Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα επισπεύσει τα placement την διάθεση μετοχών που κατέχει στις τράπεζες σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Ωστόσο όλος αυτός ο σχεδιασμός έχει αλλάξει ριζικά.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει έγκαιρα – και όπως αποδείχθηκε και σωστά – ότι με τον νέο νόμο που θα έρθει τον Οκτώβριο του 2021 παρατείνετε η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ κατά 5 χρόνια δηλαδή από το 2022 μετατίθεται για το 2027.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δίνει την δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να σχεδιάσει την στρατηγική του πιο εύστοχα και με βέλτιστο τρόπο χωρίς την πίεση…
Σκεφθείτε να υποχρεωθεί να πουλήσει το 40,3% της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank έως το τέλος του 2022.
Οι μετοχές των τραπεζών θα έμεναν στάσιμες στο καλύτερο σενάριο ή θα υποχωρούσαν στο βασικό σενάριο και η χρηματιστηριακή αγορά θα ήταν ένας απέραντος βάλτος.
Γιατί άλλαξε η στρατηγική;
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συναντήθηκε πρόσφατα με την διοίκηση της Eurobank.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας και ο Πρόεδρος Γ. Ζανιάς επισκέφθηκαν την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διατύπωσαν την άποψη ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την παρουσία του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο που είναι μόλις 1,34%.
Προφανώς και πρέπει κάποιες παράμετροι που αφορούν τον ρόλο του ΤΧΣ ως μετόχου των τραπεζών να αλλάξει, π.χ. δεν μπορεί να είναι κοινός μέτοχος και να έχει δικαίωμα Veto.
O βασικός λόγος που το ΤΧΣ άλλαξε στρατηγική ήταν… η λογική.
Εάν υπάρχει ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα εκποίησης μετοχών, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί αντιθέτως θα αναδυθούν όλες οι παρενέργειες.
Στάσιμες χρηματιστηριακές τιμές που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Το ΤΧΣ πρέπει να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές ίσως 50% πάνω από τις τρέχουσες και τα ποσοστά που θα πουλήσει αρχικά να είναι ελεγχόμενα, όχι μαζική έξοδο.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να κρατήσει το 10% της Εθνικής σε βάθος χρόνου, το 5% της Πειραιώς και το 5% της Alpha bank και να διατηρήσει το συμβολικό 1,34% της Eurobank ως κοινός μέτοχος και χωρίς ειδικά προνόμια μετόχου.
Με την μετάθεση και εκτονώνοντας την πίεση που είχε δημιουργηθεί στην χρηματιστηριακή αγορά το ΤΧΣ μπορεί να προσβλέπει σε άνοδο των τραπεζικών μετοχών.
Π.χ. στην Εθνική τράπεζα το placement του 20% των μετοχών πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2022 ή τέλη του 2022 και όχι νωρίτερα, σίγουρα όχι το 2021.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών