Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου (24/7/2201) χιλιάδες πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα, πάνω από 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή ενώ στο τέλος της πορείας επικράτησε ένταση μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ζήτησαν να μη γίνεται διαχωρισμός στους πολίτες με βάση την επιλογή του εμβολιασμού ή μη.
Οι πολίτες, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, κρατούσαν ελληνικές σημαίες ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.
Οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κατέλαβαν το οδόστρωμα στην λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.
Αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της πλατείας, ωστόσο έως τις 21:00 όλα κυλούσαν ήρεμα κι ο κόσμος είχε αρχίσει τη σταδιακή αποχώρηση του.
Οι γύρω δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας έμειναν κλειστοί για ώρα.
H εν λόγω συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού έλαβε χώρα σε συνέχεια αντίστοιχων κινητοποιήσεων τις τελευταίες ημέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κατά περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί από εντάσεις.
Οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «διεθνούς ημέρας συλλαλητηρίων για την ελευθερία και τη δημοκρατία», καθώς αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε περίπου 20 χώρες ανά τον κόσμο.
Ένταση στο Σύνταγμα
Ένταση σημειώθηκε κατά τη λήξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Λίγο πριν την αποχώρηση και των τελευταίων συγκεντρωμένων, σημειώθηκαν επεισόδια.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ και εκείνοι απάντησαν με χημικά και κρότου-λάμψης, ενώ επιστρατεύτηκε και αύρα που έριξε νερό στους συγκεντρωμένους, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN.Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και στην Πανεπιστημίου, ενώ σε ορισμένα σημεία οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και σε κάδους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αρχές έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές για τα επεισόδια.
Στις 21:45 άνοιξαν οι δρόμοι για την κυκλοφορία των οχημάτων.
Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη.
Και στη Θεσσαλονίκη ακούστηκαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του διαχωρισμού των πολιτών ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Οι κινητοποιήσεις κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων.
Κινητοποιήσεις σε Ιταλία – Γαλλία
Η μισή πλατεία του Λαού στην Ρώμη γέμισε το απόγευμα του Σαββάτου (24/7/2021) με αρνητές του κορωνοϊού, αντιεμβολιαστές και πολέμιους του «πράσινου πάσου» για εμβολιασμένους.
Τα κύρια συνθήματα που ακούστηκαν ήταν κατά του πρωθυπουργού Mario Draghi, του υπουργού Υγείας Roberto Speranza και του «πάσου» που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ιδιωτικούς και δημόσιους κλειστούς χώρους.
Δεν σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών (ορισμένοι και με μικρά παιδιά) δεν φορούσε μάσκα.
Συγκρούσεις στο Παρίσι
Διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού και κατά των περιορισμών για τoν Covid-19 συγκρούστηκαν με τη γαλλική αστυνομία στο κέντρο του Παρισιού , με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών να κάνουν χρήση δακρυγόνων, μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα.
Πλάνα έδειξαν την αστυνομία να προσπαθεί να απωθήσει διαδηλωτές κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεντ Λαζάρ της πρωτεύουσας αφού οι διαδηλωτές έσπρωξαν αστυνομική μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο αστυνομικοί.
Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ισχυρή αστυνομική παρουσία στους δρόμους της πόλης.
Συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές ξέσπασαν επίσης στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, όπου έγινε χρήση δακρυγόνων και η κυκλοφορία σταμάτησε.
Σε μια άλλη διαδήλωση που είχαν καλέσει ακροδεξιοί πολιτικοί στο δυτικό Παρίσι, διαδηλωτές που αντιτίθενται στα μέτρα κατά του νέου κορωνοϊού κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη δικτατορία».
Εκτός του Παρισιού, διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως στη Μασσαλία, το Μονπελιέ, τη Νάντη και την Τουλούζη.
Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 114.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα κατά των μέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Σχόλια αναγνωστών