(συνεχές upd) Εικόνα ήπιας αποκλιμάκωσης παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των διασωληνωμένων ενώ μειώθηκε το υγειονομικό προσωπικό, μετά και τις χιλιάδες αναστολές εργασίας, λόγω μη εμβολιασμού.
Τους ειδικούς προβληματίζουν οι μεταλλάξεις καθώς μπορούν αναστρέψουν τις ιδιότητες του ιού και να τον κάνουν πιο μεταδοτικό.
Εξάλλου αύξηση της μεταδοτικότητας αναμένεται τον Οκτώβριο τον επόμενο μήνα με την πτώση της θερμοκρασίας.
Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η μετάλλαξη Delta, ενώ ανησυχεί η νέα παραλλαγή Mu που πλέον εντοπίζεται και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά του Covid-19.
«Η μετάλλαξη Delta αφορά πάνω από το 90% κρουσμάτων, σχεδόν 100%», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως «δεν θέλει κανείς μας να λάβουμε οριζόντια μέτρα».
Στο μεταξύ, νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς και συγγενών του να διασωληνωθεί καταγράφηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι στο εξής θα υπάρχουν τέτοια περιστατικά.
Παρέμβαση εισαγγελέα υπήρξε για την άρνηση διασωλήνωσης 54χρονης γυναίκας στον Ευαγγελισμό, η οποία και κατέληξε.
Σύψα: Δεν είναι κοντά το τέλος της πανδημίας
«Ο κόσμος έχει πολύ δρόμο μπροστά του» τόνισε η Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ερωτηθείσα στον ΣΚΑΪ για το αν βλέπει το τέλος της περιπέτειας του Covid την άνοιξη του 2022.
Με αφορμή τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ η Βάνα Σύψα προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων μεταλλάξεων σε φτωχές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που πιθανόν να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό.
«Μετακινείται το τέρμα»
Με τη μετάλλαξη Delta είναι σα να τρέχουμε προς ένα τέρμα και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά παραδέχθηκε, ενώ ξεκαθάρισε πως εάν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Ειδικότερα, εξήγησε ότι «αν σκεφθούμε έξω από το στενό πλαίσιο της χώρας μας, υπάρχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά.
Θα προσπαθήσουμε στη χώρα μας, όσο είναι δυνατόν, να περιορίσουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες.
Όσο δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα, και δεν προχωρά ο εμβολιασμός σε χώρες πιο φτωχές, είναι λογικό να υπάρχει μετάδοση, να εμφανιστούν καινούργιες μεταλλάξεις που να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό, οπότε στόχος όχι απλώς να δούμε το στενό πλαίσιο της χώρα μας, αλλά να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο».
Επιπλέον μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού πέραν του περιορισμού των εμβολιασμένων στις 13 Σεπτεμβρίου θα είναι το τελευταίο που θα προσπαθήσει κανείς να εφαρμόσει.
«Θα προσπαθήσουμε όσο είναι δυνατόν να υπάρχει μια κανονικότητα γι’ αυτό και πέρα από τον εμβολιασμό να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας που δεν επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητά μας».
«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Θα δούμε με το άνοιγμα των σχολείων αύξηση των κρουσμάτων, ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, το περιμένουμε».
Θα με προβλημάτιζαν κυρίως οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους ενηλίκους.
Εκεί η μετάδοση στα σχολεία μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις στον ενήλικο πληθυσμό. Θα είναι πραγματικά κρίμα να κλείσουν κάποια σχολεία λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης,
Αν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν σε τοπικό επίπεδο, και όχι οριζόντια, μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, στόχος είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά» επισήμανε η Βάνα Σύψα.
Μαγιορκίνης: Βαρύς χειμώνας
Σε αυτή τη φάση βλέπουμε μία σταθερή ήπια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, διότι σε αυτή την περίοδο παρατηρείται μία μεγάλη αλλαγή της κινητικότητας. Είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά.
Αλλά και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης.
Τα συμπεράσματα ανήκουν στον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm τονίζει ότι η επιδημία σε κάθε περίπτωση θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη από ό,τι πριν, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση του εμβολιασμού από οποιοδήποτε στέλεχος.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή ο χειμώνας αναμένεται «βαρύς» για τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα ληφθεί για λόγους διαχείρισης κινδύνου.
Για τα Χριστούγεννα ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέει ότι θα είναι πιο φυσιολογικά από τα περσινά, ενώ όσον αφορά το ερώτημα πότε πετάμε τις μάσκες απαντά:
«Να σας πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω σύντομα, κυρίως σε χώρους όπου θα είναι μόνο εμβολιασμένοι.
Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα».
Εισαγγελική παρέμβαση
Εισαγγελική παρέμβαση για την 54χρονη ανεμβολίαστη ασθενή του Ευαγγελισμού που κατέληξε από κορωνοϊό ενώ αρνούνταν να διασωληνωθεί.
Η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γεώργιου Νούλη στρέφεται κατά προσώπων που εμπόδισαν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση της 54χρονης.
Η εκλιπούσα ζητούσε βοήθεια από διαδυκτυακούς της φίλους για να αποφύγει τη διασωλήνωση.
Ο σύζυγος της, αρνητής επίσης του εμβολιασμού, ενημέρωσε ότι ζήτησε τη βοήθεια δικηγόρου, γνωστό για τη δράση του στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Η 54χρονη ασθενής νοσηλευόταν σε κλινική του Ευαγγελισμού.
Όταν η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε και το οξυγόνο της έπεσε, έπρεπε να διασωληνωθεί εκείνη αρνήθηκε ζήτησε δικηγόρο.
Μην έχοντας άλλη επιλογή το νοσοκομείο ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση αφού η υγεία της επιδεινωνόταν ραγδαία.
Η άρνηση της όμως καθώς και οι παρεμβάσεις άλλων είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Η γυναίκα διασωληνώθηκε, όμως ήταν πλέον αργά και έφυγε από την ζωή.
Τόσο η 54χρονη όσο και ο σύζυγος της ήταν πολέμιοι του εμβολιασμού.
Η 54χρονη είναι εντοπιστεί θετική στον ιό στις 13 Αυγούστου.
Με ανάρτηση της είχε ενημερώσει τους φίλους της .
Παγώνη: Στο εξής θα υπάρχουν περιστατικά με ασθενείς και συγγενείς που δεν επιτρέπουν τη διασωλήνωση
«Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δεν δέχονται τη νόσο και δεν θα εμβολιαστούν», τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι υπήρξε και νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς με κορωνοϊό και των συγγενών του να διασωληνωθεί χθες (3/9) στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Όπως είπε, «στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί».
Όπως εξήγησε, «σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους».
Υπογράμμισε δε, πως υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης για κάθε ασθενή και ο γιατρός δεν αποφασίζει από μόνος του να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.
Εμβολιασμένοι υγειονομικοί
Όπως ανέφερε η κα Παγώνη, στους 7.130 ανέρχονται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
Πρόσθεσε ότι το ποσοστό εμβολιασμένων αγγίζει το 94,87%.
Καπραβέλος: Υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης– Χωρίς προβλήματα μετά το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ
«Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, με αφορμή νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς και συγγενών του να διασωληνωθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας ΣΚΑΪ εξήγησε ότι από τους ασθενείς με κορωνοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία, άλλοι πάνε καλά και άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν μια βαρύτατη πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο.
Όπως ανέφερε «έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα».
«Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Ότι δηλαδή οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή, ενώ δεν πρέπει. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
Κατά τον ίδιο, το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, επιζούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα.
Πότε ο γιατρός ειδοποιεί τον εισαγγελέα
Ο κ. Καπραβέλος, με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία, εάν επιμείνουν, καταδικάζοντας τον ασθενή σε θάνατο, τότε ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει.
Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις
Κάνοντας αναφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι προβληματίζουν πάρα πολύ οι μεταλλάξεις, καθώς πολλές από αυτές έχουν πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα και φέρνουν σε μια μικρή αχρήστευση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «φοβόμαστε μήπως οι μεταλλάξεις αναστρέψουν τις ιδιότητες του ιού και τον κάνουν πιο μεταδοτικό, πιο μολυσματικό, πιο καταστροφικό. Δεν έχουμε χρόνο ως κοινωνία να σκεφτόμαστε για τα εμβόλια».
Τέλος, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, σημείωσε ότι στο 92% κινείται το ποσοστό εμβολιασμού, προσθέτοντας πως είναι ακραία η τιμωρία της αναστολής.
Γκάγκα: Με μετάλλαξη Delta σχεδόν το 100% των κρουσμάτων – Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσουν τα σχολεία
«Η μετάλλαξη Delta αφορά πάνω από το 90% κρουσμάτων, σχεδόν 100%. Δεν θέλει κανείς μας να λάβουμε οριζόντια μέτρα. Πρέπει σαν κοινωνία να πορευτούμε όλοι μαζί για την ασφάλεια και το μέλλον όλων μας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Η ίδια αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών, αλλά και στα σχολεία που ανοίγουν στις 13/9, σημειώνοντας ότι «το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο».
Όπως είπε η κα Γκάγκα μιλώντας στο Open, «ο εμβολιασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός. Η Δανία με ποσοστό εμβολιασμού πάνω του 80% των πολιτών δεν έχει κρούσματα και αποσύρει τα μέτρα στις 10 του μήνα. Μπορεί κάποιος εμβολιασμένος να κολλήσει αλλά σκεφτείτε ότι στους ευπαθείς ενήλικες, στους πάνω των 70 ετών, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πάνω από 70%. Και έχουμε ανθρώπους με βαριά προβλήματα υγείας».
«Αν σκεφτείτε ότι οι νοσηλείες είναι λιγότερες και ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών είναι μη εμβολιασμένοι σημαίνει ότι ο εμβολιασμός είναι ένα τεράστιο μέσο πρόληψης. Είναι σημαντικό για τη δημόσια υγεία, την προστασία, το μέλλον μας και το μέλλον της χώρας να είμαστε ασφαλείς. Πρέπει να πειστεί να εμβολιαστεί ο κόσμος για να αποκτήσουμε ανοσία. Με αυτή τη σκέψη θα προχωρήσουμε», συμπλήρωσε η κα Γκάγκα.
Για τα σχολεία
Κάνοντας αναφορά στα σχολεία, για το άνοιγμα των οποίων (στις 13/9) μετρά αντίστροφα ο χρόνος, υπογράμμισε πως «ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα. Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε».
Συμπλήρωσε ότι «το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο».
Αφού σημείωσε πως «ξεκινάμε με πολύ αυστηρά μέτρα», ξεκαθάρισε πως «δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».
Για υγειονομικούς
«Θα γίνουν πολύ γρήγορα οι προσλήψεις», τόνισε η κα Γκάγκα, αναφερόμενη στην κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ, μετά την αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σημείωσε δε, πως «δεν υπάρχουν προβλήματα – ελλείψεις από ότι μου λένε συνάδελφοι που μίλησα».
ΕΟΔΥ: 2.286 κρούσματα στις 4/9
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (4/9/2021), 2.286 νέα κρούσματα Covid – 19, εκ των οποίων
13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 598.667 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.614 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.843 νεκροί.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 381 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (60.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι
ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.998 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 201 (ημερήσια μεταβολή -18.29%). Ο μέσος όρος εισαγωγών τουεπταημέρου είναι 240 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών