλίνες για τους ασθενείς και οξυγόνο μέσω του twitter και άλλων social media.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με covid, είναι πως τουλάχιστον 22 άνθρωποι πέθαναν στο κρατίδιο της Μαχαράστρα, όταν τελείωσε το οξυγόνο λόγω διαρροής στη δεξαμενή παροχής του.
Απέναντι σε αυτήν την απελπιστική κατάσταση συγγενείς των ασθενών που έχουν ανάγκη από φάρμακα και φιάλες οξυγόνου, μοιράζονται τους τους τηλεφωνικούς αριθμούς εθελοντών, πωλητών οξυγόνου ή φαρμάκων και λεπτομέρειες για το ποιο νοσοκομείο μπορεί να δεχθεί και άλλους ασθενείς χρησιμοποιώντας το hashtag #COVIDSOS.
Κάποιοι χρήστες έχουν προσφερθεί να μαγειρέψουν για τους ασθενείς με covid-19 που παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους ή να τους βοηθήσουν σε άλλες δουλειές, όπως για παράδειγμα να ταΐζουν τα κατοικίδιά τους.
Αν και το Twitter δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ινδία, όπως το Facebook και το WhatsApp, ωστόσο αποδεικνύεται ένα χρήσιμο εργαλείο στην κρίση του κορωνοϊού, κυρίως χάρη στη λειτουργία re-tweet που αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των χρηστών που βλέπουν ένα μήνυμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης