Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Πολωνικό και ουγγρικό veto για την ισότητα των φύλων στο σχέδιο για την «κοινωνική συνοχή»

ΕΕ: Πολωνικό και ουγγρικό veto για την ισότητα των φύλων στο σχέδιο για την «κοινωνική συνοχή»

Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) και οι Πολωνοί σύμμαχοί τους υπερασπίζονται αυτό που αποκαλούν παραδοσιακές οικογενειακές αξίες συγκρουόμενοι για τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών

Σχετικά Άρθρα

Την κατάργηση της φράσης για την «ισότητα των φύλων» ύστερα από κοινή παρέμβαση Πολωνίας και την Ουγγαρίας στο σχέδιο δήλωσης σχετικά με την προώθηση της κοινωνικής συνοχής που η ΕΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, με βάση διπλωματικές πληροφορίες και ευρωπαϊκά επισημα κείμενα αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters.
Το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) και ο ευρωσκεπτικιστικός σύμμαχός του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban, προωθούν στις χώρες του αυτό που αποκαλούν παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί με τους περισσότερο φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις στην Δύσηγια τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών.

Οικογενειακές αξίες

Οι δύο χώρες αντιτάχθηκαν στην αναφορά της «ισότητας των φύλων» απευθείας στο σχέδιο που προετοιμάστηκε για συζήτηση από τους 27 εθνικούς ηγέτες των κρατών - μελών, οι οποίοι συναντιούνται στην Πορτογαλική πόλη Πόρτο την Παρασκευή και το Σάββατο (7 – Μαΐου).
Σύμφωνα με ένα προηγούμενο προσχέδιο η ΕΕ «στοχεύει στην προώθηση της την ισότητα των φύλων» ενώ η τελική έκδοση του κειμένου την οποία επικαλείται το δημοσίευμα του Reuters - η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να ξανασχεδιαστεί – δεν περιλαμβάνει τη φράση:
«Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων και θα εργαστούμε ενεργά για να αντιστρέψουμε τη διαφορετική μεταχείριση των φύλων ... και για την προώθηση της ισότητας».

Αξίες

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη είχαν ζητήσει χαλαρότερη γλώσσα επί του ζητήματος.
Και οι δύο κυβερνήσεις προσπάθησαν να προωθήσουν θρησκευτικές, συντηρητικές κοινωνικές αξίες σε εκστρατείες που συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο κρατικό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης, τα δικαστήρια και τους ακαδημαϊκούς.

Η Συνθήκη

Όταν ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ένας Πολωνός αξιωματούχος δήλωσε: «Η Πολωνία υπογραμμίζει πάντα πόσο σημαντική είναι η νομική σαφήνεια ...
Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται σαφώς όχι στην ισότητα των φύλων αλλά στην ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών».
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση σε αίτημα για σχολιασμό από την ουγγρική αντιπροσωπεία στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης