Στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής στρέφονται όλα τα βλέμματα, την ώρα που όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα βγει κερδισμένη και με το παραπάνω, λόγω της στήριξης που της παρέχει η Γερμανία στο προσφυγικό ζήτημα, παρά την αντίσταση που προβάλλουν Ελλάδα, Γαλλία και Αυστρία.
Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί είναι τα δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου, τα οποία χαρακτηρίζουν τη Merkel ως το σημαντικότερο στήριγμα του Τούρκου προέδρου.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o πρόεδρος Erdogan διασφαλίζει επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης Προσφυγικής Συμφωνίας, αλλά και την προοπτική επέκτασης της τελωνειακής ένωσης.
«Πιθανώς έχουμε μια θετική ατζέντα, υπό την προϋπόθεση μιας εποικοδομητικής δέσμευσης από την Τουρκία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο Anadolu, πριν από τη συνάντηση των ηγετών.
«Εργαζόμασταν σε μια διαφορετική διάσταση, ξεκίνησε η τεχνική εργασία σχετικά με την εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης, σύμφωνα με τις αρχές που οι ηγέτες περιέγραψαν κατά τη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Ε.Ε.
Die Welt: Το τελευταίο deal του Erdogan με τη Μerkel
«Τις τελευταίες μέρες η καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τον Tούρκο πρόεδρο.
Η Angela Merkel υποδέχθηκε ακόμα και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron στο Βερολίνο για να του αποσπάσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό για την Τουρκία ενόψει της ανανέωσης της Προσφυγικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Παράλληλα όμως η καγκελάριος ήθελε να πείσει τον γάλλο πρόεδρο να μην επιβαρύνει με πολλούς όρους και αγενείς διατυπώσεις το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.
Εκτός από τη Γαλλία, είναι κυρίως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία και το Βέλγιο που είναι ιδιαίτερα επικριτικές έναντι της Άγκυρας, όσον αφορά την βίαιη καταπίεση μειονοτήτων και αντιπολιτευόμενων φωνών, αλλά και την τουρκική πολιτική αποσταθεροποίησης σε σειρά διεθνών διενέξεων.
Η Merkel έχει ωστόσο διαφορετική άποψη.
Είναι το σημαντικότερο στήριγμα του Erdogan στη Δύση.
Βλέπει κυρίως τα γερμανικά συμφέρονται στην οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Άγκυρας ως διαχειριστή προσφυγικών ροών.
Ο Erdogan γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι για τη Δύση. Ακόμα και στο Αφγανιστάν. Γι αυτό και ασκεί πλέον πιέσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι όταν το Σεπτέμβριο η Merkel θα αποχωρήσει από την πολιτική θα του είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχει σημαντικούς για εκείνον στόχους, όπως η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και η άρση της βίζας.
Η αντίσταση Macron. Μητσοτάκη, Kurz
Η καγκελάριος κατάφερε στο κείμενο συμπερασμάτων να αναφερθεί πως «λαμβάνεται υπόψη ότι θα ξεκινήσουν διεργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».
Σε αυτό το σημείο η Merkel προτιμούσε βέβαια μια πιο φιλική διατύπωση, αλλά δεν μπόρεσε να την επιβάλλει.
Ήταν ανέφικτο με τον Γάλλο πρόεδρο Macron, τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αυστριακό καγκελάριο Sebastian Kurz.
Οι ευρωπαϊκές αγκάλες είναι ανοιχτές σε περίπτωση που η Άγκυρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.
Στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται ότι οι 27 προτίθενται να έρθουν σε επαφή με την Τουρκία για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπου υπάρχει κοινό συμφέρον.
Η Merkel ωστόσο δεν θα έχει πια λόγο και ρόλο όταν έρθει η στιγμή να αποφασιστεί ποιες θα είναι αυτές οι προϋποθέσεις».
Ηandelsblatt: Βασικό μέλημα της Συνόδου να μείνει ικανοποιημένος ο Erdogan
«Βασικό μέλημα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι να μείνει ικανοποιημένος ο τούρκος πρόεδρος»,αναφέρει χαρακτηριστικάη Handelsblatt.
Γράφει η οικονομική εφημερίδα: «Την ώρα που η Άγκυρα προωθεί τα οικονομικά της συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αποχωρεί από την ευρωπαϊκή συνθήκη προστασίας γυναικών και αδιαφορεί για δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι Βρυξέλλες επινόησαν για την Τουρκία τον όρο ‘θετική ατζέντα‘.Τίποτα ωστόσο σε αυτή δεν είναι θετικό.
Η στάση της ΕΕ είναι πολύ περισσότερο έκφραση της ολοένα και μεγαλύτερης εξάρτησης των Ευρωπαίων από την Άγκυρα.
Και τώρα ο πρόεδρος Erdogan την αξιοποιεί: είτε απομακρυνόμενος από αξίες της Δύσης είτε με την επιθετική εξωτερική πολιτική έναντι γειτονικών χωρών.
Όσο περνά ο χρόνος, τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών