(upd) Την οργή της Κίνας προκάλεσε η πρόσκληση που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden στην Ταϊβάν προκειμένου να συμμετάσχει στη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης τον προσεχή Δεκέμβριο (9 και 10 Δεκεμβρίου).
Η Σύνοδος αυτή αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Biden, ο οποίος με την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων, είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ επιστρέφουν με ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή έχοντας ως απώτερο στόχο να αντιμετωπίσει τους απολυταρχικούς ηγέτες σε Κίνα και Ρωσία.
Σύμφωνα με το Reuters, στη σχετική λίστα του State Deparment υπάρχουν 110 χώρες που έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο, η οποία αποσκοπεί στο να μπει τέλος στη διολίσθηση της Δημοκρατίας και στη διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθερίων παγκοσμίως.
Σημειώνεται πως στη λίστα αυτή δεν είναι ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία, ενώ πρόσκληση δεν εστάλη ούτε στην Τουρκία.
Ναι από Ταϊβάν
Στην πρόσκληση αυτή η Ταϊβάν απάντησε θετικά, με το ΥΠΕΞ να ανακοινώνει πως η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Audrey Tang και από τον πρεσβευτή της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον, Hsiao Bi-khim
«Η πρόσκληση της χώρας μας προκειμένου να συμμετάσχει στη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών της Ταϊβάν να προωθήσει τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλα αυτά τα χρόνια» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν.
Οργή από Πεκίνο
Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι μέρος, επαρχία της κινεζικής επικράτειας.
Μάλιστα σε μια προσπάθεια να αποκόψει την Ταϊβάν από τον υπόλοιπο κόσμο και να υποβαθμίσει το status της ως ανεξάρτητου κράτους, το Πεκίνο εντείνει την πίεση σε μια σειρά από κράτη προκειμένου να υποβαθμίζουν ή και να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν.
Σε ανακοίνωση του το κινεζικό ΥΠΕΞ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του σε αυτήν την πρόσκληση Biden στην Ταϊβάν, ενώ και η Zhu Fenglian εκπρόσωπος του γραφείου για τις σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν, έκανε λόγο για λάθος ενέργεια και κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τη δέσμευση τους στην πολιτική της «μιας Κίνας».
«Οι ενέργειες των ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι η επίκληση της Δημοκρατίας είναι απλώς ένα κάλυμμα και ένα εργαλείο για να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς τους στόχους, να καταπιέσουν άλλες χώρες, να διχάσουν τον κόσμο και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, της Κίνας Zhao Lijian.
Πάντως, η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως το Πεκίνο δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει για αυτήν.
Αντιπαράθεση Biden - Xi
Το θέμα της Ταϊβάν και η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνομιλίας που είχαν μέσω βιντεοκλήσης οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Κίνας, Xi Jinping.
Οι ΗΠΑ, διά στόματος του Biden, έχουν διαμηνύσει πως στηρίζουν την πολιτική της «μιας Κίνας» αλλά δεν αναγνωρίζουν τον ισχυρισμό του Πεκίνου που λέει ότι η Ταϊβάν είναι επαρχία της Κίνας.
Αυτόν τον ισχυρισμό φέρεται πως επανέλαβε ο Biden στον Xi στην πρόσφατη συνομιλία τους, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά σε μονόπλευρες ενέργειες που επιδιώκουν ή υποσκάπτουν την αλλαγή του status quo στα στενά της Ταϊβάν.
Από την πλευρά του ο Xi φέρεται να είπε πως αυτοί που θέλουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και οι υποστηρικτές τους στις ΗΠΑ «παίζουν με την φωτιά».
Σημείωσε μάλιστα πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «κόκκινη γραμμή» και πως το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να λάβει δραστικά μέτρα.
Ερωτήματα – Απούσα η Τουρκία
Πάντως, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις για την ίδια τη Σύνοδο καθώς πολλοί διατυπώνουν ενστάσεις για το ποια κράτη θα συμμετάσχουν.
Όπως αναφέρουν, αν και στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος χώρες με δημοκρατική παράδοση, όπως η Γαλλία και η Σουηδία, θα συμμετάσχουν επίσης και κράτη όπως οι Φιλιππίνες, η Πολωνία και η Ινδία, όπου ακτιβιστές υποστηρίζουν πως η Δημοκρατία σε αυτές τις χώρες απειλείται.
Πάντως, κράτη όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ δεν έχουν προσκληθεί, ενώ στις αξιοσημείωτες απουσίες είναι τόσο η Τουρκία όσο και η Αίγυπτος.
Από τη Μέση Ανατολή, τα μόνα κράτη που έχουν προσκληθεί είναι το Ισραήλ και το Ιράκ.
Δυσαρέσκεια Ρωσίας
Για διχαστική κίνηση από τις ΗΠΑ κάνει λόγο η Ρωσία αναφερόμενη στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο κατόπιν πρωτοβουλίας του Αμερικάνου προέδρου, Joe Biden.
Σύμφωνα με τον Dmitry Peskov, εκπρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, «η Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία που συγκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει ως στόχο να διαιρέσει τις χώρες».
«Οι ΗΠΑ προτιμούν να δημιουργήσουν νέες γραμμές διαίρεσης, να διαιρέσουν τις χώρες σε καλές και κακές» υποστήριξε ο Peskov.
Σημειώνεται πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας παραμένουν τεταμένες παρά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής των Biden – Putin στη Γενεύη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών