Κορωνοϊός: Δύο στους πέντε ενήλικες είναι πλέον εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση
(Συνεχές upd) Την αποκλιμάκωση της επιδημίας στη χώρα αποτυπώνουν ο συνεχώς μειούμενος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας και η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στην επιχείρηση του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού και της COVID-19 που έφτασε χθες 16/6 τις 7.142.822 δόσεις εμβολίων.
Για το τείχος ανοσίας που εκτιμάται να έχει οικοδομηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού, εφόσον δεν προκύψουν εμπόδια, έχουν συμβάλει με τον εμβολιασμό τους 4.339.032 πολίτες, εκ των οποίων οι 2.980.883 πλήρως εμβολιασμένοι.
Με βάση τα στοιχεία συνάγεται ότι δύο στους πέντε πολίτες (40,48%) του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου.
Σημαντική ώθηση αναμένεται να δοθεί από το τελευταίο άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, με το οποίο ολοκληρώνεται η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών για τον ενήλικο πληθυσμό.
Από χθες το πρωί, όσοι ανήκουν στην παραπάνω ομάδα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους με όποιο από τα τρία διαθέσιμα εμβόλια επιθυμούν (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson).
Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργου Γεωργαντά, έχουν ήδη προγραμματιστεί 51.000 ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία μέσω της άυλης συνταγογράφησης.
Η σημαντική ενίσχυση της ηλικιακής ομάδας που απαριθμεί περί τους 700.000 πολίτες στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», έχει ήδη διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες μέσα από την ευρεία συμμετοχή στον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.
Τέλος, αναφορικά με το πολυσυζητημένο εμβόλιο της AstraZeneca έπειτα και τη νέα σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για χορήγησή του μόνο στους άνω των 60 ετών, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε σήμερα με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τα τωρινά επιδημιολογικά στοιχεία και πως «αν υπάρξει τέταρτο κύμα και αλλάξουν τα πράγματα το ηλικιακό όριο μπορεί και πάλι να κατέβει».
Σε συνεχή συρρίκνωση η επιδημία – Πού εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας
Τη σταθερά πτωτική πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αποτυπώνουν και τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και τα δεδομένα για τους σκληρούς δείκτες των νοσοκομείων.
Χαρακτηριστικά, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες μειώθηκαν κι άλλο, φτάνοντας τους 842 από 900 χθες, ενώ 472 ακόμα νοσηλεύονται σε Μονάδες
Μείωση καταγράφεται και στους διασωληνωμένους ασθενείς, 330 από 346, αριθμός που παραπέμπει στους 326 της 21ης Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ για το 2021 που κατέγραφε το τρίτο κύμα της επιδημίας με 2.147 νέα κρούσματα.
Αναφορικά με τη διασπορά του ιού, έστω και κατόπιν σημαντικά λιγότερων ελέγχων -38.725 έναντι 50.580 χθες- που εντοπίζουν 549 νέα κρούσματα στη χώρα, η συρρίκνωση αποτυπώνεται από τον δείκτη ?? για την επικράτεια που μειώθηκε στο 0,8 από 0,83 την περασμένη εβδομάδα αλλά και από τον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τον οποίον πλέον απουσιάζει το κόκκινο που μέχρι χθες χρωμάτιζε την Αττική.
Στους 12.478 οι νεκροί
Τα νέα 16/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 549, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.741, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.089 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,8 (95%Crl: 0,09 - 1,59).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.478 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 330 (65,7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.589 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 81 (ημερήσια μεταβολή +8%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 95 ασθενείς.
Έως 15 Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 21.425.464 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
Από τα 392.408 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο, έχουν καταγραφεί 33.740 θετικά αποτελέσματα.
Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με COVID-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι μία δόση σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης – με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού - και σε περίπτωση που έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία καθώς δεν προβλέπεται να γίνεται αυτόματα από το σύστημα.
Η οδηγία δεν αφορά άτομα από την ευπαθή ομάδα νοσημάτων Α, για τους οποίους συστήνονται κανονικά οι δύο δόσεις εμβολίου.
Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, για τα οποία ο κ. Θεμιστοkλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου.
Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.
«Η πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού από όλους όσοι μπορούν, συμπεριλαμβανομένων όσων επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ή αύξηση των αποβολών.
Διευκρίνισε μόνο πως μεταξύ του εμβολιασμού και ενεργειών σχετικών με την τεκνοποίηση απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών.
Σχόλια αναγνωστών