Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομικά κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νομικά κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
H πλειονότητα των χωρών της ΕΕ δήλωσε ότι θα στήριζε μια προσφυγή κατά της φαρμακοβιομηχανίας
Σχετικά Άρθρα

Να προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο  Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Σε συνεδρίαση που είχαν χθες Τετάρτη Ευρωπαίοι διπλωμάτες, η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ δήλωσε ότι θα στήριζε μια προσφυγή κατά της φαρμακοβιομηχανίας για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων του εμβολίου της κατά της covid-19 στην Ένωση, σύμφωνα με το Politico.
Στόχος της προσφυγής είναι η AstraZeneca να υποχρεωθεί να παραδώσει στην ΕΕ τις δόσεις του εμβολίου της που αναφέρονται στο συμβόλαιο που έχει συνάψει με το μπλοκ, εξήγησε διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Δύο από τους διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπήρχε προθεσμία αργότερα εντός της εβδομάδας, οπότε οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υπογράψουν την έναρξη νομικών διαδικασιών.
Πηγές που επικαλείται το Reuters,  αναφέρουν ότι η προσφυγή ενδέχεται να κατατεθεί σε βελγικό δικαστήριο. Όμως δεν συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη, επισήμανε διπλωματική πηγή.
Ερωτηθείσα από το AFP, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε ότι προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει την παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων βάσει των προηγούμενων δεσμεύσεων” της AstraZeneca.
«Με τις χώρες μέλη εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να το πετύχουμε», πρόσθεσε χωρίς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί δικαστικής προσφυγής.
Η Κομισιόν ενεργοποίησε στις 19 Μαρτίου μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή.
Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Σοβαρές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Η AstraZeneca προκάλεσε την οργή της ΕΕ τον Ιανουάριο όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει στο μπλοκ τον αριθμό των δόσεων που αναμενόταν αρχικά.
Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία παρέδωσε 30 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες της ΕΕ, αντί των 100 εκατομμυρίων δόσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί στη σύμβαση με την ΕΕ. Οι ελλείψεις εμπόδισαν σοβαρά τις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η εταιρεία έχει προβλέψει ότι θα παραδώσει περίπου 70 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, όταν υποτίθεται ότι θα είχε παραδώσει τις 300 εκατομμύρια δόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης