(upd6) Σε ισχύ τίθενται από τις 15 Ιουλίου νέες διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς - εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους, κέντρα ψυχαγωγίας - αλλά και ανοιχτούς μεγάλους χώρους - π.χ. γήπεδα - χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες ή να επιδεικνύουν κάποιο αρνητικό rapid ή self test.
Βάσει των όσων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Γ. Γεραπετρίτης και Άδωνις Γεωργιάδης, πλέον δημιουργούνται οι αμιγείς χώροι για τους εμβολιασμένους και οι μεικτοί χώροι, στους οποίους παρόντες μπορεί να είναι και οι μη εμβολιασμένοι.
Οι επιχειρήσεις είναι εκείνες που θα αποφασίσουν αν θα έχουν αμιγείς ή μεικτούς χώρους.
Στους αμιγείς χώρους θα μπορεί η πληρότητα να φτάνει στο 85% ενώ οι πελάτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες ενώ στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να συμμετάσχουν και μη εμβολιασμένοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα φορούν μάσκες και θα έχουν αρνητικό rapid ή self test.
Στους μεικτούς ωστόσο χώρους, η πληρότητα θα είναι έως το 50%.
Με τα νέα αυτά μέτρα η κυβέρνηση ευελπιστεί να δώσει νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ύστερα από τις χθεσινές ανακοινώσεις για το περίφημο freedom pass στους νέους ηλικίας 18 – 25 ετών, καθώς πρωταρχικό μέλημα είναι και παραμένει να ενισχυθεί η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ελλάδα και να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.
Η επέλαση της ιδιαίτερα μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα, η οποία αναμένεται να έχει κυριαρχήσει και στην Ελλάδα έως τα τέλη του Αυγούστου, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, καθώς εκτιμάται πλέον πως είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται μια και έχει μειωθεί αρκετά ο ρυθμός των εμβολιασμών.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 28/6 την ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ για τους νέους 18 – 25 ετών, αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να ανακοινώσει νέα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Τα προνόμια αυτά εκτιμάται πως θα επιτρέπει στους πολίτες που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, όπως π.χ. κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και γήπεδα χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, τότε μια νέα έξαρση κρουσμάτων, ένα τέταρτο κύμα θα πρέπει να αναμένεται ήδη από τον Αύγουστο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον τουρισμό, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.
Τζανάκης για παράλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται ακαριαία – Μεγάλο πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι νέοι
Στην ιδιαίτερη μεταδοτικότητα της παράλλαξης Δέλτα αναφέρεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υποστηρίζει πως η παράλλαξη μεταδίδεται ακαριαία.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Τζανάκης υπογράμμισε ότι η αυξημένη ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταδοτικότητα της είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική, η οποία με τη σειρά της ήταν πιο μεταδοτική σε ποσοστό 50% από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.
Όπως είπε, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα νοσήσουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό από την παράλλαξη Δέλτα, αλλά κυρίως οι ελάχιστοι που θα νοσήσουν θα το περάσουν ελαφρά και δεν θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο.
Παράλληλα υποστήριξε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι νέοι κάτω των 18 ετών, καθώς, όπως υποστήριξε, μιλάμε για ένα κομμάτι του πληθυσμού που αγγίζει περίπου τα 2 εκατομμύρια.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση για τα προνόμια που θα δοθούν σε όσους έχουν εμβολιαστεί, παρατήρησε ότι δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για απόδοση των δικαιωμάτων που είχαν πριν την πανδημία και δεν υπάρχει λόγος να τα στερούνται μετά τον εμβολιασμό τους.
Σε ότι αφορά την κάρτα ελευθερίας για τους νέους και την «πριμοδότηση» των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό τους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει, γιατί είναι πιθανό κάποιοι να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν περιμένοντας ανάλογη πριμοδότηση και για αυτούς.
Λινού: Πολύ μεταδοτική η παράλλαξη Δέλτα – Κινδυνεύουν κυρίως οι μη εμβολιασμένοι
Πολύ μεταδοτική χαρακτήρισε την παράλλαξη Δέλτα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία όπως είπε, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, τουλάχιστον διπλάσιο από το αρχικό.
Αναφερόμενη σε αυτά που συμβαίνουν στο Ισραήλ με τη διασπορά της παράλλαξης Δέλτα, η κα.Λινού είπε ότι μπορεί να επηρεάζει τον ίδιο αριθμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, τουλάχιστον διπλάσιο από το αρχικό.
Κινδυνεύουν κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσουν.
Θα λέγαμε ότι είναι ίσως πιο επιθετικό γιατί εισάγεται στα νοσοκομεία μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από αυτούς που νοσούν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα» τόνισε η κα.Λινού.
Διαβεβαιώσεις
Η κα.Λινού εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική για την προστασία των εμβολιασμένων απέναντι στο νέο στέλεχος.
«Για ένα μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων προστατεύει πλήρως και για ένα μικρότερο προστατεύει πλήρως ως προς τη σοβαρή νόσηση.
Ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει» υπογράμμισε η κα.Λινού.
Κληθείσα να σχολιάσει το κίνητρο που δίνει η κυβέρνηση στους νέους 18-25 προκειμένου να εμβολιαστούν, η κα.Λινού τόνισε ότι «κάθε κίνητρο είναι χρήσιμο».
«Δίνεται αυτό το ποσό μετά την πρώτη δόση κι αυτό με ανησυχεί, γιατί η πρώτη δόση δεν προστατεύει παραπάνω από 30%.
Έπρεπε να περιμένουμε να δώσουμε τα χρήματα στα παιδιά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση» είπε η κα.Λινού, τονίζοντας ότι «εναι επικίνδυνο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να απολαύσουν πράγματα στις διακοπές τους χωρίς να είναι ασφαλή».
Ανησυχία για την παράλλαξη Δέλτα
Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα οι αρμόδιοι σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη), το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το 90% των νέων λοιμώξεων κορωνοϊού παγκοσμίως έως το τέλος του καλοκαιριού.
«Ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, για το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί από την καλή πορεία της επιδημίας και η οποία φαίνεται πια να απειλείται από τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Οι ανεμβολίαστοι, οι ανοσοκατασταλμένοι και τα παιδιά –τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού- θα αποτελέσουν τον βασικό στόχο της πλέον μεταδοτικής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ινδικής μετάλλαξης, η οποία είναι ήδη παρούσα σε πάνω από 92 χώρες.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 29 στελέχη.
«Εμβολιάζομαι, προστατεύομαι και προστατεύω και τους άλλους γύρω μου», ήταν η καταληκτική φράση της κας Θεοδωρίδου, η οποία επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών μέσα από τη στοχευμένη ενημέρωση προς του νέους που νιώθουν άτρωτοι ή είναι ανεπαρκώς πληροφορημένοι, τους αναβλητικούς και όσους «έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης».
Επί τούτω, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους, απηύθυνε καθολικό κάλεσμα και κυρίως προς τα ΜΜΕ «να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί».
Freedom pass για... «φρένο» στον ιό από τους νέους
Ένα voucher ύψους 150 ευρώ στους νέους 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν εντός του 2021 για ταξίδια είτε επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα χορηγήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι, προκειμένου να φτάσουμε στο 70%, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για μια κίνηση που στοχεύει παράλληλα στην καταπολέμηση της κατά 50-70% μεταδοτικότερης από την Άλφα (βρετανική) μετάλλαξης Δέλτα, της οποία οδηγοί θα καταστούν οι νέοι της
Όπως είχε αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων είναι τα 32 έτη ενώ σε τουριστικές περιοχές όπως τα νησιά ακόμα χαμηλότερα, στα 21, 22 ή και 24 έτη.
Η χθεσινή 28/6 έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι αποκαλυπτική: σε σύνολο 362 νέων κρουσμάτων με τα 187 στην Αττική και μια συνολικά θετική εικόνα παρά το ότι η διασπορά αποτυπώνεται μεγαλύτερη και μάλιστα επί λιγότερων ελέγχων - 19.462 έναντι 23.815-, Ρόδος με 10 νέα κρούσματα, Ηράκλειο με 10, Ρέθυμνο με 8 και Χανιά με 6 –με την Κρήτη στο επίκεντρο της ινδικής μετάλλαξης- και Μύκονος με 4, όχι μακριά δηλαδή από τα 15 της δεύτερης ως συνήθως Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνουν την ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης των νέων που έχουν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους.
Αναφορικά λοιπόν με τις δύο σημαντικές μεταβλητές που προκύπτουν, την εμβολιαστική κάλυψη στη νησιωτική χώρα και τους νέους, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η εκστρατεία της «Γαλάζιας» Ελευθερίας
στα 19 μεγάλα νησιά έχει πετύχει έναν μέσο όρο στο 54% με μία δόση είναι στο 45% με δύο δόσεις, ενώ για το 20% εμβολιασμών και προγραμματισμένων ραντεβού στους 18-24, διευκρίνισε ότι το άνοιγμα στην πλατφόρμα για την ομάδα μετρά μόλις 10 ημέρες.
Σε λίγες ημέρες οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί – Τείχος ανοσίας στο 80%
Στο 80% ή και παραπάνω αυξήθηκε το αναγκαίο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για την προστασία από τον κορωνοϊό μετά την αναζωπύρωση της επιδημίας σε χώρες-πρότυπα για τους εμβολιασμούς όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, εξαιτίας των ανεμβολίαστων και της μετάλλαξης Δέλτα, εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου.
Ωστόσο, «τα εμβόλια προστατεύουν», διευκρίνισε η ομότιμη Καθηγήτρια επικαλούμενη τα χαμηλά ποσοστά σοβαρής COVID-19 στη Βρετανία, καθιστώντας έτσι σαφή την ανάγκη εμπιστοσύνης προς την επιστήμη, η οποία ήδη μελετά νέα εμβόλια με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα για μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών.
Την αποτελεσματικότητά τους αποτυπώνουν και τα στοιχεία στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας στη χώρα μας, οι διασωληνωμένοι ασθενείς δηλαδή στους 215 από 231 καθώς και οι μόλις 39 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ σε οκτώ ανέρχονται οι νέοι θάνατοι απόCOVID-19.
Εντούτοις, τόνισε, ο πλήρης εμβολιασμός είναι το προαπαιτούμενο της αποτελεσματικής προστασίας.
Ιδιαίτερα για την επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα, οι δύο δόσεις Pfizer και AstraZeneca προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσησης κατά 96% και 92% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, οι ηλικιακές ομάδες 75-79, (81% εμβολιασμοί και 83% με τα ραντεβού), 70-74, (75% και 77% αντίστοιχα) και 65-69 (76% και 77% αντίστοιχα) βρίσκονται στην πρώτη τριάδα της εμβολιαστικής κάλυψης στον ενήλικο πληθυσμό.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος κατ' οίκον εμβολιασμών μέσα στις επόμενες ημέρες με κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς για την ένταξή τους.
Το πρόγραμμα θα αφορά άτομα σε μόνιμο κλινοστατισμό, με σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας και βαριάς ψυχικής ή νοητικής νόσου (π.χ. νόσος Αλτσχάιμερ), τα οποία δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά ασχέτως εμβολιασμού κατ’ οίκον ή στο ιδιωτικό ιατρείο, στοιχείο που θα επηρεάζει μόνο την αμοιβή του ιατρού από το κράτος.
Στους 12.682 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 28/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 362, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.266, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 68 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 629 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στο σύνολο των 19.462 τεστ η θετικότητα ήταν 1,86% έναντι 0,99% ένα 24ωρο νωρίτερα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.682 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 215 (χθες 231).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.659 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 39 (ημερήσια μεταβολή +2,63%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 50 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών