Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το ρεκόρ νέων κρουσμάτων απειλούν ένα «ανέφελο» καλοκαίρι

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το ρεκόρ νέων κρουσμάτων απειλούν ένα «ανέφελο» καλοκαίρι
Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το τελευταίο κύμα του ιού με πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις
Σχετικά Άρθρα

To επερχόμενο «τέταρτο κύμα» κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού Covid - 19 και οι σοβαρές μεταλλάξεις του, που οδήγησαν σε νέα έξαρση των μολύνσεων και θανάτων, η μεγάλη καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ασφάλεια κάποιων εξ αυτών και των πιθανών επιπλοκών σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που εμβολιάστηκαν, αλλά και η μεγάλη ψυχολογική κόπωση του πλανήτη από τον ένα και πλέον χρόνο εξαιτίας της καραντίνας και διακοπής όλων των δραστηριοτήτων που προκάλεσε η πανδημία, θέτουν εν αμφιβώλω τις προσδοκίες όλων όσοι πίστευαν ότι μετά από την κυκλοφορία των εμβολίων και τη δημιουργία ενός τοίχους ανοσίας απέναντι στον ιό, το «φως στο βάθος του τούνελ» έμοιαζε όλο και πιο ορατό.

Σε κρίση εκ νέου η Παγκόσμια Οικονομία - Σοβαρός ο αντίκτυπος και στη ασιατική αγορά.

Μέσα σε όλη αυτή την αντιφατική και απρόβλεπτη κατάσταση η παγκόσμια πικονομία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.
Ακόμα και αυτές οι «ανθεκτικές», στις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας, ασιατικές αγορές, από την Ιαπωνία έως και την Ινδία, που μετά από ένα ράλι μηνών στις μεγάλες χρηματοπιστωτικές αγορές και του «ράλι κερδών» στο διεθνές συναλλαγματικό «παζάρι» των αμοιβαίων κεφαλέων, τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε νέα περίοδο κάμψης και μια διαφαινόμενη κρίση να αμφισβητεί το ενδεχόμενο ενός «ανέφελου» και κερδοφόρου καλοκαιριού.
Η χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και ο εφησυχασμός του κόσμου, προβληματίζουν τις αγορές.
Οι κυβερνήσεις των χωρών, που στο ισοζύγιο της επανεκκίνησης της αγοράς σε σχέση με διατήρηση των αυστηρών περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του ιού, φαίνεται να επιλέγουν την οικονομική βιωσιμότητά τους κινδυεύουν να βρεθούν σντιμέτωπες με μια νέα έξαρση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.
«Οι αγορές που είχαν γίνει πολύ άνετες με το άνοιγμα του εμπορίου και έχουν χαλαρώσει τους κοινωνικούς περιορισμούς μπορεί σύντομα να βρεθούν σε αδιέξοδο, εφόσον επέλθει ένας νέος γύρος μολύνσεων από τις μεταλλάξεις του ιού», δήλωσε στο Bloooberg ο Paul Sandhu, υπεύθυνος για Ασία και Ειρηνικό στην BNP Paribas Asset Management.

Ρεκόρ νέων θανάτων και κρουσμάτων, στην Ινδία - Νέο lockdown στην Ιαπωνία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι τα περιστατικά αυξάνονται σε όλες τις περιοχές εκτός από την Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη αύξηση την περασμένη εβδομάδα να φαίνεται στην Ασία καθώς η Ινδία μάχεται το μεγαλύτερο κύμα της.Η Ιαπωνία πλησίασε πιο κοντά στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης καθώς οι μολύνσεις εξαπλώθηκαν στις δύο μεγαλύτερες και οικονομικά σημαντικές αστικές περιοχές της, το Τόκιο και την Οζάκα,

Το «τέταρτο κύμα του κορωνοϊού» πλήττει και τη Βόρεια Αμερική.

Στις αρχές της εβδομάδας οι υγειονομικές αρχές στο Τορόντο συνέστησαν στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν περισσότερα από πέντε κρούσματα μολύνσεων από τον κορωνοϊό μεταξύ των εργαζομένων, να στραφούν στην τηλεργασία από το σπίτι, κλείνοντας τους χώρους εργασίας.
Επιπλέον οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ προσανατολίζονται στο να εκδώσουν νέα ταξιδιωτική οδηγία όπου θα προτρέπουν τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν τους επόμενους μήνες και συνεπώς, το προσεχές καλοκαίρι, σε χώρες είτε με υψηλό αριθμό κρουσμάτων είτε με καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνει περίπου το 80% του πλανήτη.

Ο μαζικός εμβολιασμός, «ασπίδα της αγοράς», απέναντι στον ιό

Οι οικονομικοί αναλυτές ωστόσο εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι , για τις οικονομίες των χωρών όπου έχει προχωρήσει αρκετά το πρόγραμμα των εμβολιασμών, όπως είναι το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, καθώς και οι ΗΠΑ.
«Οι αγορές με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρακάμπτουν κάπως αυτόν τον αρνητικό κίνδυνο, », επισήμανε στο Blooberg o Mr Sandhu.
Το «αύριο» φαντάζει αβέβαιο, για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά.
H αλήθεια πάντως είσαι πως έως ότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σε θέση να ανακοινώσει - με στοιχεία – ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό, παγκοσμίως ώστε να δημιουργήσει ένα τείχος ανοσίας, απέναντι στον ιό και τις μεταλλάξεις του, το μέλλον θα είναι αβέβαιο και οι διεθνείς αγορές θα κλειδώνονται από μια πιθανή νέα έξαρση κρουσμάτων.
Ο MSCI AC World Index καταγράφει διαδοχικές πτώσεις, καθημερινά αυτή την εβδομάδα , μετά το κλείσιμο σε ρεκόρ την περασμένη Παρασκευή.
Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το τελευταίο κύμα του ιού με πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, σχετικά με το ότι ίσχυε πριν από την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης