(upd4) Την αποδοχή ή όχι της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή» στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, αποφασίζει σήμερα Τετάρτη 14/7 η Ολομέλεια της Βουλής.
Στην ειδική συνεδρίαση, η οποία άρχισε στις 09:00 το πρωί με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα, αναμένεται να τοποθετηθεί μια κάλπη και να πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία, ενώ πρόκειται να τοποθετηθούν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. .
Για να «περάσει» η πρόταση της προανακριτικής επιτροπής θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών ενώ σημειώνεται ότι από τη διαδικασία έχουν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.
Δεδομένου πάντως ότι ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσουν την πρόταση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και εφόσον προηγουμένως εξεταστεί η υπόθεση από το Δικαστικό Συμβούλιο.
Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
Παππάς: Στιγμή πολιτικής δικαίωσης
Για στιγμή πολιτικής δικαίωσής του έκανε λόγο, στην τοποθέτησή του επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Παππάς, καθώς - όπως είπε- η νομοθεσία του για τις τηλεοπτικές άδειες θωρακίστηκε από το ΕΣΡ και το ΣτΕ και παραμένει εν ισχύ, παρά τις τότε αντιδράσεις της ΝΔ, και επειδή η κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική «ομολόγησε» ότι δεν βρήκε επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα της δωροληψίας.
«Γνωρίζατε ότι θα οδηγηθείτε σε φιάσκο.
Γι' αυτό είχατε συμπεριλάβει και την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ως "αερόσακο" στη σύγκρουσή σας με την αλήθεια.
Τώρα προσπαθείτε να μας αποδώσετε πολιτικές ευθύνες για μία υπόθεση που περιγράφεται με την παροιμία "εκοιλοπόνα το βουνό και γέννησε έναν ποντικό"» είπε ο κ.Παππάς.
Κατέρρευσε το κατηγορητήριο
Όπως είπε ο κ.Παππάς, το κατηγορητήριο «κατέρρευσε» και το μόνο που απέμεινε είναι το αίτημα της πλειοψηφίας να ασκηθεί φορολογικός έλεγχος στις εταιρείες του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο μάλιστα «αρνηθήκατε να τον καλέσετε ως μάρτυρα».
Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο κ.Παππάς υποστήριξε ότι πρόκειται για μία αστική διαφορά μεταξύ του κ. Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, «που δεν έπρεπε να απασχολεί τη Βουλή».
Παρατήρησε ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν ήταν μπροστινός κανενός, και ότι είχε βάλει 15 εκατομμύρια ευρώ για την τηλεοπτική άδεια.
Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε τελικά από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρόλο αυτά επιχειρείτε να με κατηγορήσετε ότι επεδίωξα να λάβει την άδεια ο κ. Καλογρίτσας, ότι γνώριζα πως δεν μπορούσε να τη λάβει, ότι επιχείρησα να παραβιάσω τις προϋποθέσεις, αλλά... τελικά δεν τις παραβίασα και κ. Καλογρίτσας δεν πήρε την άδεια...» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Παππάς, τονίζοντας ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκε η θέση του Δημοσίου και των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Η κατηγορία
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, ο κ. Παππάς, ως υπουργός Επικρατείας και ακολούθως ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «παρέβη τα καθήκοντά του [..] με σκοπό να προσχωρήσει τόσο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον ίδιο, όσο και στον (επιχειρηματία) κο Καλογρίτσα παράνομο όφελος με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και να βλάψει όλους τους άλλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό».
Η επιτροπή δεν ζήτησε την άσκηση δίωξης κατά του κ. Παππά για το αδίκημα της δωροληψίας, δηλαδή για το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento.
Ζήτησε ωστόσο να διαβιβαστούν το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.
Η απόφαση της προανακριτικής επιτροπής ελήφθη «κατά πλειοψηφία», με τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να τάσσονται υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του κ. Παππά.
Καμία αξιόποινη πράξη
Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στο πόρισμα τους πως «καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων».
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ στην επιτροπή, «αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων».
Η Ελληνική Λύση αποχώρησε από τη διαδικασία με τη θέση ότι «οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους πολίτες, βουλευτές, υπουργούς - από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή» ενώ το ΜέΡΑ25 δεν είχε συμμετάσχει καθόλου στις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής, με τον επικεφαλής του κόμματος Γ. Βαρουφάκη να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία «επαίσχυντη».
Ο εισηγητής, βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι μετά τον έλεγχο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, μέσω των εκλογών του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχείρησε να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ.
Όπως είπε, στο πλαίσιο της «προσπάθειας ελέγχου των αρμών της εξουσίας», τα μέσα ενημέρωσης ανέλαβε ο τότε υπουργός Νίκος Παππάς, με «μπροστινό» τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος ήρθε σε επαφή για τη χρηματοδότηση τηλεοπτικής άδειας με τον κατασκευαστικό όμιλο CCC.
Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ): Πολιτική φαρσοκωμωδία
Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη έκανε λόγο για πολιτική φαρσοκωμωδία.
Αφού εκτίμησε ότι το αληθές πόρισμα «βρίσκει υπεύθυνη τη ΝΔ» για υφαρπαγή της ψήφου του λαού, για διαστρέβλωση της αλήθειας και για πολιτική ασυναρτησία, επεσήμανε ότι «παραπέμψατε έναν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, χωρίς κανένα στοιχείο, μόνο με τον λόγο ενός νταραβεριτζή εργολάβου, που γυρίζει από εδώ και από εκεί, μπας και εξοικονομήσει κανένα εκατομμυριάκι, και για την ακρίβεια, για τρία εκατομμυριάκια».
Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Σκοπιμότητα ελέγχου των ΜΜΕ από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Για σκοπιμότητα ελέγχου των ΜΜΕ από τους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» έκανε λόγο ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Όπως τόνισε, η προανακριτική επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για στήσιμο και μεθόδευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με στόχο τη δημιουργία ενός «ΣΥΡΙΖΑ-channel» με τη χρήση ως «μπροστινού» του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.
Παράλληλα, επέκρινε τη νυν κυβέρνηση ότι προσπαθεί, όπως και η προηγούμενη, να χειραγωγήσει την ενημέρωση.
Δελής (KKE): Αντιπερισπασμός
Η λειτουργία της προανακριτικής ήταν ένας «ότι πρέπει» αντιπερισπασμός για την κυβέρνηση, για το πώς αυτή αντιμετωπίζει, κατά το τρέχον διάστημα, μία πανδημία που δείχνει απειλητικά τα δόντια της, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσταση της επιτροπής εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αξιοποιήσατε τη διαδικασία της προανακριτικής για να συντηρήσετε την αποπροσανατολιστική, διπολική αντιπαράθεσή σας, και να κρύψετε τις ευθύνες σας για την πραγματικότητα που επικρατούσε και επικρατεί στα ΜΜΕ», είπε ο κ. Δελής, ο οποίος ανέφερε ότι λόγω έλλειψης επαρκών ενδείξεων κατά του κ. Παππά, το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία.
ΜεΡΑ25 για υπόθεση Παππά: Η Βουλή είναι νομοθετικό όχι δικαστικό σώμα
Τη θέση πως η Βουλή αποτελεί νομοθετικό και όχι δικαστικό σώμα διατυπώνει το ΜεΡΑ25 με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Παππά.
«Οι βουλευτές δεν είναι ούτε ανακριτές, ούτε εισαγγελείς.
Σκοπός τους είναι να νομοθετούν και όχι να διερευνούν δικαστικά υποθέσεις, να προβαίνουν σε ποινικές αξιολογήσεις και να καταρτίζουν δικαστικά πορίσματα/κατηγορητήρια, υποκαθιστώντας τη δικαιοσύνη.
Διασαλεύεται η ουσιαστική διάκριση των εξουσιών και τα πορίσματα που προκύπτουν έχουν ξεκάθαρη πολιτική χροιά και όχι αμιγώς νομική όπως θα έπρεπε», αναφέρει το ΜέΡΑ25.
«Άλλωστε, το γεγονός πως οι βουλευτές στις εν λόγω επιτροπές λειτουργούν πολιτικά και όχι νομικά, αποδεικνύεται από την πάγια πρακτική κάθε κόμμα που εκπροσωπείται σε αυτήν να εκδίδει διαφορετικό πόρισμα, καθώς υπάρχει εκ των προτέρων αποφασισμένο συμπέρασμα, με τα στοιχεία να χρησιμοποιούνται α λα καρτ για να στοιχειοθετήσουν μια προαποφασισμένη κατηγορία.
Επομένως είναι τα μικροπολιτικά συμφέροντα και η κοινοβουλευτική δύναμη που επιβάλλει το ένα ή άλλο πόρισμα και την άσκηση δίωξης ή όχι, και όχι η αντικειμενική δικαστική κρίση.
Αυτό το θεσμικό σφάλμα, η δυνατότητα η Βουλή να μετατρέπεται σε εισαγγελική αρχή, χρησιμοποιείται από τα κόμματα για επίθεση στους πολιτικούς τους αντιπάλους, πρακτικά δηλαδή για ένα επικοινωνιακό σόου που τροφοδοτεί σχεδόν καθημερινά τα ΜΜΕ με υλικό, πολιτικό και κυρίως παραπολιτικό, προς άντληση μικροκομματικών ωφελειών.
Το ΜέΡΑ25 αρνείται να συμμετάσχει στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΜεΡΑ25.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών