Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ισχυρές πιέσεις από την αντιπολίτευση για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα – Υποβαθμίζει ο Erdogan

Τουρκία: Ισχυρές πιέσεις από την αντιπολίτευση για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα – Υποβαθμίζει ο Erdogan

Αιτήματα η κεντρική τράπεζα να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις συναλλαγές συναλλάγματος το 2019 και το 2020

Η κρίση στην τουρκική οικονομία, σε συνδυασμό με τη συναλλαγματική κατάρρευση της λίρας και την αδυναμία μεγάλου μέρους των κατοίκων της μικρομεσαίας τάξης στην Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας να αγοράσουν μια φραντζόλα ψωμί, απειλούν την ηγεμονία του R. T Erdogan.

Θα μπορέσει ο «Σουλτάνος» και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της γειτονικής χώρας να «δραπετεύσει» και από αυτή την κρίση ή θα δει το όραμα του για μια σύγχρονη αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τουλάχιστον στη Μέση Ανατολή, να σβήνει μαζί με το «άστρο του»;
Μέσα σ΄ όλα, έρχεται ένα νέο οικονομικό σκάνδαλο, με άμεσο αντίκτυπο στο οικογενειακό περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου να επηρεάσει την αρμονία στο «παλάτι του Σουλτάνου, στην Άγκυρα.

"Πού είναι τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια;".

Το ερώτημα, το οποίο μετατράπηκε σε πολιτικό σύνθημα από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας και επικολλήθηκε σε αφίσες και πινακίδες στην Κωνσταντινούπολη, έπληξε την κυβέρνηση του προέδρου Erdogan, αναφέρει ο Ρόμπερτ Γκός οικονομικός αναλυτής, ειδικευόμενος σε θέματα της Μέσης Ανατολής στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Blooberg.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, κατηγορεί την κυβέρνηση του ΑΚΡ ότι διοχέτευσε 128 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα για δύο χρόνια - που συμπίπτει με την περίοδο που ο γαμπρός του Erdogan, B. Albayrak ήταν υπουργός Οικονομικών - σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα, τη διετία 2018-2020.

Σφοδρές οι επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Ορισμένοι επικριτές του Τούρκου Προέδρου έθεσαν το νούμερο υψηλότερο, στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2020.
Αναμενόμενη ήταν και η έντονη αντίδραση του Τούρκου Προέδρου στις κατηγορίες των Κεμαλιστών, για κατασπατάληση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας, από τον γαμπρό του.
Ο Erdogan ξεκίνησε μια αντεπίθεση, λέγοντας σε ομιλία της την Τετάρτη ότι το ποσό ήταν στην πραγματικότητα 165 δισεκατομμύρια δολάρια, και προσθέτοντας προκλητικά ότι τα αποθεματικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «ξανά όταν χρειαστεί».
Αυτό ήρθε μετά από εβδομάδες οργισμένων αρνήσεων από τον πρόεδρο, τον Albayrak και άλλους ανώτερους αξιωματούχους να απαντήσουν στις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης, και μια αδέξια προσπάθεια να διαγραφεί το ίδιο το σύνθημα.

Προσπάθειες κάλυψης του σκανδάλου

Παρά την προσπάθεια να υποβαθμίσει το διαφαινόμενο νέο οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς με προέκταση στον ίδιο τον Erdogan και το γαμπρό του, η κυβέρνηση - καθυστερημένα - αναγνώρισε τελικά ότι η ερώτηση σχετικά με το που πήγαν τα 128 δις δολάρια που βγήκαν από το αποθεματικό ταμείο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, για τη στήριξη της λίρας , πρέπει να απαντηθεί.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα, ο διάδοχος του Albayrak στο υπουργείο Οικονομικών , Lütfi Elvan, επέτρεψε ότι η κεντρική τράπεζα θα ήταν «σώφρον» να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις συναλλαγές συναλλάγματος το 2019 και το 2020.
Εάν αυτός, εκτιμά ο αρθρογράφος, δεν είναι ένας έμμεσος τρόπος αναγνώρισης ότι η διαδικασία ήταν αδιαφανής, τότε πρόκειται για μια σπάνια – για την Κυβέρνηση Erdogan και του ΑΚΡ, να αναγνωρίσει τα λάθη της στο επίπεδο της Οικονομίας, που «βύθισε» τη Γείτονα σε νέα «βαθιά κρίση».
Άλλωστε στην περίπτωση που η δαπάνη των 128 χρηματικών έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες και κατασπαταλήθηκαν, δίχως κανένα όφελος για την οικονομία της Τουρκίας, ο αποδιοπομπαίος τράγος, σε αυτό το ενδεχόμενο, που δεν είναι άλλος από τον γαμπρό του Erdogan, Albayrak, έχει ήδη απομακρυνθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, πριν από λίγους μήνες
Παράλληλα, είναι και μια προσπάθεια να μην πλήττει η αξιοπιστία του Erdogan, ο οποίος τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται «ευάλωτος», βλέποντας τη δημοτικότητα τόσο του ίδιου όσο και του κόμματος του του ΑΚΡ, διαρκώς να πέφτει.

Πτώση άνω του 75% στα συναλλαγματικά αποθέματα

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί τα αποθέματά της για να ενισχύσει το νόμισμά της, αλλά η κλίμακα της πώλησης ήταν εντυπωσιακή: τα καθαρά διεθνή αποθέματά της μειώθηκαν κατά περισσότερο από 75% από τις αρχές του περασμένου έτους σε μόλις 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο.
Ταυτόχρονα, ο δανεισμός από τράπεζες με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις ανταλλαγής ανήλθε σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Όταν τα χρήματα που δανείζονται από τοπικές τράπεζες μέσω swap αφαιρούνται, τα καθαρά διεθνή αποθεματικά πέφτουν κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης