Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαπλώνεται η ινδική παράλλαξη της covid – Προς ακύρωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο;

Εξαπλώνεται η ινδική παράλλαξη της covid – Προς ακύρωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο;
Χωρίς μάσκες και τήρηση αποστάσεων οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με τους επιστήμονες ανά τον κόσμο να υποστηρίζουν πως αν και έχει περάσει ενάμιση χρόνος από την εκδήλωση της επιδημίας της covid, δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο ή εάν αποτελεί διαρροή από εργαστήριο, επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση ανά τον κόσμο της ινδικής παράλλαξης του ιού.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η ινδική παράλλαξη είναι όντως πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού, αλλά ακόμα δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το εάν είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις καθώς και για τα κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια την καλύπτουν.
Ήδη στη Μ. Βρετανία καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων λόγω της ινδικής παράλλαξης, με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να εμφανίζεται ανήσυχος ενόψει και του νέου ανοίγματος στις 17/5 και με τις βρετανικές αρχές να δηλώνουν έτοιμες να αναπροσαρμόσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα έτσι ώστε να εμβολιαστούν πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα της ινδικής παράλλαξης.
Και ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες και να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις στους εξωτερικούς χώρους, στην Ιαπωνία διατυπώνονται έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό τελικά να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 161.290.797 και οι νεκροί 3.347.183
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.854.645 κρούσματα και 584.510 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 24.046.809 και τρίτη σε νεκρούς με 262.317
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 430.417 και τρίτη σε κρούσματα με 15.433.989
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.902.899
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.083.996 και έκτη η Ρωσία με 4.866.641
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.460.406 και όγδοη η Ιταλία με 4.139.160
• Ένατη η Ισπανία με 3.598.452 και δέκατη η Γερμανία με 3.583.421
dadd.JPG
Άγνωστη η προέλευση της covid

Άγνωστη παραμένει η προέλευση του κορωνοϊού καθώς κορυφαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για να πει κανείς με σιγουριά το εάν ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο ή εάν οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο.
«Εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιορισθεί η προέλευση της πανδημίας.
Θεωρίες περί τυχαίας απελευθέρωσης του ιού από εργαστήριο ή περί ιού που μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα παραμένουν αμφότερες βιώσιμες» αναφέρουν σε επιστολή τους προς το περιοδικό Science 18 κορυφαίοι επιστήμονες.

Προς ακύρωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

Η έξαρση κρουσμάτων στην Ιαπωνία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να ισχύουν περιοριστικά μέτρα στις 19 από τις 47 νομαρχίες της χώρας όπου και ζει το 70% του πληθυσμού, εντείνει τον προβληματισμό σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να αρχίσουν στις 24 Ιουλίου.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι στα όριά του, ενώ με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εξελίσσεται και το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού, καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 3% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η αντίθεση της κοινής γνώμης στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία, μετά την αναβολή τους πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 352.000 άνθρωποι που αντιτίθενται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων κατέθεσαν αίτηση με αίτημα την ακύρωσγ των Αγώνων, η οποία αίτηση εστάλη στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Διεθνή Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων, σε διεθνείς οργανισμούς, στην ιαπωνική κυβέρνηση σκαι την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% με 70% των Ιαπώνων είναι αντίθετο στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος το καλοκαίρι.

Ινδία: 4.000 νεκροί λόγω covid σε 24 ώρες – Εξαπλώνεται παντού η ινδική παράλλαξη

Με αμείωτη ένταση χτυπά το β΄κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού την Ινδία, η οποία ανακοίνωσε άλλους 4.000 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν άλλα 343.144 κρούσματα, με το σύνολό τους να ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια.
Συνολικά η Ινδία μετρά 262.317 νεκρούς, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο επίσημος απολογισμός είναι πολύ υποτιμημένος σε σχέση με την πραγματικότητα.
Σημειώνεται πως είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα, κατά την οποία αναφέρονται 4.000 και περισσότεροι θάνατοι σε ημερήσια βάση, αν και τα κρούσματα κινούνται χαμηλότερα από το ρεκόρ των 414.188 μολύνσεων που είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, η ινδική παράλλαξη του ιού εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με τον ΠΟΥ να αναφέρει πως κρούσματα της εν λόγω παράλλαξης έχουν βρεθεί ήδη σε οκτώ κράτη της αμερικανικής ηπείρου, ανάμεσα στα οποία ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, ο Παναμάς και η Αργεντινή.
Κρούσματα της ινδικής παράλλαξης έχουν εντοπιστεί επίσης στην Καραϊβική αλλά και σε πολλά ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ινδική παράλλαξη του ιού είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά όχι πιο θανατηφόρα τουλάχιστον σε σύγκριση με τις υπόλοιπες παραλλάξεις.

Ανησυχία στη Μ. Βρετανία

Η εξάπλωση της ινδικής παράλλαξης του ιού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στη Μεγάλη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να κάνει λόγο για μια σοβαρή εξέλιξη, ιδιαίτερα ενόψει του επόμενου «ανοίγματος» που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα 17/5.
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί, είναι η πρόθεση των βρετανικών αρχών να αναπροσαρμόσουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και να κατευθύνουν τους εμβολιασμούς στις περιοχές εκείνες της χώρας όπου παρατηρείται και μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων της ινδικής παράλλαξης.
Οι ανησυχίες αυτές διατυπώνονται τη στιγμή που η Αγγλία είναι έτοιμη από τις 17/5 να προχωρήσει σε μια ακόμα χαλάρωση των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, από τις 17/5 αναμένεται να επιτραπούν οι συναντήσεις των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από μήνες σε ομάδες έως έξι ανθρώπων ή δύο οικογενειών.
Οι παμπ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να φιλοξενούν πελάτες σε εσωτερικούς χώρους, επίσης για πρώτη φορά μετά από μήνες και αφού θα ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες.
Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους, οι υπηρεσίες φιλοξενίας και οι αθλητικές εκδηλώσεις θα μπορέσουν επίσης να επαναλειτουργήσουν.
Οι ημιαυτόνομες διοικήσεις στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα για τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19.

Οι εμβολιασμοί απέτρεψαν 12.000 θανάτους Βρετανών

Η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της covid-19 στην Αγγλία απέτρεψε σχεδόν 12.000 θανάτους από τη νόσο και περισσότερες από 30.000 νοσηλείες στους ηλικιωμένους, αναφέρει ανάλυση της κυβερνητικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE).
Η Βρετανία έχει χορηγήσει στα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού της τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19.
Σύμφωνα με τη μελέτη, έως τα τέλη Απριλίου το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 απέτρεψε 11.700 θανάτους σε ενήλικες άνω των 60 ετών σε όλη την Αγγλία.
Επίσης η PHE επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν μόνο τα άμεσα αποτελέσματα των εμβολίων, ενώ «τα ξεκάθαρα και αυξανόμενα» στοιχεία ότι τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση της covid-19 σημαίνουν ότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών που αποφεύχθηκαν χάρη στα εμβόλια πιθανόν να είναι υψηλότερος.
534534524523535353535.JPG
ΗΠΑ: Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες

«Αντίο» στις μάσκες μπορούν να πουν πλέον οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, σύμφωνα με σύσταση των Κέντρων Πρόληψης Λοιμωδών Νόσων (CDC) στις ΗΠΑ.
Τα CDC στις αναθεωρημένες οδηγίες τους ανέφεραν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να αποφύγουν τη χρήση της σε εσωτερικούς χώρους στα περισσότερα μέρη, σε ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα CDC τόνισαν επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις στα περισσότερα μέρη.
Πρόκειται για μια οδηγία που αναμένεται να ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην προ πανδημίας ζωή, αλλά η υπηρεσία εξακολουθεί να συνιστά στους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα σε αεροπλάνα και τρένα, καθώς και σε αεροδρόμια, κόμβους διαμετακόμισης, μαζικής διέλευσης και σε τοποθεσίες όπως νοσοκομεία και ιατρεία.
Τα CDC συμπλήρωσαν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πρέπει να εξακολουθούν να φορούν μάσκα όπου απαιτείται από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς, τοπικούς, φυλετικούς ή εδαφικούς νόμους και να τηρούν αυτούς τους κανόνες και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων τοπικών επιχειρήσεων και οδηγιών σε χώρους εργασίας.
Σημειώνεται πως από χθες Πέμπτη 13/5 άρχισαν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 12 -15 ετών, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες Πολιτείες προσφέρουν κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Οχάιο που ανακοίνωσε πως θα κάνει κληρώσεις με έπαθλο 1 εκατομμύρια δολάρια σε όσους έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.
Μέχρι στιγμής, το 58,7% των ενήλικων Αμερικανών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ 117 εκατ. πολίτες, ή το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού, έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Σε τουλάχιστον 15 Πολιτείες έχουν εμβολιαστεί πλήρως πάνω από τους μισούς κατοίκους του πληθυσμού τους, ενώ σε άλλες 9 Πολιτείες έχει εμβολιαστεί πλήρως λιγότερο από το ένα τρίτο των ενήλικων Αμερικάνων.

Βραζιλία: Απέρριψε επανειλημμένα το εμβόλιο της Pfizer

Η Βραζιλία απέρριψε επανειλημμένα από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 2020 τις προτάσεις της Pfizer προκειμένου να της χορηγήσει το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού.
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer σε Βραζιλιάνους βουλευτές.
Επιτροπή της Γερουσίας στη Βραζιλία ερευνά αν η κυβέρνηση του προέδρου Jair Bolsonaro διαχειρίστηκε λάθος την πανδημία του κορωνοϊού και απέτυχε να διασφαλίσει εμβόλια εγκαίρως προκειμένου να ανασχέσει τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων της covid-19 από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 430.000 Βραζιλιάνοι.
Όπως αναφέρθηκε και παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της Pfizer, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν είχε απαντήσει.
Σε δηλώσεις του πάντως ο Bolsonaro υποστήριξε ότι η Βραζιλία πέτυχε καλύτερη συμφωνία με τη Pfizer φέτος, ενώ επικαλέστηκε νομικές και υγειονομικές αβεβαιότητες για την καθυστέρηση της συμφωνίας καθώς το εμβόλιο δεν είχε λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών πέρυσι.
Τελικά η Βραζιλία διαπραγματεύθηκε την αγορά από τη Pfizer 100 εκατομμυρίων δόσεων σε συμβόλαιο που υπέγραψε τον Μάρτιο, με το πρώτο ένα εκατομμύριο να φτάνει στη χώρα στο τέλος Απριλίου.
97897979797979797.JPG
Ευρύ φάσμα συμπτωμάτων εμφανίζουν τα μολυσμένα με covid παιδιά

Στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τον κορωνοϊό δεν εμφανίζουν μόνο τα τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, αλλά ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων καταλήγει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει ότι αν και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αρρωστήσουν βαριά από Covid-19 και να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ, συνήθως έχουν μία πιο ήπια εξέλιξη της νόσου σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς και χαμηλότερη θνητότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συχνή απουσία τυπικών συμπτωμάτων στα παιδιά απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, καθώς και συχνή διενέργεια τεστ στους μαθητές.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν στοιχεία για 12.306 παιδιά με διαγνωσμένη Covid-19.
Τα 672 (ποσοστό 5,5%) χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και από αυτά τα 118 (18%) εισήχθησαν σε ΜΕΘ, ενώ τα 38 (4%) διασωληνώθηκαν.
Ο κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης ήταν ίδιος για τα αγόρια και τα κορίτσια.
Διαπιστώθηκε ότι το 18,8% των παιδιατρικών ασθενών ανέφεραν συμπτώματα πυρετού, κόπωσης, πόνων στους μυς ή στις αρθρώσεις, καθώς και διαταραχών όσφρησης ή γεύσης.
Το 16,5% είχαν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα, δύσπνοια κ.ά.), το 14% γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετό, διάρροια κ.ά.), το 8% δερματολογικά συμπτώματα όπως εξανθήματα και το 4,8% νευρολογικά (κυρίως πονοκεφάλους).

Βρετανική μελέτη: Κανένα θέμα ασφαλείας από την ανάμιξη των εμβολίων Pfizer – AstraZeneca

Στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει κανένα θέμα για τους εμβολιασμένους μετά από χορήγηση διαφορετικών εμβολίων - πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο – καταλήγει βρετανική μελέτη, η οποία ωστόσο επισημαίνει πως διαπιστώθηκε αύξηση της συχνότητας των ήπιων έως και μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών.
Η μελέτη αυτή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η πρώτη παγκοσμίως που μελετά την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου «παντρέματος» εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι παρενέργειες (συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι) μετά μια τέτοια ανάμιξη είναι βραχείας διάρκειας και δεν αποτελούν επουδενί πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται.
Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, καθώς αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης Com-CoV, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και η οποία έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών.

Αντιδράσεις

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο.
Η αναφορά των συμπτωμάτων έγινε από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους στο διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση.
Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer.
Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτές οι αντιδράσεις είναι λίγο πολύ αναμενόμενες στα εμβόλια, ενώ επισημαίνουν πως είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης