Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε για δεύτερη φορά στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας επειδή του ανανέωσε την θητεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όμως πριν συμβεί αυτό, διερεύνησαν μήπως βρουν κάποιον άλλον, δεν κατέστη εφικτό και έτσι κατέληξαν στην ανανέωση της θητείας Στουρνάρα.
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει η αγορά, η κυβέρνηση έπαψε να υπολογίζει στον Γιάννη Στουρνάρα, δεν είναι τυχαίο ότι τον έχει αδειάσει ουκ ολίγες φορές και όλες του οι προτάσεις – προσέξτε όλες του οι προτάσεις – έχουν απορριφθεί ως αναποτελεσματικές και επικίνδυνες.
Ο άνθρωπος του Σημίτη που έγινε εσχάτως κεντρώος για να μπορέσει να επιβιώσει στην Νέα Δημοκρατία, μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι έχει πλήρως παραγκωνιστεί, η κυβέρνηση δεν τον υπολογίζει ενώ πλήθος νυν – προσέξτε νυν – υπουργών διάκεινται άκρως αρνητικά στον Στουρνάρα.
Πως κινδύνευσε να φεσώσει την Ελλάδα 46 δισεκ. με τους επικίνδυνους πειραματισμούς του
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ανύπαρκτης Τράπεζας της Ελλάδος, υπέπεσε σε πολλά λάθη, άστοχες προβλέψεις και εκτέθηκε πλήρως τόσο μεταξύ των τραπεζιτών που και αυτοί δεν τον υπολογίζουν αλλά κάνουν πως τον υπολογίζουν αλλά και την κυβέρνηση που τον αντιμετωπίζει πλέον με μεγάλη καχυποψία.
1)Φέσι πρώτο 10 δισεκ. ευρώ για την bad bank
Περί την Άνοιξη του 2020 – για όσους το έχουν λησμονήσει – ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ έλεγε στους θεσμούς – πισώπλατα από την κυβέρνηση… ότι ο Ηρακλής τελείωσε και πλέον θα προωθήσει την λύση της bad bank.
Μάλιστα έχοντας αναθέσει σε διαφόρους συμβούλους να εκπονήσουν προτάσεις και τους χρυσοπλήρωσε με 2,2 εκατ ευρώ.
Η λύση της bad bank όμως είχε ένα κόστος.
Ο Στουρνάρας ενημέρωσε το Μαξίμου ότι οι θεσμοί θέλουν να αξιολογήσουν και την bad bank αλλά θα πρέπει το κράτος να βάλει 10 δισεκ. ευρώ για να καλύψει την ζημία των πρώτων 40-50 δισεκ. NPEs.
Μετά από στοχευμένη και συνεπή δουλειά ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Γιώργος Ζαββός κατάφερε να πείσει τους θεσμούς ότι η καλύτερη λύση είναι η δοκιμασμένη λύση ο Ηρακλής που μιμήθηκε το Ιταλικό μοντέλο.
Το εντυπωσιακό είναι το εξής.
Ο Ηρακλής παρέχει κρατικές εγγυήσεις 24 δισεκ. αλλά το κράτος για τα 24 δισεκ. έβαλε μηδέν χρήματα.
Ο Στουρνάρας ζητούσε να φορτώσουν στον έλληνα φορολογούμενο 10 δισεκ. για να εξυγιάνουν τις ελληνικές τράπεζες όχι πλήρως αλλά μερικώς.
Ο Ηρακλής δεν κόστισε στον έλληνα φορολογούμενο γιατί παρασχέθηκε εγγύηση ενώ ο Στουρνάρας ζητούσε να δοθούν 10 δισεκ. πραγματικό χρήμα για την εξυγίανση.
Η πρόταση Στουρνάρα απορρίφθηκε προσέξτε από τους θεσμούς ως ανεπαρκής, απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και απορρίφθηκε από όλες τις τράπεζες.
2)Φέσι δεύτερο 12 δισεκ. ως cash collateral για τις κρατικές εγγυήσεις
Όταν ο Στουρνάρας απέτυχε να περάσει την bad bank την κακή τράπεζα, την οποία είχε απορρίψει και ο προκάτοχος του Γιώργος Προβόπουλος στην ΤτΕ επιχείρησε να σαμποτάρει την πρόταση με τις κρατικές εγγυήσεις του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.
Ο Ηρακλής στηρίζεται σε μια απλή παραδοχή, οι τράπεζες τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια και εκδίδουν ομόλογα, τα κύρια – senior bond – ομόλογα τα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Η Γερμανία ζήτησε η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα buffer 12 δισεκ. με cash δηλαδή ζητούσαν οι Γερμανοί η Ελλάδα εάν θέλει να εγγυηθεί να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τις εγγυήσεις με πραγματικά χρήματα 12 δισεκ.
Ουσιαστικά λοιπόν έλεγαν στην Ελλάδα, ότι δεν μπορεί ως κράτος να εγγυηθεί 12 δισεκ.
Εάν ένα κράτος με 180 δισεκ. ΑΕΠ δεν μπορούσε να εγγυηθεί 12 δισεκ. τότε δεν υπάρχει κράτος, η Ελλάδα δεν θα ήταν τίποτε άλλο από μια χρεοκοπημένη χώρα.
Ποιος έδωσε μάχη να μην περάσει αυτή η ανορθόδοξη πρόταση;
Η ελληνική κυβέρνηση.
Ποιος υποστήριξε την θέση ορισμένων γερμανών συμβούλων ώστε η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα buffer για τις εγγυήσεις ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ.
Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό.
Εάν περνούσε η πρόταση ότι για 12 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις η Ελλάδα έπρεπε να έχει και 12 δισεκ. πραγματικό cash που θα εγγυώνται τις εγγυήσεις, θα κατέρρεαν τα ελληνικά ομόλογα καθώς οι επενδυτές θα θεωρούσαν ότι η Ελλάδα είναι μια αφερέγγυα και αναξιόπιστη χώρα.
3)Φέσι τρίτο 24 δισεκ. που επιχείρησε μέσω ΕΛΣΤΑΤ να τα φορτώσει στο δημόσιο χρέος
Τα 24 δισεκ. που αποτελούν κρατικές εγγυήσεις επειδή δεν είναι πραγματικό χρήμα, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.
Ο Χ. Σταικούρας ο υπουργός οικονομικών το αποσαφήνισε πλήρως και το θέμα έκλεισε.
Ποιος ζητούσε επίμονα μάλιστα να περάσουν τα 24 δισεκ. των κρατικών εγγυήσεων στο χρέος;
Ο διοικητής της ΤτΕ.
Εάν αυτό συνέβαινε τότε το ελληνικό χρέος μαζί με τα repos θα ήταν 415 με 420 δισεκ. θα αποτελούσε ταφόπλακα στα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας.
Γιατί επέμεινε;
Γιατί ήθελε ακόμη και την τελευταία στιγμή να σαμποτάρει τις προτεινόμενες λύσεις της κυβέρνησης.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά.
Όλες οι προβλέψεις του – και αυτό είναι πρωτοφανές – έχουν πέσει έξω σε τέτοιο βαθμό, που όταν κάνει πρόβλεψη ο Στουρνάρας στην κυβέρνηση απλά χαμογελούν.
Ο μόνος με τον οποίο κρατάει επαφές είναι ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης άλλος φωστήρας που στις προβλέψεις του έχει πέσει έξω.
Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης δεν υπολογίζει τον Στουρνάρα και ευτυχώς δηλαδή γιατί εάν είχαμε ακούσει τον διοικητή της ΤτΕ ο έλληνας θα έχει φεσωθεί 46 δισεκ.
Όποιος αμφισβητήσει έστω και ένα κόμμα από αυτά που γράφουμε θα επανέλθουμε με αποκαλύψεις συγκεκριμένες, σαφείς και ξεκάθαρες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών