Συναίνεση για ελάχιστο συντελεστή 15% στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ - Φρένο στη μεταφορά των κερδών σε κράτη με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς
Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη φορολόγηση των εταιρικών κερδών βρίσκεται η ομάδα των πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, του G7, ανοίγοντας τον δρόμο την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου καθεστώτος φορολόγησης της διασυνοριακής δραστηριότητας των επιχειρήσεων εντός του 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Tίmes τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021.
«Καλή βάση»
Αφότου οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποδεχθούν ένα minimum συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών της τάξης του 15%, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία τόνισαν πως η νέα πρόταση ήταν μια καλή βάση για τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας μέχρι τον Ιούλιο,
Η Βρετανία δήλωσε ότι χαιρετίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την εξεύρεση μιας λύσης, αλλά δεν πραγματοποίηση συγκεκριμένο σχόλιο την πρόταση των ΗΠΑ.
Στον ΟΟΣΑ
Μία συμφωνία για το καθεστώς διασυνοριακή φορολόγησης στο πλαίσιο της ομάδας των G7 θα μπορούσε να επισφραγιστεί ήδη την Παρασκευή (28/5) μετά την πρόοδο των διαβουλεύσεων μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες - και θα έθετε σημαντικές προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας στις επίσημες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΟΣΑ και υπό την καθοδήγηση της ευρύτερης ομάδας των G20.
Φοροαποφυγή
Μια συμφωνία του ΟΟΣΑ θα οδηγήσει πιθανώς στη μεγαλύτερη αναδιάταξη στο καθεστώς φορολόγησης της διεθνούς δραστηριότητας των εταιρειών για έναν αιώνα, περιορίζοντας σοβαρά την ικανότητα των εταιρειών να μεταφέρουν τα κέρδη σε χώρε με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς και να διασφαλίζει ότι οι «ψηφιακοί γίγαντες» που εδρεύουν στις ΗΠΑ καταβάλλουν περισσότερο φόρο στις χώρες όπου πραγματοποίησαν την αντίστοιχη δραστηριότητα.
Αισιοδοξία
Υπό την κυβέρνηση Biden, οι ΗΠΑ πιέζουν σκληρά στο πλαίσιο της G7 να επιτευχθεί συναίνεση ώστε να προωθηθούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ
«Ο κόσμος είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη μιας συμφωνίας παγκοσμίως για την ελάχιστη φορολόγηση των εταιρικών κερδών», τόνισε στις 22 Μαΐου ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan.
Η G7 δεν έχει επίσημο ρόλο στη διαδικασία, αλλά οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς επηρεάζουν σημαντικά άλλα διεθνή fora όπως οι G20.
Η ομάδα G7 πραγματοποιεί μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή (18/5) και μια διά ζώσης συνάντηση στις 4 και 5 Ιουνίου στο Λονδίνο, όπου μπορούν να συμφωνηθούν τα κεντρικά στοιχεία μιας συμφωνίας, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλούνται οι FT.
Έως τις 13 Ιουνίου
Εάν μια συμφωνία μπορεί να συμφωνηθεί ανεπίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών, οι ηγέτες της G7 θα μπορούσαν να την υπογράψουν επίσημα στη σύνοδο κορυφής της Κορνουάλης στις 11 έως 13 Ιουνίου, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο στα 139 έθνη που διαπραγματεύονται στο πλαίσιο του «αποκλειστικού πλαισίου» στον ΟΟΣΑ.
Σχεδόν 140 κράτη στοχεύουν να καταλήξουν σε ευρεία συμφωνία φέτος το καλοκαίρι για την αναδιάρθρωση των κανόνων για τη φορολόγηση πολυεθνικών ομίλων και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Alphabet και το Facebook.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών