Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σμυρλής (Enterprise Greece): Η Ελλάδα σημαντικός πυλώνας σταθερότητας, δημοκρατίας και ανάπτυξης

Σμυρλής (Enterprise Greece): Η Ελλάδα σημαντικός πυλώνας σταθερότητας, δημοκρατίας και ανάπτυξης
Η Ελλάδα σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή -  Εποικοδομητική δέσμευση των δύο χωρών για στενή συνεργασία

Μέσα από διμερείς σχέσεις και τριμερή σχήματα, η Ελλάδα, πάντα στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, έχει ενισχύσει τη διπλωματική της θέση στην περιοχή και αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα σταθερότητας, δημοκρατίας και ανάπτυξης, αναφέρει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας.
"Η Ελλάδα, με μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έχει αποκτήσει έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή και είναι σε θέση να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο δραστήριο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.", σημειώνει.
Προσθέτει δε πως μέσα από μία σειρά έργων ενίσχυσης της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας.

Η Ελλάδα σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή

Έτσι, "όντας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, είναι σε θέση να επιδιώξει κοινούς διπλωματικούς, αμυντικούς, οικονομικούς και ενεργειακούς στόχους με τους εταίρους της, αναδεικνυόμενη έτσι σε έναν πολύτιμο σύμμαχο που μπορεί να εκφράσει τις παραπάνω αρχές και να τις μεταλαμπαδεύσει τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια σύνορά της".
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ο κ. Σμυρλής σημειώνει πως και οι δύο χώρες διαπνέονται από κοινές αρχές, αξίες και ιδανικά, ενώ αναφέρει πωε στη διαχρονική σχέση τους "πολύ σημαντική είναι και η συμβολή της πολυπληθούς και ακμάζουσας ελληνικής ομογένειας που δραστηριοποιείται ενεργά στις ΗΠΑ σε όλο το φάσμα της οικονομικής και πολιτικής ζωής".
"Η μεταξύ των χωρών μας σχέση και συνεργασία είναι σταθερή και διαχρονική και το όραμα που τις συνδέει είναι μακρόχρονο", αναφέρει.
"Η Ελλάδα βλέπει στις ΗΠΑ έναν σταθερό στρατηγικό οικονομικό και εμπορικό εταίρο, αλλά και έναν σημαντικό και αξιόπιστο φίλο.
Από πλευράς μας, ως ελληνικό κράτος, χαιρόμαστε για τη σχέση μας με τις ΗΠΑ και προσδοκούμε αυτή να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί ακόμα περισσότερο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, η έρευνα και τεχνολογία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός".

Εποικοδομητική δέσμευση των δύο χωρών για στενή συνεργασία

Ο στρατηγικός διάλογος, σημειώνει ο κ. Σμυρλής, αποτελεί απτή απόδειξη της εντατικής και εποικοδομητικής δέσμευσης των δύο χωρών για στενή συνεργασία και υπογραμμίζει την ισχύ των διμερών σχέσεων.
Βραχυπρόθεσμα, η ενίσχυση και εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των αρμοδίων Αρχών, των δύο χωρών, στο πεδίο των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, αναφέρει.
Υπενθυμίζει δε πως οι επιμέρους ομάδες εργασίας που λειτουργούν στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, έχουν οδηγήσει σε άμεση επίλυση διαφόρων θεμάτων, όπως η εξαίρεση ορισμένων προϊόντων ελληνικού ενδιαφέροντος από αντισταθμιστικούς αμερικανικούς δασμούς (ελαιόλαδο, ελιές, γαλακτοκομικά προϊόντα), καθώς και η απαλλαγή ελληνικών εταιρειών από δασμούς που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της εμπορικής διαφοράς ΕΕ - ΗΠΑ (προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου) (Section 232).
Ταυτόχρονα, μέσω του στρατηγικού διαλόγου έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για την άρση μη δασμολογικών εμποδίων πρόσβασης, ενώ δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, της μεταφοράς τεχνογνωσίας, καθώς και της αμοιβαίας στήριξης των εκατέρωθεν επενδύσεων, επισημαίνει.

 Ο στρατηγικός διάλογος δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατικών φορέων

Μακροπρόθεσμα, ο στρατηγικός διάλογος δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατικών φορέων, σημειώνει ο κ. Σμυρλής.
"Η διεύρυνση και η εμβάθυνση των διμερών εμπορικοοικονομικών σχέσεων, μέσω του στρατηγικού διαλόγου, φέρνουν πιο κοντά τους πολίτες μας και ενισχύουν περισσότερο την ήδη πολύ καλή σχέση των λαών μας".
Αναφερόμενος στην πανδημία, ο πρόεδρος του Enterprise Greece σημειώνει πως τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, απαιτούσαν γρήγορες, καίριες, και πολλές φορές δύσκολες αποφάσεις.
Σημειώνει πως η Ελλάδα "επέδειξε σημαντική ανθεκτικότητα", ενώ η κυβέρνησή "δεν αντιμετώπισε την πανδημία ως εμπόδιο, αλλά την αξιοποίησε ως πρόκληση για να προχωρήσει γρήγορα σε διαρθρωτικές και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Και το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική οικονομία όχι μόνο να αντέξει αλλά και να έχει θέσει γερά θεμέλια για την επόμενη μέρα της πανδημίας".
"Μέσα σε αυτό το δυσχερές κλίμα η πραγματικά φιλοεπενδυτική ελληνική κυβέρνηση κατάφερε -εκτός από την πολύ καλή διαχείριση της πανδημίας- να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση μέσα από την ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών και να μειώσει αισθητά τη γραφειοκρατία", επισημαίνει.
Συγκεκριμένα επισημαίνει πως το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην υλοποίηση μεταρρύθμισης που αναμόρφωσε την οικονομική διπλωματία στο πλαίσιο των νέων δεδομένων.
Έτσι "η νέα οικονομική διπλωματία αξιοποιεί πλέον όλα τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, με τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης, ψηφιακών υπηρεσιών εξυπηρέτησης των Ελλήνων εξαγωγέων και των ξένων επενδυτών, απλουστεύοντας τις σχετικές διαδικασίες".

Η Microsoft, η Ρfizer, η Cisco και η Amazon Web Services να επενδύουν στη χώρα μας

"Σήμερα βλέπουμε σημαντικές αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Ρfizer, η Cisco και η Amazon Web Services να επενδύουν στη χώρα μας στον κλάδο της τεχνολογίας, μετατρέποντάς την σε τεχνολογικό hub και δημιουργώντας νέες προοπτικές για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη", αμαφέρει.
"Ακόμα, έντονο είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμένα Αλεξανδρούπολης και την παραχώρηση δραστηριοτήτων στον λιμένα Καβάλας.
Όλα αυτά τα σχεδιαζόμενα, αλλά κυρίως τα ήδη υλοποιηθέντα έργα δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας και αποδεικνύουν τις δυνατότητες για αμοιβαία επωφελή επενδυτική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ".
Όπως αναφέρει "αποστολή όλων στο υπουργείο Εξωτερικών είναι η αναδιάρθρωση της δομής του με στόχο την ποιοτική αναμόρφωση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας στα πρότυπα των ανεπτυγμένων οικονομιών, ώστε να προωθούνται αποτελεσματικά τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας και των ελληνικών επιχειρήσεων".
Εξηγεί πως στο υπουργείο Εξωτερικών δηιουργήθηκε μία ενιαία δομή που ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες που φέρουν την ευθύνη της οικονομικής εξωστρέφειας, έτσι όσοι ασχολούνται με τις διμερείς σχέσεις της χώρας μας συνομιλούν, συντονίζονται και εκπονούν πολιτική από κοινού με εκείνους που αναπτύσσουν τις πολυμερείς οικονομικές σχέσεις μας.
Παράλληλα, στη γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών δημιουργήθηκε μία ενιαία πύλη εξωστρέφειας.

Οργανισμοί που λειτουργούν υπό την εποπτεία μας

"Υπό την εποπτεία μας λειτουργούν πλέον δύο αμιγώς εξωστρεφείς οργανισμοί, η Enterprise Greece (EG) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) καθώς και η Διεθνής Αναπτυξιακή Συνεργασία, γεγονός που μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες όλων συντείνουν στην επίτευξη των ίδιων στόχων και προτεραιοτήτων, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων".
Ο κ. Σμυρλής σημειώνει που έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τον ολλανδικό φορέα RVO (Netherlands Enterprise Agency).
Επιπλέον, παρέχεται βοήθεια στους εξαγωγείς σε ό,τι αφορά την συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές και άλλες προωθητικές ενέργειες, αλλά και στους επενδυτές ώστε να μπορούν από τη χώρα προέλευσής τους να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη πληροφόρηση προετοιμασίας του επενδυτικού πλάνου τους.
Τέλος, αναφέρει πως πριν από έναν σχεδόν μήνα παρουσιάστηκε το πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, στο οποίο ενσωματώνονται όλες οι δράσεις των πρεσβειών, των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και των παραγωγικών φορέων της χώρας, τα επιχειρησιακά σχέδια της Enterprise Greece και του ΟΑΕΠ, καθώς και οι συνέργειες με τα συναρμόδια υπουργεία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των εφοδιαστικών αλυσίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης