(upd5) Εκθετικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το δ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς μέσα σε μια εβδομάδα οι νέες μολύνσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, με το δείκτη θετικότητας να «σκαρφαλώνει» στο 2,46%.
Η ανησυχία είναι έκδηλη για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία καθώς ακόμα δεν είναι σαφές το κατά πόσο η παράλλαξη Δέλτα έχει συντελέσει σε αυτήν την απότομη άνοδο ενώ άγνωστο παραμένει το εάν αυτή η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων - το 75% των μολύνσεων αφορά κυρίως τους νέους ανθρώπους κάτω των 34 ετών - θα οδηγήσει και σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Απέναντι σε αυτήν την εξαιρετικά δυσοίωνη κατάσταση, η οποία απειλεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς για την φετινή τουριστική κίνηση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση διαμηνύει κατηγορηματικά ότι τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα και το lockdown είναι εκτός συζήτησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών παρεμβάσεων εάν και εφόσον χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν εξάρσεις.
Παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αύξηση της χρήσης του εργαλείου των self test και την περαιτέρω εντατικοποίηση των εμβολιασμών.
Άλλωστε την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιους επαγγελματικούς κλάδους θα είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί, ενώ το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να δοθούν και συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσει η εστίαση και η διασκέδαση από τις 15 Ιουλίου με τους αμιγείς και μεικτούς χώρους για τους πελάτες.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εντατικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες οι εμβολιασμοί έτσι ώστε αφενός να περάσει όσο το δυνατόν πιο ήπια το καλοκαίρι και αφετέρου να έχει κτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας έτσι ώστε από το φθινόπωρο να επανέλθει η χώρα σε κανονικούς ρυθμούς.
Σύψας: Η παράλλαξη Δέλτα η τελευταία πράξη του δράματος – Θα προσβάλλει τους ανεμβολίαστους
Τη θέση πως η παράλλαξη Δέλτα είναι η τελευταία πράξη του δράματος της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, ο οποίος πάντως προειδοποίησε για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο.
Σε τοποθέτηση του σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα» ο κ.Σύψας υποστήριξε ότι το φθινόπωρο θα ζήσουμε μια πολύ δύσκολη φάση λόγω της επέλασης της παράλλαξης Δέλτα, αναφέροντας πως «όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν».
«Συνεπώς, θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.
Η μετάλλαξη Δέλτα, είναι η τελευταία πράξη του δράματος.
Θα προσβάλει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Επομένως, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε αντισώματα είτε από το εμβόλιο είτε από τη νόσηση.
Και κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία» ανέφερε ο κ.Σύψας, ο οποίος προειδοποίησε ότι «οι νέες ηλικίες αυτή την στιγμή μολύνονται ταχύτατα».
«Δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί» είπε ο κ.Σύψας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτατα ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Γεωργιάδης: Όχι σε lockdown που θα περιορίσει τους εμβολιασμένους
Το ενδεχόμενο γενικού lockdown απέκλεισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να περιορίσει όσους έχουν εμβολιαστεί.
«Γενική καραντίνα δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά, διότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στις ΜΕΘ.
Είναι πάνω από το 50% του πληθυσμού.
Αυτούς δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε.
Έχουν κάνει την υποχρέωση τους, έχουν εμβολιαστεί και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους περιορίσει, να τους πει "κάτσε σπίτι σου"» είπε μιλώντας στον ANT1.
«Αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί και είναι σε μεγαλύτερη ηλικία που κινδυνεύει περισσότερο, πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να αποφεύγει τις συναντήσεις με όσους κινούνται, διότι κινδυνεύουν να κολλήσουν και να πάνε στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και κινδυνεύουν σοβαρά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την αύξηση στα κρούσματα, δεν παρατηρείται ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας.
«Πρέπει να διαχειριστούμε την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα με ψυχραιμία.
Ξεκινάμε με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει και παρακολουθούμε το φαινόμενο» είπε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αυτοί που έχουν κάνει την πρώτη δόση, μέσα στις επόμενες 10-20-30 ημέρες συμπληρώνουν και την δεύτερη δόση.
Όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούν να κάτσουν με την παρέα τους σε εξωτερικούς χώρους, δεν είναι απαραίτητο να πάνε σε εσωτερικό χώρο, καλοκαίρι είναι, δεν είναι και του θανατά να καθίσουν σε εξωτερικό χώρο».
«Κάθε φορά που εφαρμόζουμε καινούριο μέτρο, οι επιχειρηματίες αντιδρούν.
Δεν τους αδικώ, διότι κάνουμε την ζωή τους πιο δύσκολη.
Κανείς δεν θέλει να επιβάλλει μέτρα.
Αν η Ελλάδα δείξει την εικόνα μιας χώρας χωρίς τήρηση μέτρων, η τουριστική εικόνα της χώρας καταστράφηκε», τόνισε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά την στήριξη επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «νέα μέτρα οικονομικής στήριξης τώρα δεν προβλέπονται. Προϊόντος του χρόνου… θα δούμε», ενώ σε ό,τι αφορά τα πάρτι σε beach bar με χιλιάδες θαμώνες, ο υπουργός είπε ότι φέρουν ευθύνη οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων.
Γεωργαντάς: Ανοίγει έως τις 20/7 η πλατφόρμα για το freedom pass των 150 ευρώ
Το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την ψηφιακή κάρτα, το freedom pass των 150 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση σε όσους νέους ηλικίας 18 – 25 ετών έχουν εμβολιαστεί με έστω μια δόση εμβολίου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργαντάς είπε ότι η κάρτα θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά ένα 24ωρο αφού γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου μετά από επιβεβαίωση του εμβολιασμού.
Όπως είπε, οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην εφαρμογή προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους με τους κωδικούς του taxisnet και θα συμπληρώνουν τον ΑΜΚΑ, τα στοιχεία επικοινωνίας τους και ειδικότερα το email και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.
Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αν δεν έχει κωδικούς taxisnet διευκρίνισε ο κ.Γεωργαντάς. «Δεν μπορεί να γίνει ανάληψη αυτών των χρημάτων, ούτε μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο λογαριασμό.
Μπαίνουν σε λογαριασμό που δημιουργείται μόνο για αυτό το σκοπό μόνο από τον πάροχο.
Θα υπάρχει εφαρμογή μέσω e-εμπορίου ή μέσω POS να κάνεις τη συναλλαγή σου στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις μεταφορές» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.
Σκουτέλης: Δεν είπαμε ότι οι νέοι δεν αρρωσταίνουν αλλά ότι δε νοσούν βαριά
Τη θέση πως και οι νέοι αρρωσταίνουν από τον κορωνοϊό αλλά συνήθως δεν νοσούν βαριά διατύπωσε ο Αθανάσιος Σκουτέλης, Διευθυντής Β΄ της Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», ο οποίος υπογράμμισε πως «με το εμβόλιο έναντι του κορονωϊού, ο καθένας προστατεύει τον εαυτό του, την οικογένεια και τους φίλους του, όπως τους φροντίζει καθημερινά».
«Ο Έλληνας δεν είναι αρνητής, αυτοί είναι ένα μικρό, νομίζω μονοψήφιο ποσοστό.
Οι άλλοι είναι διστακτικοί να κάνουν το εμβόλιο.
Πολλοί πάνε στην ουρά και φεύγουν, με ένα σκεπτικό που δεν μπορώ να το εξηγήσω
Δεν νομίζω ότι υπολείπεται η ενημέρωση.
Ένας λογικός και σώφρων άνθρωπος δεν νομίζω ότι περιμένει ένα τηλεοπτικό σποτάκι για να κάνει κάτι, όταν του λέει ο γιατρός του να κάνει κάτι».
Νομίζω ότι ευθύνεται η υπερβολική ενασχόληση με τα λίγα «κακά» του εμβολίου, σε αντίθεση με τα πολλά καλά από το εμβόλιο» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σκουτέλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είμαστε σε μια κινούμενη άμμο, δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε ένα μέτρο, αλλά σε δέσμη μέτρων που πρέπει να τηρείται, που το ένα συμπληρώνει το άλλο».
Με μέτρα και εμβολιασμούς θα αποφύγουμε τη μεγάλη αύξηση
Σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ιδίως με μολύνσεις νέων ανθρώπων, ο κ.Σκουτέλης είπε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι οι νέοι δεν αρρωσταίνουν, αλλά ότι δεν νοσούν βαριά, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».
«Γιατί βρίσκει χώρο εκεί ο κορονωϊός και όχι σε άλλες ηλικίες;
Διότι εν πολλοίς οι άλλες ηλικίες έχουν εμβολιαστεί.
Δεν είπαμε ότι δεν νοσούν βαριά οι νέοι, υπάρχουν ορισμένοι που νοσούν βαριά.
Όταν λέμε ότι πέθανε ένας νέος 25 ετών «είναι βαριά είδηση, είναι βαρύ», ενώ αν λέμε ένα ποσοστό 0,1% δεν είναι βαρύ.
Βλέπουμε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ ξέραμε την μετάλλαξη Δέλτα.
Υπάρχει υποτροπή, διότι δεν υπήρξε τήρηση των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές, υπάρχει και ο αναπόφευκτος συνωστισμός, ιδίως μεταξύ της νεολαίας που κάνει διακοπές.
Αν αρχίσουμε και παίρνουμε μέτρα, έστω όχι οριζόντια, όχι καθολικά, συν τους εμβολιασμούς θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια μεγάλη αύξηση» υπογράμμισε ο κ.Σκουτέλης.
Έρχονται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Θέμα χρόνου αποτελεί η λύση του υποχρεωτικού εμβολιασμού «ομάδων υψηλού κινδύνου» ως προς την μετάδοση του κορωνοϊού για το Μέγαρο Μαξίμου, με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη να τοποθετεί τις επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.
«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη τη στιγμή που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αναμένεται να συνδυαστεί με τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Με αγωνία παρακολουθούν οι ειδικοί την εξέλιξη της επιδημίας κορωνοϊού και το νέο της «πρόσωπο», αυτό που συντίθενται πλέον από άτομα νέας ηλικίας, που μολύνονται και νοσούν με λοίμωξη covid-19, έχοντας βρεθεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, δηλαδή είτε σε ευρεία συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο είτε σε χώρο βραδινής διασκέδασης.
Στο επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται η Αττική, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ σημαντικό μερίδιο στην έξαρση της επιδημίας αποδίδεται στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας αλλά και στο εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού που έχει διεισδύσει στους νέους.
Η γονιδιωματική επιτήρηση της τελευταίας εβδομάδας έδειξε πως το 70% των στελεχών Δέλτα που απομονώθηκαν, αφορούσαν άτομα ηλικίας κάτω των 40 χρόνων ενώ στο 84% των περιπτώσεων αφορούν Έλληνες πολίτες.
Το ιικό φορτίο των νέων προς το παρόν δεν φαίνεται να μετακυλίεται στους μεγαλύτερους ηλικιακά όπου υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη, για παράδειγμα δεν μεταδίδουν σε γονείς και παππούδες, όταν αυτοί είναι εμβολιασμένοι.
Πέρα από τους νέους, η παράλλαξη φέρεται να πλήττει ιδιαίτερα και τους ανεμβολίαστους πολίτες
Ωστόσο, οι ειδικοί βρίσκονται σε φάση αναμονής για το επόμενο διάστημα για το πως θα επηρεάσει αυτή η δραστική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στους νέους και τις άλλες ηλικιακές ομάδες και κυρίως αν οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες, καθώς γνωρίζουν πως οι εμβολιαστικές «τρύπες» μπορεί να ανατρέψουν την κατάσταση.
Πρώτα η Υγεία
Στην κορυφή της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας, δηλαδή:
- γιατροί
- νοσηλευτικό προσωπικό
- διοικητικό προσωπικό, καθώς και
- όλοι όσοι στελεχώνουν δομές υγείας ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για το τελευταίο από τα τρία στάδια που προτείνει η Επιτροπή Βιοηθικής σε μια «κλιμακούμενη πρωτοβουλία», απαντώντας σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, στάδιο το οποίο περιλαμβάνει «πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού».
Η καταφυγή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό -σε πρώτη φάση για το προσωπικό του κλάδου της Υγείας- υπαγορεύεται από τα ίδια τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες μέρες επιβάρυνση» εξήγησε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, με τη μετάλλαξη Δέλτα να «θερίζει» τις νεαρές ηλικίες (15-24 ετών), όπου η θετικότητα ανέρχεται στο 66%.
Στο πλαίσιο αυτό, «για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία» επανέλαβε η κ. Πελώνη, με την κυβέρνηση να εξετάζει σε δεύτερο χρόνο την περαιτέρω διεύρυνση της λίστας υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Έπονται τα ΑΕΙ
Σε δεύτερο χρόνο -και αφού ανοίξει η σχετική συζήτηση- δεν αποκλείεται να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός:
- στα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις,
- τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
- τους αθλητές,
- αλλά και την εκπαίδευση
Ειδικά για την τελευταία, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» τις πολύ νεαρές ηλικίες, σε συνδυασμό με την έντονη κοινωνική κινητικότητά τους, ρίχνοντας τον πανελλαδικό μέσο όρο των κρουσμάτων στα 27 έτη. Στο πλαίσιο αυτό, «αυτό αυτό που γίνεται στα Πανεπιστήμια (σ.σ. με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα) δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Δεν μπορούμε να πάμε σε λογική κλειστών σχολείων και Πανεπιστημίων, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας πως «κλειστή εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ανεκτή».
Σε μια προσπάθεια να ενταθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός, για «πατριωτικό καθήκον» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οποίος αναμένεται να παραστεί μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην προσεχή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιουλίου, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εγχείρημα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η ίδια η Ιεραρχία της Εκκλησίας να αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα αναφορικά με τον εμβολιασμό, στέλνοντας σήμα στο γενικό πληθυσμό.
Στη σειρά και οι Ιερείς
Στην κατεύθυνση αυτή ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τάχθηκε υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των ιερέων, εγκαλώντας όσους αρνούνται -επικαλούμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα- τους εμβολιασμούς.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως «η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία.
Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο της Covid-19», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σχολίασε πως «μέχρι σήμερα η στάση της επίσημης εκκλησίας απέναντι στον εμβολιασμό και την αναγκαιότητά του είναι δεδομένη», καταλήγοντας ότι «σχεδόν η πλειονότητα των Μητροπολιτών στηρίζει αυτή την προσπάθεια».
Παράλληλα με την κινητοποίηση κοινωνικών δυνάμεων, το κυβερνητικό σχέδιο για ένταση της εμβολιαστικής κάλυψης περιλαμβάνει υποχρεωτικό εμβολιασμό από το φθινόπωρο και για τους αθλητές, σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μαζικής μετάδοσης του ιού, ιδίως στις νεανικές ηλικίες.
Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, τότε δεν υφίσταται ενδεχόμενο απόλυσής του, καθώς στόχος της πρωτοβουλίας παραμένει η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και μόνο.
Παπαευαγγέλλου: Σε δύο εβδομάδες μειώθηκε κατά μια δεκαετία η μέση ηλικία των κρουσμάτων
Στοιχεία που δείχνουν ότι η πανδημία αλλάζει πρόσωπο και πλέον σήμερα αφορά άτομα μικρότερης ηλικίας, παρουσίασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων στους νέους», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλλου σημειώνονται ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε σχεδόν κατά μια δεκαετία στα 23 έτη μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Το 75% των κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 34 ετών και ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων είναι σε άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών.
Η καθηγήτρια τόνισε ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 35 ετών, ωστόσο είναι εξαιρετικά ευχάριστη η παρατήρηση ότι δεν αυξάνονται στους άνω των 65.
Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας αγγίζουν τις 9.000 ενώ στην Αττική υπάρχουν περισσότερα από 4.000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.
Στο επίκεντρο Αττική, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο
Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε σταδιακά και κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες τόνισε ότι οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας μεταξύ των νέων σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Η αυξητική τάση έχει ως επίκεντρο της την Αττική, την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.
Διπλασιασμός θετικότητας στα διαγνωστικά τεστ στις δομές υγείας
Η κα. Παπαευαγγέλλου τόνισε ότι ο αριθμός των τεστ έχει αυξηθεί σε 44.000 ανά ημέρα καθώς μόνο στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έφτασαν τις 10.000, λόγω της ανησυχίας αλλά και της ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων.
«Αυτό συνέβαλε και στον αυξημένο αριθμό των περιστατικών», σημείωσε.
Η θετικότητα στα τεστ που διενεργούνται σε δομές υγείας, διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα και σήμερα ανέρχεται σε 2,46%.
Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο ο δείκτης θετικότητας από τους ελέγχους των κινητών μονάδων είναι υψηλότερος.
Δεν έχει μεταφραστεί σε πίεση στο Σύστημα Υγείας η αύξηση των κρουσμάτων
Σύμφωνα με την καθηγήτρια αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας, η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά σε άτομα νεότερα, μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι και δεν έχει μεταφραστεί σε πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότατους ανθρώπους ηλικίας από 25 έως 55 ετών, ωστόσο μειώνεται ο αριθμός όσων χρήζουν διασωλήνωσης και όσων χάνουν τη ζωή τους.
Τα μέλη της επιτροπής, εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημία θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα καθώς δεν αναμένουν έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που προσφέρουν οι εμβολιασμοί.
Ο εμβολιασμός έχει αποτέλεσμα – Η διαφορά του Νότιου Τομέα με τη Δυτική Αττική
Η κ. Παπαευαγγέλλου πρόσθεσε ότι τα δεδομένα από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.
Μάλιστα εξήγησε ότι σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως ο Νότιος Τομέας Αττικής που φτάνει το 60% και σε κάποιους δήμους το 70%, η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15 έως 19 ετών και δεν υπάρχει διασπορά σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Αντίθετα στη Δυτική Αττική που υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς, σχεδόν αυτόματα η πανδημία μεταδόθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους όρους με τους οποίους θα ταξιδεύουν οι πολίτες στα νησιά με πλοία και αεροπλάνα, προσθέτοντας την αυστηρή σύσταση για διενέργεια self test κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις βάσεις τους.
Τόνισε, επίσης, την αυστηροποίηση των ποινών στα καταστήματα διασκέδασης (εστίαση και μπαρ), καθώς σε αυτά τα σημεία έχει παρατηρηθεί ότι δημιουργούνται οι υπερεστίες διασποράς του ιού.
Πιο συγκεκριμένα:
- Καταστήματα κάτω των 200 τμ, πρόστιμο 2.000 ευρώ και και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα, για 7 ημέρες,
- Για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.
- Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση), το πρόστιμο θα είναι ενιαίο, 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες.
- Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις περιοχές που αλλάζουν κατηγορία στον επιδημιολογικό χάρτη. Πιο συγκεκριμένα:
- Ο Νότιος Τομέας Αττικής ανεβαίνει από το κίτρινο στο πορτοκαλί
- Από το πράσινο στο κίτρινο ανεβαίνουν οι περιοχές Γρεβενά, Ηλεία, Κέρκυρα, Αργολίδα, Βοιωτία και Θήρα
- Από το κίτρινο στο πράσινο πέφτουν οι περιοχές Κοζάνη, Λέσβος, Πιερία, Κιλκίς
- Κέρκυρα, Τροιζηνία και Σαλαμίνα πηγαίνουν στο κίτρινο
- Σκιάθος και Κως από το πορτοκαλί στο κίτρινο
Όσον αφορά στις μετακινήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τους όρους για τα ταξίδια στα νησιά με πλοία και αεροπλάνα:
Απαιτείται:
- Πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά τη 2η δόση) ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ PCR (72 ωρών) ή αρνητικό τεστ rapid (48 ωρών) για τους ενήλικες
- Για τους ανήλικους θα ισχύουν και τα αρνητικά self test
- Κάτω των 12 ετών, τα παιδιά ταξιδεύουν ελεύθερα
- Θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου
- Ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά
Μόνο καθήμενοι από 8/7 σε εστίαση, μπαρ, κλαμπ
Σε ισχύ τίθενται από 8/7 νέα μέτρα στη λειτουργία της εστίασης και των χώρων διασκέδασης.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, πλέον δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα και beach bar.
Μάλιστα η κυβέρνηση προειδοποιεί με αυστηρές στους επιχειρηματίες που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Όσον αφορά τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες – καταστηματάρχες προβλέπεται ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για τους παραβάτες κατ’ εξακολούθησή, ενώ από την πρώτη παράβαση προβλέπεται άμεσο προσωρινό «λουκέτο».
Ειδικότερα
- Για καταστήματα κάτω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεσο λουκέτο, από την επόμενη κιόλας ημέρα και για 7 ημέρες
- Για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες.
- Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ (ανεξαρτήτως τ.μ) και το λουκέτο θα ισχύει για 15 ημέρες.
- Σε περίπτωση τρίτης παράβασης επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς είχε αναφέρει πως «θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση», παραπέμποντας πιθανότατα σε υλικό το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί από τα social media, όπως άλλωστε συνέβη σε κέντρα διασκέδασης των νοτίων προαστίων.
Τι ισχύει από 5/7 για τις μετακινήσεις
Νέα δεδομένα ισχύουν από 5/7 σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από την νόσο Covid-19.
Οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις στα νησιά, αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας.
Συγκεκριμένα, από σήμερα όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά για να επιβιβαστούν στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, θα πρέπει:
α) Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή
γ) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω.
Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Οι εξαιρέσεις
- Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
- Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
- Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται επίσης η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Η επιβίβαση στα πλοία
Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:
- Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
- Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
- Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
- Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.
Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/. καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/
Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.
Νέες ρυθμίσεις και στους χώρους ψυχαγωγίας
Σχετικά με τη λειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών (δωδεκάμηνης λειτουργίας) κατά την είσοδο σε κλειστή κινηματογραφική αίθουσα απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη
α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
β) βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test), εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.
Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης (https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf) ή γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Όπως είναι ήδη γνωστό από 2 Ιουλίου επιτρέπεται η λειτουργία των ανοικτών (υπαίθριων) κέντρων διασκέδασης περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- 25% πληρότητα
- Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:
(α) Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
(β) Βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.
Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
γ) Πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν
Παρουσία θεατών
Επιπλέον, επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές:
α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.
Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ή
γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Στους 12.773 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 8/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.107, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 433.021 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 146 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.773 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 153 (68% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 88,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.720 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 68 (ημερήσια μεταβολή +15,25%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 49 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών