(upd6) Παρά τα «ανοίγματα» και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων χάρη στην πολύ καλή πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για την παράλλαξη τύπου Δέλτα (ινδική) της covid, η οποία βάσει όλων των εκτιμήσεων αναμένεται να έχει κυριαρχήσει σε όλη την χώρα έως τα τέλη Αυγούστου.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που αποδίδεται στην εν λόγω παράλλαξη που θεωρείται η πιο μεταδοτική από όλες τις προηγούμενες παραλλάξεις του ιού, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 70% με 75% δεν είναι επαρκές για την προστασία του πληθυσμού.
Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, τα οποία απειλούν να ανατρέψουν την εξαιρετικά καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων, οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλή προστασία.
Άλλωστε οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτοί, οι οποίοι κινδυνεύουν και απειλούνται περισσότερο είναι οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά και εκείνο το ποσοστό των πολιτών που αν και έχουν εμβολιαστεί, δεν τους έχει πιάσει η ανοσία.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι 18 ασθενείς στην Κρήτη που βρέθηκαν θετικοί στην παράλλαξη Δέλτα, δεν είχαν εμβολιαστεί.
Άλλωστε για την εξάπλωση της παράλλαξης Δέλτα έγινε χθες Πέμπτη 24/6 έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών και υγειονομικών στελεχών προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση και να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις.
Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Αν χρειαστεί, θα επιστρέψουμε σε lockdown – Αντίδοτο τα εμβόλια
Τη θέση πως εάν χρειαστεί λόγω της παράλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Αρκουμανέας είπε πως ο τρόπος για να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα lockdown και τέταρτο κύμα, είναι το εμβόλιο.
«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα.
Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει.
Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας…
Λύση είναι τα εμβόλια.
1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε.
2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή.
Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές.
3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα» υποστήριξε ο κ.Αρκουμανέας, ο οποίος ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς.
«Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν.
Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει στη χώρα μας.
Από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή» είπε ο κ.Αρκουμανέας.
Μόσιαλος: Ανεπαρκές τείχος ανοσίας με εμβολιασμένο το 75% του πληθυσμού
Καμπανάκι για την εξάπλωση της παράλλαξης Δέλτα της covid και στην Ελλάδα κρούει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), επισημαίνοντας ότι ποσοστά της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την «ινδική» παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού.
«Υπολογίζεται τώρα ότι, προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μόσιαλος.
Τζανάκης: Κυρίαρχη η παράλλαξη Δέλτα έως τέλη Αυγούστου
Την εκτίμηση πως έως τα τέλη του Αυγούστου η παράλλαξη Δέλτα της covid θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή - ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη.
Έως τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στην χώρα» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίοςδεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής.
Όσον αφορά στους 18 ασθενείς με κορωναϊό στελέχους Δ στην Κρήτη, ο κ.Τζανάκης σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.
«Το στέλεχος Δ είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη.
Έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό νέων ατόμων και παιδιών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τζανάκης.
Παγώνη για παράλλαξη Δέλτα: Φοβόμαστε για τους ανεμβολίαστους
Τη θέση πως υπάρχει φόβος και ανησυχία για τους ανεμβολίαστους πολίτες διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα από το φθινόπωρο.
«Με την μετάλλαξη Δέλτα φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στην ΜΕΘ.
Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας.
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί.
Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%.
Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80% δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη.
Χειρότερα από φθινόπωρο
«Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα.
Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία σχετικά με τις μάσκες, ανέφερε ότι «όταν η επιτροπή εισηγήθηκε να βγάλουμε τις μάσκες διευκρίνισαν ότι πρέπει αυτό να γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνωστισμός».
«Ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες, γιατί δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου.
Τη μάσκα θα την έχουμε στην τσέπη μας, στην τσάντα μας.
Μπορεί να ξεχνάμε το πορτοφόλι μας αλλά όχι τη μάσκα μας.
Όταν φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμών τότε θα μπορούμε να πετάξουμε τη μάσκα» ανέφερε η κα.Παγώνη.
Σουρβίνος: Μοναδική ασπίδα ο εμβολιασμός
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γ. Σουρβίνος υποστήριξε πως τα 18 νέα κρούσματα στην Κρήτη δεν σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.
«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι πως έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, το μοναδικό μας όπλο και η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.
«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις.
Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα.
Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.
Τι ισχύει με τις μάσκες, ποια μέτρα αίρονται από 28/6
Πέρα από το τέλος της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός, την ερχόμενη Δευτέρα 28/6 θα αρθούν και άλλα μέτρα.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:
- Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις
- Τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα εφόσον δεν υπάρχουν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί.
Διαβάστε το ΦΕΚ για την χρήση μάσκας
Αναλυτικότερα από 28 Ιουνίου εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύουν τα παρακάτω:
- Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
- Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
- Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύναται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
- Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
- Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.
Η σημασία του εμβολιασμού αναδεικνύεται, άλλωστε, και από τα χειροπιαστά στοιχεία που έρχονται καθημερινά από τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με αυτά, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) συρρικνώνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, με τον αριθμό των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να μειώνεται
κατά 17% εντός της τελευταίας εβδομάδας, ενώ κατά 9% λιγότεροι είναι και οι θάνατοι, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε περίπου 18/ημέρα.
Την ίδια στιγμή, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστό που ενδεχομένως να ξεπερνά και το 96%.
Στους 12.613 οι νεκροί
Στους 12.613 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες 24/6 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 489, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 419.909 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 595 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.613 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 256 (65.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Τα 489 νέα κρούσματα κορονοϊού, με πάνω από τα μισά εντοπίζονται στην Αττική.
Συγκεκριμένα η Αττική έχει 252 νέα κρούσματα, με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει 97 νέα περιστατικά.
Παράλληλα η Θεσσαλονίκη έχει 36 νέα κρούσματα covid-19.
H γεωγραφική κατανομή στην Αττική
- Ανατολική Αττική 28
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 34
- Δυτική Αττική 7
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 33
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 97
- Νότιος Τομέας Αθηνών 23
- Νησιά 2
- Πειραιάς 28
Η γεωγραφική κατανομή στην υπόλοιπη Ελλάδα
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών