(upd) Να είμαστε έτοιμοι ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού προειδοποίησε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με αφορμή τη σεισμική δόνηση των 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε σήμερα Τρίτη 20/7 λίγο μετά τις 08:00 το πρωί στη Θήβα και έγινε αισθητή και στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίζεται στα 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θήβας.
Σημειώνεται πως στην περιοχή της Θήβας έχουν καταγραφεί εδώ και περίπου 10 ημέρες περίπου 200 σεισμικές δονήσεις
Τσελέντης: Πιθανός ένας ισχυρότερος σεισμός
«Είχαμε στις 08:05 έναν σεισμό 4,1 Ρίχτερ.
Ήταν δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Θηβών.
Έγινε πολύ αισθητός στη Θήβα και φυσικά και στην Αθήνα.
Την περιοχή αυτή την έχουμε υπό στενή παρακολούθηση τις τελευταίες 8 ημέρες έχουμε βάλει επιπλέον όργανα γιατί και το 2020 μας είχε δώσει μια ακολουθία ανατολικότερα.
Είναι ένα κομμάτι που το κοιτάμε.
Σήμερα μας τη χάλασε λίγο αυτός ο σεισμός γιατί είχαμε πιστέψει ότι βαίναμε προς μία πλήρη εκτόνωση.
Η περιοχή αυτή θέλει πολύ προσοχή διότι είναι κοντά σε ένα οικιστικό κέντρο, η οποία έχει άθλια δόμηση και γιατί στην περιοχή υπάρχουν και μεγάλα ρήγματα με πολύ βεβαρημένο σεισμικό ιστορικό.
Δεν θέλω να κινδυνολογήσω αλλά πρέπει οι κάτοικοι των Θηβών να ξεσκονίσουν λίγο τις γνωστές οδηγίες της σεισμικής προφύλαξης.
Δεν εκτιμώ ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε κάποια ενεργοποίηση με λίγο μεγαλύτερο σεισμό, οπότε καλό είναι να είμαστε έτοιμοι με τους υπάρχοντες κανόνες σεισμικής προφύλαξης» ανέφερε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Τσελέντης.
Λέκκας: Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός, αν και σημείωσε πως παρακολουθείται το φαινόμενο.
«Ο σεισμός ήταν από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχαν εκδηλωθεί και οι προηγούμενοι σεισμοί.
Αυτός ο σεισμός ουσιαστικά ήρθε να επισφραγίσει την εντύπωση που είχαμε, ότι θα είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία, σε μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία θα περιλαμβάνει σεισμούς αυτής της τάξης.
Δηλαδή μικρούς σεισμούς, που είναι σε μικρό εστιακό βάθος» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Λέκκας.
Όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο, επισήμανε ότι «οι υπεύθυνοι φορείς είμαστε σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο, αν και η πιθανότητα να έχουμε μεγάλο σεισμό είναι εξαιρετικά μικρή».
«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους, οι οποίοι εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν αυτή την όχληση.
Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεπεραστούν και θα το έχουμε ξεχάσει», υπογράμμισε ο κ.Λέκκας.
Γκανάς: Η δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες
Τη θέση πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και εβδομάδες διατύπωσε ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.
«Ο σημερινός σεισμός με μέγεθος 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο όπου έχουμε καταγράψει και τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις. Βλέπουμε ότι έχουμε σε εξέλιξη μια σμηνοσειρά από πολλούς σεισμούς μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Η έκταση στην οποία εκδηλώνονται αυτοί οι σεισμοί είναι περίπου 5 χιλιόμετρα με τα επίκεντρα να είναι πολύ κοντά στην πόλη της Θήβας.
Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε μια σμηνοσειρά όπου οι σεισμικές ακολουθίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διαρκούν για αρκετό διάστημα με μεγέθη μικρά και μεσαία.
Συμβαίνουν συνήθως σε διακλαδώσεις μεγάλων ρηγμάτων ή σε ηφαιστειακές περιοχές πράγμα όμως που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Θήβας.
Εκτιμώ ότι αυτό θα διαρκέσει για κάποιες εβδομάδες ακόμη» τόνισε ο κ.Γκανάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος και αυτός υποστήριξε πως η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμα, ενδεχομένως και μήνες.
Μάλιστα επικαλέστηκε την περίπτωση των Ψαχνών στην Εύβοια, όπου η σεισμική δραστηριότητα διήρκεσε περίπου 1,5 χρόνο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών