Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - ΕΕ: Συνεργασία για να ανακοπεί η κινεζική επέλαση στο παγκόσμιο εμπόριο

ΗΠΑ - ΕΕ: Συνεργασία για να ανακοπεί η κινεζική επέλαση στο παγκόσμιο εμπόριο

Εκδόθηκε κοινή δήλωση από την Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ στον ΠΟΕ Katherine Tai, τη Γραμματέα Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Valdis Dombrovskis

Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα 17 Μαΐου στην οποία επισημαινεται ότι μπορούν να συνεργαστούν για να «κρατήσουν χώρες όπως η Κίνα που υποστηρίζουν πολιτικές που στρεβλώνουν το εμπόριο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η εν λόγω δήλωση εκδόθηκε από την Εκπρόσωπο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Katherine Tai, τη Γραμματέα Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνεται η έναρξη συζητήσεων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας προσφοράς χάλυβα και αλουμινίου.
 

Δασμοί

Την ίδια ώρα, σε συμφωνία για την αποφυγή της κλιμάκωσης της διαμάχης για τους δασμούς στη βιομηχανία των μετάλλων κατέληξαν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, γεγονός το οποίο απομακρύνει την προοπτική αύξησης των ευρωπαϊκών δασμών σε μια σειρά εισαγόμενων από τις ΗΠΑ προϊόντων, όπως το ουίσκι, τα παντελόνια Levi Strauss και οι μηχανές Harley Davidson.

Χάλυβας και αλουμίνιο

O εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε το 2018, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη, με πρόσχημα τον κίνδυνο εθνικής ασφάλειας.
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, αντέδρασε με την επιβολή δασμών σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.
Μάλιστα, οι δασμοί επρόκειτο να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 50% από την 1η Ιουνίου του 2021.

Διαπραγματεύσεις

Σε μια προσπάθεια αποφυγής όλων των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική αλλαγή στην Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες ήρθαν σε επαφή με την προεδρία Biden και συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη αύξηση των δασμών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην πλήρη απόσυρση των δασμών, και όχι απλώς στη μη αύξησή τους.

Airbus – Boeing

Στις αρχές του 2021, είχε υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία για προσωρινή «εκεχειρία» και στον 17ετή εμπορικό «πόλεμο», ο οποίος αφορούσε τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τις Airbus (από την Ε.Ε.) και Boeing (από τις ΗΠΑ).
Στην αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά και η προσδοκία συμμετοχής του Joe Biden στην επόμενη Σύνοδο Ε.Ε. – ΗΠΑ, η οποία θα λάβει χώρα τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης