Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς lockdown η Ινδία, προς χαλάρωση η Αγγλία – Τέλος με την AstraZeneca η ΕΕ

Προς lockdown η Ινδία, προς χαλάρωση η Αγγλία – Τέλος με την AstraZeneca η ΕΕ
Υποτιμημένη η θνητότητα λόγω covid στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Mε τις φωνές να πυκνώνουν για την επιβολή ενός ολικού lockdown στην Ινδία προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να μην εξελιχθεί σε μια «παγκόσμια υγειονομική βόμβα», η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν κατά την πρόσφατη διήμερη Σύνοδο τους στην Πορτογαλία να καταλήξουν σε μια κοινή θέση όσον αφορά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden για άρση της πατέντας, τη στιγμή που η Κομισιόν έκλεισε συμφωνία με την Pfizer/BioNTech για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το 2023, ανακοινώνοντας παράλληλα πως σταματά τη συνεργασία με την AstraZeneca.
Και ενώ στις ΗΠΑ εκτιμάται πως οι θάνατοι λόγω της covid είναι υποτιμημένοι, στη Μ.Βρετανία, όπου έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 των ενηλίκων Βρετανών, ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 10/5 την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 17/5.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 158.407.543 και οι νεκροί 3.294.694
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.708.348 κρούσματα και 581.756 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 22.662.575 και τρίτη σε νεκρούς με 246.116
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 422.340 και τρίτη σε κρούσματα με 15.184.790
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.838.294
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.031.332 και έκτη η Ρωσία με 4.832.959
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.450.578 και όγδοη η Ιταλία με 4.111.210
• Ένατη η Ισπανία με 3.567.408 και δέκατη η Γερμανία με 3.534.553
dfasasdfasdf_1.JPG
Fauci: Υποτιμημένη η θνητότητα λόγω covid στις ΗΠΑ – Εμβολιασμένο το 58%

Τη θέση πως είναι υποτιμημένη η θνητότητα στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Antony Fauci.
Όπως είπε ο Fauci, οι περισσότεροι από 581,5 χιλιάδες νεκροί στις ΗΠΑ είναι λιγότεροι από αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της επιδημίας.
Ερωτηθείς για μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, βάσει της οποίας γίνεται λόγος για πάνω από 900.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Fauci απέφυγε να επικυρώσει τον απολογισμό αυτό, τονίζοντας ότι από την αρχή οι αρμόδιοι έκαναν λόγο για υποτίμηση της θνητότητας.
«Αυτό το μοντέλο αναφέρεται σε πολύ μεγάλο απολογισμό, 900.000 και πλέον νεκρούς, κάτι που σημαίνει πως η υποτίμηση βρίσκεται σε επίπεδο πιο αυξημένο από ό,τι θα εκτιμούσα (...).
Μερικές φορές τα μοντέλα είναι ακριβή, ενίοτε λίγο λιγότερο.
Όμως θεωρώ πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υποτιμήσαμε και ακόμα υποτιμάμε την θνητότητα της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός» ανέφερε ο Fauci.
Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 581,5 χιλιάδες νεκρούς και περισσότερα από 32 εκατομμύρια κρούσματα, αριθμοί πάντως που έχουν μειωθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο και μετά, όταν άρχισαν και οι εμβολιασμοί.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 58% των ενηλίκων Αμερικάνων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πάνω από 110 εκατ. πολίτες – το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού – έχει λάβει και τη δεύτερη και κατά συνέπεια θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έχει θέσει ως στόχο να έχει λάβει το 70% των ενηλίκων μία δόση εμβολίου ως την εθνική εορτή των ΗΠΑ την 4η Ιουλίου, όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης επιβραδύνεται, καθώς πλέον αφορά μερίδες του πληθυσμού που είτε επιδεικνύουν σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων ή αδιαφορούν.
2442424242424242342424242423.JPG
Μ. Βρετανία: Περαιτέρω χαλάρωση από 17/5 ανακοινώνει ο Johnson

Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία από τις 17/5 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 10/5 ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος αναμένεται να χαιρετίσει την πρόοδο των εμβολιασμών αλλά και την ενθαρρυντική πορεία των περιστατικών μόλυνσης.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα δύο τρίτα των ενήλικων Βρετανών με μια δόση, ενώ το ένα τρίτο έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Κατόπιν αυτών των δεδομένων, ο Johnson αναμένεται να ανακοινώσει πως από τις 17/5 θα επιτραπούν οι συναντήσεις των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από μήνες σε ομάδες έως έξι ανθρώπων ή δύο οικογενειών.
Οι παμπ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να φιλοξενούν πελάτες σε εσωτερικούς χώρους, επίσης για πρώτη φορά μετά από μήνες και αφού θα ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες.
Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους, οι υπηρεσίες φιλοξενίας και οι αθλητικές εκδηλώσεις θα μπορέσουν επίσης να επαναλειτουργήσουν.
«Εξακολουθούμε να τηρούμε τον οδικό χάρτη, ενώ το επιτυχημένο πρόγραμμα των εμβολιασμών μας συνεχίζεται.
Περισσότεροι από τα 2/3 των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τώρα λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά για να ξεκλειδώσουμε (την οικονομία) με προσοχή, αλλά χωρίς επιστροφή» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Οι ημιαυτόνομες διοικήσεις στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα για τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε περισσότερους από 127.000 ανθρώπους από την COVID-19, ενώ βίωσε ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα που κορυφώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά από τότε ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης και των θανάτων μειώθηκε γρήγορα.
Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή 9/5 καταγράφηκαν 1.770 περιστατικά νέων μολύνσεων και δύο νέοι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ινδία: Αποκλιμάκωση κρουσμάτων covid, πυκνώνουν τα αιτήματα για lockdown

Αποκλιμάκωση από το υψηλό των 400.000 κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Ινδία, η οποία ανέφερε 366.161 νέες μολύνσεις covid.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 3.754 ανθρώπων, αριθμός που και αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τους 4.000 και πλέον νεκρούς που καταγράφονταν τις τελευταίες δύο ημέρες.
Συνολικά η Ινδία μετρά 246.116 νεκρούς και πάνω από 22,66 εκατομμύρια κρούσματα.
Πάντως και παρά τη μερική αυτή αποκλιμάκωση, η κατάσταση στην Ινδία παραμένει τραγική, με τα αιτήματα για την επιβολή ενός εθνικού lockdown προκειμένου να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά να πυκνώνουν.
Αν και αρκετές Πολιτείες έχουν επιβάλλει lockdown και άλλες έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην κυκλοφορία και στη λειτουργία σινεμά, εστιατορίων, παμπ και εμπορικών κέντρων, ολοένα και περισσότεροι ζητούν από την κυβέρνηση Modi να ανακοινώσει ένα εθνικό lockdown, κίνηση στην οποία ωστόσο αντιστέκεται κυρίως λόγω των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην οικονομία.
Η κυβέρνηση του δέχεται έντονες επικρίσεις για το γεγονός ότι επέτρεψε να διεξαχθούν μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις αλλά και θρησκευτικές εκδηλώσεις με τον Αμερικάνο λοιμωξιολόγο Antony Fauci να φέρεται να έχει συμβουλεύσει τους Ινδούς ομολόγους του ότι πρέπει η Ινδία να πάει σε εθνικό lockdown.

Σαρώνει και το Νεπάλ η πανδημία

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Νεπάλ που συνορεύει με την Ινδία.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 8.850 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 394.667, ενώ διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 52 ασθενών με την COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει μέχρι εδώ τους 3.684 νεκρούς.
Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα που ξεπεράστηκε το όριο των 8.000 κρουσμάτων στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η χώρα κατέγραψε ρεκόρ 58 θανάτων σε 24 ώρες την 5η Μαΐου.
Νοσοκομεία σε πολλές περιοχές του Νεπάλ, ειδικά στην κοιλάδα της Κατμαντού, της πρωτεύουσας, έχουν υποστεί κορεσμό εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των ασθενών με την COVID-19.
Πολλά ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να υποδεχθούν άλλους ασθενείς εξαιτίας της οξείας έλλειψης ιατρικού οξυγόνου ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε χθες «απελπιστική» την κατάσταση.
756757575474674.JPG
ΕΕ: Συμφωνία με Pfizer/Biontech για 1,8 δισ. δόσεις έως το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία με τις Pfizer – BioNTech για την αγορά 1,8 δισ. εμβολίων για την περίοδο 2021 – 2023.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια 900 εκατομμυρίων εγγυημένων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωναϊού, με το δικαίωμα αγοράς ακόμη 900 εκατομμυρίων δόσεων, για την περίοδο 2021-2023.
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen, θα ακολουθήσουν άλλα συμβόλαια και άλλες τεχνολογίες εμβολίων.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων
Προβλέπει επίσης μηνιαία προγράμματα παράδοσης και κυρώσεις για πιθανές καθυστερήσεις.
Η συμφωνία που υπεγράφη είναι η μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας εμβολίων στον πλανήτη και εκτιμάται ότι θα καλύψει τον εμβολιασμό 450 εκατ. Ευρωπαίων για δύο χρόνια.
Αυτή είναι η τρίτη σύμβαση που συμφωνήθηκε από την ΕΕ με τις δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνήσει να παράσχουν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου δύο δόσεων φέτος, στο πλαίσιο των προηγούμενων συμβάσεων.
Οι Βρυξέλλες στοχεύουν στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% των ενηλίκων της ΕΕ έως το τέλος του καλοκαιριού.
87568678568585685685855685678678.JPG

Τέλος στη συνεργασία της ΕΕ με την AstraZeneca

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων της Astrazeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο, αλλάζοντας άρδην το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης και κατ' επέκταση και της Ελλάδας.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Bretton δήλωσε χθες Κυριακή 9 Μαΐου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά του κορωνοϊού, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στα τέλη Απριλίου, «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων». Αρμόδια να κρίνουν, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάμεσα στην Κομισιόν και την φαρμακευτική, είναι δικαστήρια του Βελγίου.
Οι δύο ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υπόθεση είναι δημόσιες, ενώ η προσφυγή εξετάζεται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, όπως είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η απόφαση για την εκκίνηση νομικής διαδικασίας κατά της φαρμακευτικής ελήφθη σε συνεννόηση με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρέμβαση Macron

Εντύπωση πάντως προκάλεσε και η παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron επί της απόφαση της Κομισιόν για το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό τον οποίο καλωσορίζω.
Αυτή τη στιγμή, εμβολιάζουμε με αυτό το εμβόλιο (σ.σ.: AstraZeneca) στη Γαλλία και στην Ευρώπη.
Πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση» υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Μάχη της πατέντας: Αποστάσεις παίρνουν πέντε ευρωπαϊκές χώρες από τον Biden

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες πήραν αποστάσεις από την ιδέα άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, υποστηρίζοντας ότι το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας είναι να παρασκευαστούν γρήγορα περισσότερα εμβόλια.
Οι ηγέτες των 27 συζήτησαν κατά τη διήμερη σύνοδό τους στο Πόρτο την πρόταση το σαββατοκύριακο, την οποία υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden όμως παρέμειναν διχασμένοι όσον αφορά τη χρησιμότητά της.
Οι ειδικοί λένε ότι ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του θέματος και να μην αντιμετωπιστεί έτσι η άμεση ανάγκη παρασκευής περισσότερων δόσεων με πιο γοργούς ρυθμούς.
«Ποιο είναι το τρέχον ζήτημα;
Δεν αφορά στην πραγματικότητα την πνευματική ιδιοκτησία.
Είναι δυνατόν να δώσουμε πνευματική ιδιοκτησία σε εργαστήρια που δεν γνωρίζουν πώς να παρασκευάσουν (τα εμβόλια) και δεν θα τα παρασκευάσουν αύριο;» διερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εmmanuel Macron κατά την άφιξή του στη σύνοδο.
«Το βασικό ζήτημα, για την αλληλεγγύη, είναι η διανομή των δόσεων», υποστήριξε ο Macron, προσθέτοντας ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενά με τη Γερμανία στο θέμα αυτό.
Το Βερολίνο εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση των πατεντών την Πέμπτη.
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden στήριξε το αίτημα της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής για προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19, ένα γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών φαρμακευτικών εταιρειών. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια διαπραγματεύσεων στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να επιτευχθεί συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανότατα θα ακούσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η άρση της πατέντας δεν θα βοηθούσε να αυξηθεί η παραγωγή, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, αφού η διαδικασία αυτή απαιτεί προηγμένες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις.
Η αμερικανική εταιρεία Moderna παραιτήθηκε των πνευματικών δικαιωμάτων της για το εμβόλιό της τον περασμένο Οκτώβριο (χρησιμοποιεί την τεχνολογία του «αγγελιαφόρου RNA») αλλά καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα ότι θα προσπαθήσει να «αντιγράψει» το σκεύασμά της.
Η Γερμανία αντιτίθεται στην άρση της πατέντας, ενώ αντιθέτως η Ιταλία συμφωνεί με την πρόταση του Biden.
«Κανείς δεν θα είναι ασφαλής, μέχρι να είμαστε όλοι.
Αν γίνουν εμβολιασμοί μόνο στις αναπτυγμένες χώρες, η νίκη μας επί της Covid-19 θα είναι βραχύβια.
Βλέπουμε πόσο γρήγορα μεταλλάσσεται ο ιός, δημιουργώντας νέες παραλλαγές που συνεπάγονται νέες προκλήσεις» γράφουν οι ηγέτες του Βελγίου, της Σουηδίας, της Γαλλίας, της Δανίας και της Ισπανίας σε κοινή επιστολή τους προς την Κομισιόν.
«Τα εμβόλια έχουν καταστεί θέμα ασφαλείας και η ΕΕ δεν μπορεί να υστερεί.
Για τον λόγο αυτόν, βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής στην Ευρώπη», πρόσθεσαν οι ηγέτες.
Η ΕΕ, μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων στον κόσμο, είναι επίσης και ο κύριος εξαγωγέας, με 200 εκατομμύρια δόσεις να έχουν ήδη σταλεί σε άλλες χώρες του κόσμου. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν έχουν εξάγει κανένα από τα εμβόλια που παρασκευάζονται στο έδαφός τους.

ΕΜΑ: Δεν υπάρχει σύνδεση των εμβολίων Pfizer και Moderna με περιπτώσεις θρομβοεμβολών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί να παρακολουθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών, κάτι που δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα.
Υπενυθυμίζεται πως ο ΕΜΑ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.
Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός.
Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.
Μέχρι σήμερα (7/5) έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους.
«Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε επίσης την αξιολόγηση ενός πιθανού φαρμάκου για την Covid-19, της σοτροβιμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παρασκευάζεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης