Τραπεζικά νέα

Γιατί η Εθνική η τράπεζα με τα ισχυρότερα κεφάλαια και κέρδη δεν μπορεί να ξεκολλήσει χρηματιστηριακά;

Γιατί η Εθνική η τράπεζα με τα ισχυρότερα κεφάλαια και κέρδη δεν μπορεί να ξεκολλήσει χρηματιστηριακά;
Το placement και η δομή της κερδοφορίας της κρατούν την μετοχή της Εθνικής τράπεζας καθηλωμένη και αυτό δεν θα αλλάξει ουσιωδώς μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν αυτά τα δύο μέτωπα
Σχετικά Άρθρα

Η Εθνική τράπεζα θα επιτύχει 850 εκατ κέρδη το 2021 με την υποστήριξη εκτάκτων εσόδων αλλά τα κέρδη δεν παύουν να είναι κέρδη.
Την διετία 2020 με 2021 η Εθνική έχει πετύχει έκτακτα κέρδη 2,2 δισεκ. δηλαδή σαν να υλοποίησε μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Προφανώς και έτυχε μεγάλης υποστήριξης από το ελληνικό δημόσιο, το Titlos το πρώην swap της Goldman Sachs, αλλά και νέα swap με το ελληνικό δημόσιο συνέβαλλαν σε υπερκέρδη.
Η Εθνική τράπεζα διαθέτει και 5,47 δισεκ. κεφάλαια τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να φθάσουν και στα 5,8 δισεκ. το 2021 λόγω των εκτάκτων κερδών.
Πούλησε την Εθνική Ασφαλιστική 455 εκατ και πουλάει και την τιτλοποίηση NPEs Frontier ύψους 6,1 δισεκ. περίπου έναντι 165 εκατ ευρώ.

Και ενώ επιτυγχάνει τα υψηλότερα κέρδη – με μεγάλη υποστήριξη από έκτακτα – και διαθέτει ισχυρά κεφάλαια… η χρηματιστηριακή της εικόνα δεν ενθουσιάζει.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η Εθνική τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 2,14 δισεκ. και 5,47 δισεκ. κεφάλαια εμφανίζει P/BV 0,39 εμφανίζει χαμηλή αποτίμηση.
Απέχει ωστόσο 1 δισεκ. από την Eurobank που βρίσκεται στα 3,1 δισεκ. και όπως φαίνεται θα την περάσει και η Alpha bank ή τουλάχιστον θα βρεθούν με την ίδια κεφαλαιοποίηση όταν στις 13 Ιουλίου εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι 800 εκατ νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου.
Η Εθνική βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση αλλά γιατί η μετοχή έχει εγκλωβιστεί μεταξύ 2,3 με 2,5 ευρώ;

Οι αιτίες είναι οι εξής

1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πραγματοποιήσει placement του 20% των μετοχών της Εθνικής εκ των οποίων θα μπορούσε το 10% να είναι προς τους μικρομετόχους.
Το placement που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και το Φθινόπωρο στα 2,20 ευρώ κρατάει καθηλωμένη την Εθνική τράπεζα.

2)Η Εθνική μπορεί να είναι ισχυρή κεφαλαιακά αλλά τα 4,4 δισεκ. των κεφαλαίων της σε σύνολο 5,47 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC δηλαδή χαμηλής ποιοτικής στάθμης κεφάλαια.
Η Εθνική έχει το υψηλότερο DTC μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Η Εθνική πάντως υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να επιστρέψει κεφάλαιο το 2022 στους μετόχους της.

3)Τα κέρδη της Εθνικής τράπεζας μπορεί να εντυπωσιάζουν αλλά κατά βάση είναι έκτακτα, τα core PPI δηλαδή τα καθαρά τραπεζικά προ προβλέψεων έσοδα είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών.

4)Με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την απουσία της από τα Βαλκάνια – έχει πωλήσει σχεδόν όλες τις θυγατρικές – η Εθνική τράπεζα έχει μόνο μια πηγή εσόδων την Ελλάδα.
Σε αντίθεση με την Eurobank που εκμεταλλεύεται και την εταιρία ακινήτων Grivalia επιτυγχάνοντας 110 εκατ κέρδη… η Εθνική πούλησε την θυγατρική της στα ακίνητα.
Οι πηγές εσόδων της Εθνικής είναι προκαθορισμένες.

Συμπέρασμα

Το placement και η δομή της κερδοφορίας της κρατούν την μετοχή της Εθνικής τράπεζας καθηλωμένη και αυτό δεν θα αλλάξει ουσιωδώς μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν αυτά τα δύο μέτωπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης