Η ώρα για τις διακοπές του Έλληνα και τοπικών παρεμβάσεων – «ανάχωμα» στο τέταρτο κύμα της πανδημίας
Η ρευστότητα της σεζόν συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και σίγουρα για τη χώρα μας, τον πρώτο λόγο έχει η ένταξη δημοφιλών προορισμών στο κόκκινο και στο βαθύ κόκκινο που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Σε αντίθεση με τη γειτονική μας και ανταγωνιστική Ιταλία όπου περιοχές της βρέθηκαν ακόμη και στο πράσινο, δύο είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την κινητικότητα στον ελληνικό τουρισμό, ειδικά μετά τον Δεκαπενταύγουστo:
- Θα υιοθετήσουν βασικές μας αγορές – τροφοδότες συστάσεις που αποθαρρύνουν έντονα τα μη απαραίτητα ταξίδια σε κόκκινες και βαθύ κόκκινες περιοχές και θα επιβάλουν υποχρεωτική καραντίνα σε όσους επιστρέφουν;
- Ο πιο θερμός μήνας του καλοκαιριού θα καταφέρει να συγκρατήσει το κύμα της πανδημίας τώρα που ανεβαίνει η τουριστική κίνηση στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και ο συνωστισμός γίνεται αιτία αύξησης της θετικότητας της μετάλλαξης Δέλτα - που είναι έτσι κι άλλως ταχύτατα μεταδοτική;
Επίταξη δωματίων covid σε ξενοδοχεία
Την ίδια ώρα, με επίταξη ξενοδοχείων όπως συνέβη στην Αλόννησο, αλλά και δωματίων μονάδων σε νησιά με υψηλές πληρότητες και αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι η Ίος και η Μύκονος, φιλοδοξούν τα αρμόδια υπουργεία να δώσουν προσωρινή λύση στο πρόβλημα που έχει να κάνει με έλλειψη ικανού αριθμού κλινών καραντίνας.
Η απόφαση ελήφθη όπως όλα δείχνουν, λόγω Αυγούστου και μετά από καταγγελίες πως δεν υπήρχαν χώροι ώστε να απομονωθούν περιστατικά covid, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν επαρκώς οι έκτακτες και αυξανόμενες ανάγκες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού.
Αυτό σημαίνει ότι εκεί όπου παρατηρείται πρόβλημα, θα αποφασίζεται και επίταξη δωματίων σε ξενοδοχεία ανεξάρτητα από το εάν έχουν διαμένουν πελάτες ή όχι σε αυτά και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, ύστερα από τα «καμπανάκια» των ξενοδόχων, οι οποίοι διαπίστωσαν στην πράξη προβλήματα στην πορεία διαχείρισης κρουσμάτων μέχρι τη μεταφορά τους στα ξενοδοχεία καραντίνας (λόγω ασάφειας των υγειονομικών πρωτοκόλλων και δυσχέρειας στην επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές), το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι "γκρίζες ζώνες" που δημιούργησαν το θολό τοπίο.
Last minute διακοπές και αναλόγως με την ψυχολογία
Όχι μόνο ρευστή, αλλά και ανομοιογενής ανά την επικράτεια διατηρείται η σεζόν με αμφίρροπες τάσεις προς τα τέλη Αυγούστου.
Για παράδειγμα, οι πληρότητες διατηρούνται υψηλές όλο το μήνα σε περιοχές που βασίζονται κυρίως στους ξένους, ενώ μετά τις 20 Αυγούστου εμφανίζεται πτώση σε προορισμούς όπου οι πελάτες τους είναι κυρίως Έλληνες και οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους μέσω των προγραμμάτων «Τουρισμός για όλους» του υπουργείου Τουρισμού και «Κοινωνικός τουρισμός» του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθώς έχουν ενταχθεί σε αυτά περισσότεροι δικαιούχοι και πάροχοι.
«Δεν θα έχει καμία σημασία η σημερινή εικόνα των κρατήσεων, εάν η κατάσταση χειροτερεύει από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σημαντικές ακυρώσεις και οι ελάχιστες είναι στα πλαίσια του δικαιλογημένου φόβου ή άλλων λόγων και αναπληρώνονται αμέσως.
Το σίγουρο είναι ότι αν επιβληθούν περιορισμοί, οι ακυρώσεις θα αυξηθούν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πώς θα διαμορφωθεί η κίνηση όλο τον Αύγουστο.
Επειδή διανύουμε χρονιά last minute, η πορεία της πανδημίας θα επηρεάσει τις αποφάσεις του ταξιδιωτικού κοινού και η ψυχολογία του κόσμου τα δικά μας οικονομικά», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς που χαρακτηρίζουν τον Αύγουστο "από συμπαθητικό έως καλό, αναλόγως την περιοχή".
Οι top αγορές εισερχόμενου τουρισμού
Γερμανία, Πολωνία και Γαλλία συνθέτουν το top 3 των δυνατών μας αγορών για φέτος όπως δείχνουν οι κρατήσεις Ιουλίου – Αυγούστου σε δημοφιλείς προορισμούς, ενώ όσον αφορά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σημαντικό ρόλο θα παίξει η διάθεση της αμερικανικής αγοράς, στην οποία η χώρα μας "έχει ακουμπήσει το όνειρο της επιμήκυνσης της σεζόν προκειμένου να αυξήσει τα τουριστικά της έσοδα".
Την ίδια ώρα οι Ρουμάνοι κάνουν την έκπληξη στη Βόρεια Ελλάδα και έτσι προορισμοί όπως είναι η Θάσος, βλέπουν την κίνηση να διατηρείται αυξημένη παρά την επιβολή μέτρων για όσους επιστρέφουν.
Μήνας διακοπών ο Αύγουστος και για τους Ιταλούς που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ελληνικά νησιά, αυξητικές είναι οι τάσεις για τους επισκέπτες από τη Βουλγαρία που επισκέπτονται θέρετρα οδικώς, ενώ Ολλανδία, Τσεχία και Ελβετία είναι αγορές που εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση για τη χώρα μας. Παρ΄όλο που η κίνηση από τη Βρετανία αυξάνεται, οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι η σημαντική αυτή αγορά δεν έχει δείξει ακόμη τη συνήθη δυναμική της σε ορισμένους προορισμούς, ενώ για τη ρωσική αγορά οι προσδοκίες διατηρούνται χαμηλές, αν και το ενδιαφέρον της παραμένει ζωηρό.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών