Ειδικότερα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από τον τρούλο εκκλησίας στο Αρκαλοχώρι. Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες στο σημείο.
Επίσης, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, έχουν διακομιστεί με οχήματα του Κέντρου ή με ίδια μέσα 11 άτομα στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου.
Τρία εξ αυτών διακομιζονται προς το Βενιζέλειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο, το ένα ειναι πολυτραυματίας και τα άλλα δύο άτομα έχουν υποστεί κατάγματα.
Η διαδικασία της κλινικής και απεικονιστικής εξέτασης συνεχίζεται για τους άλλους οκτώ τραυματίες, ώστε αν χρειαστεί να διακομιστούν και εκείνοι στο νοσοκομείο.
Ο σεισμός που ταρακούνησε όλο το νησί ήταν έντασης 5,8 Ρίχτερ, ενώ ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι επισημαίνοντας ότι ο σεισμός ήταν μεγαλύτερης έντασης από ό,τι αναμενόταν.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος είναι στα 10 χλμ., ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Άρβης στο νομό Ηρακλείου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν έντασης 6 Ρίχτερ.
Στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν έντρομοι στον δρόμο.
Υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τη Σαντορίνη.
Πηγή: cretalive.gr
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, για βράχους που έπεσαν σε δρόμους, αλλά και κτίριο που έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.
Ζημιές έχουν σημειωθεί, κατά πληροφορίες, και στις Αγιές Παρασκιές αλλά και στο Θραψανό, ιδίως σε παλαιά κτίσματα.
Πηγή: cretalive.gr
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβαίνοντες.
Πηγή: cretalive.gr
Επίσης, εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, μετά τον κύριο σεισμό αλλά και τους μετασεισμούς.
Αναφορές για εγκλωβισμένους
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στο Αρκαλοχώρι και στον Πατσίδερο.
Ειδικότερα, όπως προαναφέρθηκε, νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ένας εργάτης ο οποίος εκτελούσε εργασίες στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, που κατέρρευσε λόγω του σεισμού.
Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.
Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.
Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.
Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.
Άσχημο παιχνίδι της μοίρας
Ωστόσο, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον ηλικιωμένο, που ανασύρθηκε νεκρός.
Όπως ανέφερε σοκαρισμένος ο ιερέας του ναού, ο ηλικιωμένος «έτυχε να μπει μέσα για να δει. Ο γιος του ήταν υπεύθυνος. Κάναμε κάποιες αναστηλώσεις στο ναό, έφερε τους εργάτες, και μπήκε απλώς για να δει έτσι… κι έγινε το κακό εκείνη την ώρα».
Ο ηλικιωμένος, φέρεται να καταπλακώθηκε από τη στέγη της εκκλησίας.
«Είχε σοβαρό πρόβλημα ο ναός. Το ιστορικό μνημείο του Αρκαλοχωρίου ήταν» τόνισε ο παπάς.
Δήμαρχος Ηρακλείου: Στις αυλές των σχολείων τα παιδιά
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, μίλησε στο Open, λέγοντας ότι «ήταν ισχυρή σεισμική δόνηση και είχε μεγάλη διάρκεια. (…) Υπήρξε ανησυχία, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αναφορές για υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες κανενός. Στα περισσότερα σχολεία τα παιδιά βγήκαν στις αυλές των σχολείων».
Οικονόμου: Σε επαγρύπνηση ο κρατικός μηχανισμός
Ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη. Όπως είπε «ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επαγρύπνηση».
«Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός και αν χρειαστεί θα μεταβούν και άλλα κλιμάκια στο νησί για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές» τόνισε.
Στυλιανίδης: Θα στηθούν σκηνές για 2.500 ανθρώπους - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή
Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.
«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι θα μεταβούν στο παλιό Αρκαλοχώρι για να δουν και να αξιολογήσουν εκεί τα κτίρια μαζί με την υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών.
«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ' όλα οι ανθρώπινες ζωές».
Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες.
«Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια», κατέληξε.
Λέκκας: Έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε
«Δεν έχουμε αρκετές ζημιές, ούτε επιπτώσεις στους κατοίκους», σχολίασε για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κρήτη ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
«Τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε -μιλώντας στον ΑΝΤ1- κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος της δόνησης και συμπλήρωσε πως «έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε».
Συμβούλεψε τους πολίτες να «παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα».
Έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση» και είπε πως «τα ξενοδοχεία έκαναν τις διαδικασίες εκκένωσης», εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά».
Παπαδόπουλος: Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα
Για σεισμό ο οποίος δεν ήρθε απροειδοποίητα έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν».
Πρόκειται αναμφίβολα για πολύ ισχυρό σεισμό, υποστήριξε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε θαλάσσιο χώρο.
«Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα» κατέληξε.
Παπαζάχος: Δύσκολη θα είναι η εβδομάδα
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολλών μετασεισμών στην Κρήτη κάνοντας λόγο για δύσκολη εβδομάδα.
Η περιοχή έχει αρκετά μελετημένα ρήγματα, ωστόσο σπάνια δίνουν δραστηριοποίηση. Αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι, γίνονται ανά εκατοντάδες χρόνια, εξήγησε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε καν ξέρουμε πότε έγινε ο προηγούμενος στην περιοχή».
«Απλά η περιοχή έβραζε από τα τέλη Μαΐου» πρόσθεσε, δηλώνοντας σε κάθε περίπτωση πως η σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε είναι η υψηλότερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει, επομένως δεν υπάρχει φόβος να επακολουθήσει νέος μεγαλύτερος σεισμός στο σημείο.
Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προσρασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδικοίησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.
Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Στυλιανίδης, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμρχο Μινώα Πειδιάδος, Εμμανουήλ Φραγκάκη, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου.
Μπαράζ μετασεισμών
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών