Τη διεύρυνση όλων των προγραμμάτων στήριξης, εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά και σε επιμέρους τομείς της οικονομίας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, στον σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων συμμετέχει και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, ενώ στα μέτρα που εξετάζονται είναι π.χ. η στήριξη επιχειρήσεων αθλητισμού (γυμναστήρια), φροντιστήρια και άλλες επιχειρήσεις οι οποίες, όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ηδη, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των ειδικών αποζημιώσεων στους εργαζομένους που βγαίνουν σε αναστολή τον Μάιο, καθώς και η παράταση του μηχανισμού «Συν-Εργασία» έως το Σεπτέμβριο η οποία βρισκόταν σε ισχύ έως και τον Ιούνιο.
Νέες θέσεις
Ταυτόχρονα θα τρέξουν νέα προγράμματα προκειμένου να στηρίχθεί η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, όπως:
- Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (και πρόσθετη επιδότηση για μακροχρόνια άνεργους και εποχικά απασχολούμενους) μέσω του προγράμματος δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας (για 6 μήνες).
Αναστολές
Την Πέμπτη 6 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αναστολών συμβάσεων εργασίας, ενώ ανοιχτή θα είναι μέχρι τις 10 του μήνα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α’ Φάση) για τον Απρίλιο.
Την ίδια στιγμή, κατά την περίοδο 5 - 7 Μαΐου δίνεται η δυνατότητα υποβολής ορθών επαναλήψεων αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων ένταξης στο Ανοιχτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, για τυχόν διορθώσεις του πιστωτικού ιδρύματος και του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) της επιχείρησης, για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση- εργοδότης έχει αιτηθεί να εντάξει στο πρόγραμμα μακροχρόνια άνεργο.
Δηλώσεις
Ειδικότερα, για το χρονικό διάστημα 6-12 Μαΐου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο, είτε μέρος αυτού.
Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου 2021.
Από 13 Μαΐου οι επιχειρήσεις – εργοδότες να μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα.
Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.
Κατηγορίες επιχειρήσεων
Επισημαίνονται τα εξής:
-Επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και λοιπές επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε όλη την Επικράτεια, θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/1/2021, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε τυχόν επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.
-Επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο του Λιανεμπορίου σε περιοχές πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, που δεν επιτρέπεται η λειτουργία τους με ραντεβού (click inside), θεωρούνται κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/1/2021, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.
-Επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Λιανεμπορίου, που είτε λειτουργούν χωρίς περιορισμούς είτε βρίσκονται σε περιοχές που επιτρέπεται να λειτουργήσουν με ραντεβού (click inside), θεωρούνται πληττόμενες επιχειρήσεις και μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/1/2021. Για τις επιχειρήσεις αυτές ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
-Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών θεωρούνται πληττόμενες επιχειρήσεις και μπορούν να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/1/2021. Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτούς τους κλάδους ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
-Ειδικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου της Εστίασης, οι οποίες επιτρέπεται να λειτουργήσουν από 03-05-2021, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που έχουν προσδιοριστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία, ισχύει το εξής:
Οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους των οποίων δεν θα απαιτηθεί η εργασία κατά την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών τον Μάιο.
Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να έχουν προσληφθεί έως και την 31/01/2021. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτού δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Έκτακτη αποζημίωση σε τουρισμό –επισιτισμό
Την Πέμπτη, 6 Μαΐου θα απενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζομένους σε τουρισμό-επισιτισμό χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, που είχε ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 7 Απριλίου.
Δικαιούχοι είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Απασχολήθηκαν κατά το 2019 - με πλήρη ή μερική απασχόληση - χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις το 2020
Έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019 - Φεβρουαρίου 2020, ή η τακτική επιδότηση ανεργίας επιμηκύνθηκε κατά 1 μήνα στο ως άνω χρονικό διάστημα
Δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν και δεν θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2020 - Φεβρουαρίου 2021
Δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν το επίδομα μακροχρονίως ανέργων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021
Δεν είναι δικαιούχοι, δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από άλλη αιτία για το πρώτο δίμηνο του έτους.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών