Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Μετά την παράλλαξη Δέλτα, απειλεί η Δέλτα plus - Ισραήλ: Οι μισοί που προσβλήθηκαν είχαν εμβολιαστεί πλήρως

Covid: Μετά την παράλλαξη Δέλτα, απειλεί η Δέλτα plus - Ισραήλ: Οι μισοί που προσβλήθηκαν είχαν εμβολιαστεί πλήρως
Μια ανάσα από τους 4 εκατομμύρια νεκρούς, πάνω από 180 εκατομμύρια τα κρούσματα
Σχετικά Άρθρα

Με την παράλλαξη Δέλτα να έχει εξελιχθεί στον απόλυτο εφιάλτη των κυβερνήσεων παγκοσμίως καθώς απειλεί να κυριαρχήσει και να ανατρέψει κάθε πρόοδο που έχει συντελεστεί στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, την εμφάνιση της έχει κάνει και η παράλλαξη Δέλτα plus που πιθανολογείται πως είναι ακόμα πιο μεταδοτική και που ενδεχομένως να διαφεύγει και της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.
Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι έναντι της παράλλαξης Δέλτα, δεν είναι σίγουροι ότι το ίδιο συμβαίνει και με την παράλλαξη Δέλτα plus, η οποία έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 11 κράτη, ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Ινδία.
Μάλιστα, στο Ισραήλ, οι μισοί που προσβλήθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.
Και όλα αυτά τη στιγμή που επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της προέλευσης της covid, καθώς μια μελέτη από το βρετανικό πανεπιστήμιο Kent αναφέρει πως τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα καταγράφηκαν ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα από το πρώτο επίσημο κρούσμα που γνωστοποίησε στον ΠΟΥ το Πεκίνο.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 180.176.351 και οι νεκροί 3.903.659
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.598.304 κρούσματα και 603.454 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.134.445 και τρίτη σε νεκρούς με 393.310
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 509.141 και τρίτη σε κρούσματα με 18.243.483
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.828.264
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.398.878 και έκτη η Ρωσία με 5.346.005
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.715.990
gfsfgdsgf.PNGΠανεπιστήμιο Kent: Την 17η Νοεμβρίου του 2019 το πρώτο κρούσμα covid στην Κίνα

Το πρώτο κρούσμα του ιού που προκαλεί την covid 19 είναι πιθανό να εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Wuhan ήδη από αρχές του Οκτωβρίου του 2019, δηλαδή τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα από την επίσημη ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος που γνωστοποίησε στον ΠΟΥ η Κίνα.
Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Kent, οι οποίοι εκτιμούν ότι το πρώτο κρούσμα του ιού πρέπει να εμφανίστηκε το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου του 2019.
Μάλιστα οι Βρετανοί ερευνητές θεωρούν ως πιο πιθανή ημερομηνία εμφάνισης του ιού την 17η Νοεμβρίου του 2019 ενώ εκτιμούν ότι η παγκόσμια εξάπλωση του άρχισε τον Ιανουάριο του 2020.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα ανακοίνωσε το πρώτο επίσημο κρούσμα τον Δεκέμβριο του 2019, συνδέοντας την εμφάνιση του με την αγορά θαλασσινών στην Wuhan.
Ωστόσο, τα πρώτα κρούσματα δεν φαίνεται να είχαν κάποια σχέση με την εν λόγω αγορά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ήδη ο ιός κυκλοφορούσε.
Άλλωστε μια κοινή μελέτη της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο, αναγνώριζε ότι ενδεχομένως να υπήρχαν σποραδικές μολύνσεις πριν από το ξέσπασμα στην αγορά της Wuhan.

Στις ΗΠΑ τα περισσότερα κρούσματα της παράλλαξης Δέλτα plus

Και ενώ ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με την εξάπλωση της παράλλαξης Δέλτα, η οποία θεωρείται έως και 60% πιο μεταδοτική από όλες τις προηγούμενες παραλλάξεις, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα της παράλλαξης Δέλτα plus, η οποία και αυτή αποτελεί πηγή ανησυχίας για το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει νέα έξαρση κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 83 κρούσματα της εν λόγω παράλλαξης, όταν στη Μ. Βρετανία έχουν εντοπιστεί 41 κρούσματα και στην Ινδία άλλα 40.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος Biden κάλεσε τους Αμερικάνους να σπεύσουν να εμβολιαστούν καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ασφαλείς.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη αναγνωρίζει πως ο στόχος του Biden να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού άνω των 18 ετών έως τις 4 Ιουλίου δεν πρόκειται να επιτευχθεί, κυρίως λόγω της διστακτικότητας των νέων προς τα νέα εμβόλια.
Μέχρι στιγμής, μόλις 16 από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επιτύχει το στόχο του προέδρου.
543535353535353534_1.JPG
 Μ. Βρετανία: Τον επόμενο μήνα θα ξέρουμε το πώς θα ταξιδέψουν οι πλήρως εμβολιασμένοι

Στον Ιούλιο παρέπεμψε ο υπουργός Μεταφορών της Μ. Βρετανίας, Grant Shapps για το τι ακριβώς θα ισχύει για τα διεθνή ταξίδια των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.
Όπως είπε, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως το τι θα γίνει με τα παιδιά ή με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, αν και σημείωσε πως όσοι Βρετανοί κλείνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος τα πράγματα να αλλάξουν. 

Πρωτοφανής εξέλιξη στο Ισραήλ: Οι μισοί που προσβλήθηκαν από τη νέα μετάλλαξη είχαν εμβολιαστεί πλήρως

Περίπου οι μισοί ενήλικες που είχαν μολυνθεί από το ξέσπασμα της παραλλαγής Delta του Covid-19 στο Ισραήλ ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer.
Το γεγονός αυτό υποχρέωσε την κυβέρνηση να επιβάλει εκ νέου την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, καθώς και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του εξαιρετικά μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.
Τα πρώτα ευρήματα των Ισραηλινών αξιωματούχων υγείας υποδεικνύουν ότι περίπου το 90% των νέων λοιμώξεων πιθανότατα προκλήθηκαν από την παραλλαγή Delta, σύμφωνα με τον Ran Balicer, ο οποίος ηγείται μιας νέας ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής για τον Covid-19 από την κυβέρνηση.
Τα παιδιά κάτω των 16 ετών, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, αντιπροσωπεύουν περίπου τους μισούς από αυτούς που έχουν μολυνθεί.
Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα επέκτεινε την εκστρατεία εμβολιασμού της για να συμπεριλάβει και τους εφήβους από 12 έως 15 ετών μετά από ένα άλμα στις μολύνσεις μεταξύ των μαθητών σε μια πόλη στο κεντρικό Ισραήλ.
Έκτοτε εξαπλώθηκε γρήγορα γεωγραφικά και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.
Το Ισραήλ επανεξετάζει τώρα τους περιορισμούς για την αναχαίτιση του Covid-19 μετά την κίνηση του για να ανοίξει τελείως την αγορά και την κοινωνική δραστηριότητα.
Η όλη κατάσταση δικαιολογημένα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, διότι το Ισραήλ ήταν η χώρα – μοντέλο στην καταπολέμηση της πανδημίας, η οποία μάλιστα είχε εφαρμόσει ένα ιδανικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Εάν όμως αποδειχτεί ότι η νέα μετάλλαξη πλήττει συστηματικά και τους πλήρως εμβολιασμένους, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο σκληρό σχέδιο μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.

 453535353534.JPG

Η Γερμανία κήρυξε Πορτογαλία και Ρωσία ζώνες παραλλαγής του κορωνοϊού

Η Γερμανία κήρυξε την Πορτογαλία και τη Ρωσία "ζώνες παραλλαγής του ιού", σε μια κίνηση που θα επιφέρει σοβαρούς περιορισμούς στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις προς και από τις δύο χώρες.
Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της Γερμανίας εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση σήμερα το βράδυ.
Η Βρετανία, όπου η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού είναι ήδη ενδημική, έχει ήδη κηρυχθεί ζώνη παραλλαγής του ιού, που σημαίνει ότι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Γερμανία από την Βρετανία είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο ΠΟΥ εγκρίνει άλλα δύο εμβόλια εντός του καλοκαιριού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει λάβει αιτήματα από τουλάχιστον τρεις εταιρίες παρασκευής εμβολίων για να εγκρίνει τα σκευάσματά τους για κατεπείγουσα χρήση και ελπίζει ότι θα δώσει την έγκρισή του σε τουλάχιστον ένα ή δύο από αυτά σε έναν με δύο μήνες.
Η Μαριάντζελα Σιμάο, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, αρμόδια για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, δεν διευκρίνισε ποια εμβόλια εξετάζονται αυτήν την περίοδο.
Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει δώσει έγκριση στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sinopharm και Sinovac.
Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «παγκόσμια αποτυχία που υπογραμμίζει τις αδικίες» την ανικανότητα του κόσμου να παράσχει αρκετά εμβόλια για τις φτωχές χώρες.
«Δεν φταίει η διστακτικότητα (σ.σ. απέναντι στα εμβόλια).
Φταίει η έλλειψη εμβολίων.
Και η κατάσταση σε πολλές φτωχές χώρες, ιδίως στην Αφρική, είναι πολύ ανησυχητική.
Δεν υπάρχουν εμβόλια.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραδόσεις ή για δυνατότητες απορρόφησης, όταν δεν υπάρχουν εμβόλια», τόνισε.

Ρωσία: Επανέρχεται το μέτρο της τηλεργασίας για το 30% των εργαζομένων

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στη ρωσική πρωτεύουσα εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού υποχρέωσαν τις αρχές της Μόσχας να επιβάλουν εκ νέου στις επιχειρήσεις το μέτρο της τηλεργασίας για το 30% του προσωπικού τους, με εξαίρεση τους εμβολιασθέντες.
Το μέτρο της τηλεργασίας το οποίο θα ισχύσει από τις 28 Ιουνίου, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δημάρχου και της κυβέρνησης της Μόσχας, αφορά το 30% των εργαζομένων των επιχειρήσεων με εξαίρεση τους εμβολιασθέντες, όπως και όλους τους εργαζόμενους ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και τους πολίτες που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το μέτρο της τηλεργασίας δεν αφορά τους υπαλλήλους που η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την λειτουργία των επιχειρήσεων και αυτούς που έχουν κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου ή μονοδοσικό εμβόλιο.
Από το μέτρο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί της αμυντικής βιομηχανίας, του αεροναυπηγικού τομέα, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης