Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δυσκολίες του Biden στο δρόμο προς την ανάκαμψη – Η δίδυμη απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ

Οι δυσκολίες του Biden στο δρόμο προς την ανάκαμψη – Η δίδυμη απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ
Μία δύσκολη κατάσταση καλείται να διαχειριστεί ο Αμερικανός πρόεδρος - Ποια είναι τα εμπόδια
Σχετικά Άρθρα

Ως απρόβλεπτη μπορεί να χαρακτηριστεί η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, καθώς η δίδυμη απειλή του αυξανόμενου πληθωρισμού και της αναιμικής δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας κλονίζει την εμπιστοσύνη στην αμερικανική ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Και αυτή τη δύσκολη κατάσταση καλείται να διαχειριστεί ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Απρίλιο, τροφοδοτώντας ανησυχίες για εκτεταμένες αποκλίσεις στην αγορά εργασίας.
Ακολούθησε αυτήν την έκθεση με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν που δείχνουν ένα απροσδόκητα απότομο άλμα τον Απρίλιο στον δείκτη τιμών καταναλωτή, επιδεινώνοντας τους φόβους για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ανησυχητικό ήταν και το σήμα, πως οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν στάσιμες τον περασμένο μήνα, μετά την εκρηκτική άνοδο του Μαρτίου, λόγω των επιταγών των 1.400 δολαρίων.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones και της Wall Street Journal, είχαν προβλέψει αύξηση 0,8%.
Οι πωλήσεις σημείωσαν άλμα άνω του 10% τον Μάρτιο
Τα δεδομένα αυτά, έχουν προκαλέσει έντονη κριτική προς τον Biden που είχε καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες λόγω του μεγάλου πακέτου τόνωσης της οικονομίας και της επιτάχυνσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αναφέρουν οι Financial Times.

Χαοτική ανάκαμψη

Οι ΗΠΑ οδηγούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, με το ΔΝΤ να προβλέπει την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος 6,4% το 2021.
«Υπάρχουν πολλά σημάδια ανάκαμψης στη συνολική ζήτηση - μια οικονομία που ανακάμπτει, αλλά αυτή η ανάκαμψη θα είναι χαοτική», δήλωσε ο Wendy Edelberg από Brookings Institution.
«Και ναι, είναι πολύ δύσκολο να τη διαχειριστείς», συνέχισε.
Πάντως αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden επιμένουν, πως η μέση μηνιαία δημιουργία θέσεων εργασίας τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν πολύ ισχυρότερη από ό, τι το προηγούμενο τρίμηνο, η άνοδος του πληθωρισμού να είναι παροδική και εν τέλει η ανάκαμψη σταθερή.
Ωστόσο, έχουν επίσης παραδεχθεί τα υψηλά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας σε μια εποχή μεγάλων μεταβολών στα πρότυπα δαπανών και στις τάσεις απασχόλησης, και ενώ οι υγειονομικοί περιορισμοί αίρονται ταχύτερα από ό, τι είχε προβλεφθεί, εν μέρει λόγω του ρυθμού της εκστρατείας εμβολιασμού της χώρας .
«Θα υπάρξει μια περίοδος αταξίας», αναγνωρίζει η Cecilia Rouse, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Αχαρτογράφητα νερά και επικριτές

«Γνωρίζουμε ότι η αναντιστοιχία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της οικονομίας θα εμφανιστεί με απροσδόκητους τρόπους έως ότου η οικονομία ανακάμψει πληρέστερα.
Όπως προέτρεψε o πρόεδρος νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί », πρόσθεσε.
Οι επικριτές των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης - που κυμαίνονται από τον πρώην υπουργό των Δημοκρατικών Larry Summers έως τους Ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο – επικαλέστηκαν τα στοιχεία για πληθωρισμό και θέσεις εργασίας προκειμένου να εξαπολύσουν επίθεση στον Biden πως υποβάθμισε τα προειδοποιητικά σημάδια.
«Ήμουν ανήσυχος για τον πληθωρισμό και όλα κινήθηκαν πολύ πιο γρήγορα, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχα προβλέψει. Αυτό πρέπει να μας κάνει πολύ προσεκτικούς», έγραψε ο Summers στο Twitter.
«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχουμε μια εξαιρετικά γρήγορη ανάκαμψη και μια υπέροχη χρονιά », δήλωσε ο Michael Strain, διευθυντής μελετών οικονομικής πολιτικής στο American Enterprise Institute.
«Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα όλο αυτό να τελειώσει πολύ άσχημα», πρόσθεσε.
Οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν πως τα τελευταία δεδομένα καταδεικνύουν πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε «αχαρτογράφητα νερά» και θα πρέπει να επανεξεταστούν οι όποιες προτάσεις για την ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης