Από τον Boris Johnson έως τον Emmanuel Macron , οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ένα νέο γύρο επίθεσης εναντίον πολιτών – ο καθένας για τον δικό του λόγο- που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν έναντι του Covid.
Εν μέσω μιας φαινομενικά ασταμάτητης αύξησης των λοιμώξεων, οι αξιωματούχοι επικεντρώνουν την πολιτική τους στους ανεμβολίαστους, αντί να καταφεύγουν σε εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ευρωπαίοι πολιτικοί αποφάσισαν να ακολουθήσουν πιο σκληρή πολιτική έναντι των ανεμβολίαστων πολιτών, επικαλούμενοι τη ραγδαία εξάπλωση της παράλλαξης Omicron.
Σκληρή επίθεση Macron και στο βάθος υποχρεωτικότητα
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmaunel Macron πήγε ένα βήμα παραπέρα χρησιμοποιώντας υβριστικές φράσεις για πολίτες που δεν δέχθηκαν τα εμβόλια και κυρίως την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Johnson κατηγόρησε τους ανεμβολίαστους ότι διαδίδουν «ανοησίες» ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, που τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, χαρακτήρισε το κίνημα, που αντιδρά, «μια μικρή μειοψηφία απερίσκεπτων εξτρεμιστών».=
Με την πανδημία να μπαίνει στο τρίτο έτος της και περίπου το 70% της Ευρώπης είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι ηγέτες στοιχηματίζουν ότι έχουν τη λαϊκή υποστήριξη για αυτήν την προσέγγιση.
Πολιτική καταναγκασμού
Σε ολόκληρη την ήπειρο υιοθετείται, η πολιτική του καταναγκασμού, με πολλές κυβερνήσεις να προσπαθούν να δυσκολέψουν τη ζωή όλων όσοι αρνούνται τα εμβόλια ενώ δεν φαίνεται να τις απασχολεί η διάχυτη ανησυχία για τις ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.
Ο Macron, ο οποίος αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκστρατεία επανεκλογής αυτή την άνοιξη, έχει αναγάγει σε προεκλογική σημαία την έξοδο από την περιπέτεια της πανδημίας.
Περίπου το 77% του γαλλικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
«Ήταν δική μου ευθύνη να σημάνω την αφύπνιση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Γαλλία ενισχύει τους περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, επιδιώκοντας να θέσει σε εφαρμογή πιστοποιητικό εμβολιασμού για πρόσβαση σε μπαρ και εστιατόρια ή ακόμα και για ταξίδια με τρένο.
Ανάλογα μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη
Η γειτονική Ιταλία κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για άτομα άνω των 50 ετών με την απειλή προστίμου ύψους 100 ευρώ.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Στην Αυστρία, οι μη εμβολιασμένοι αποκλείονται από τους περισσότερους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των μη βασικών αγορών, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, αν και η επιβολή είναι ανεπαρκής.Η χώρα θέλει επίσης να καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια για όλους από τον Φεβρουάριο 2022, αν και η εφαρμογή ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω προβλημάτων με το ηλεκτρονικό μητρώο εμβολίων.
Lockdown για ανεμβολίαστους
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βρίσκεται ήδη σε αυτό που ορισμένοι αξιωματούχοι ονόμασαν «lockdown των μη εμβολιασμένων», με περιορισμούς στην πρόσβαση σε θέατρα και άλλες δραστηριότητες αναψυχής. Την Παρασκευή (7/1/2022), οι αρχές επέφεραν ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο, απαιτώντας αρνητικά τεστ σε εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα για πλήρως εμβολιασμένα άτομα.
Μόνο όσοι είχαν υποβληθεί στην τρίτη ενισχυτική δόση έχουν πρόσβαση χωρίς ταλαιπωρία.
«Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του», είπε ο καγκελάριος Scholz.
Η διαμάχη σχετικά με αυτά τα μέτρα βρήκε ένα νέο παγκόσμιο σημείο ανάφλεξης όταν στον Νο. 1 του παγκόσμιου τένις Novak Djokovic, ο οποίος είναι αντίθετος στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
δεν απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αυστραλία για το Australian Open.
Φορτώνουν την αποτυχία στους ανεμβολίαστους
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - ανίκανες να σταματήσουν ή ακόμα και να επιβραδύνουν την εξάπλωση των λοιμώξεων – επιτίθενται στους μη εμβολιασμένους ρίχνοντας σε αυτούς το ανάθεμα για την αποτυχία των πολιτικών τους.
Αν και τα εμβόλια δεν σταματούν τη μετάδοση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διατείνονται πως μειώνουν τις πιθανότητες σοβαρών συμπτωμάτων από την Omicron.
Αυτό θα πρέπει να σημαίνει λιγότερη πίεση στα νοσοκομεία, πολλά από τα οποία είναι ήδη εκτεταμένα, εν μέρει λόγω ελλείψεων υγειονομικών που είτε ασθένησαν, είτε είχαν τεθεί σε αναστολή εξαιτίας μη εμβολιασμού.
Στη Βρετανία ο Boris Johnson μέχρι στιγμής δεν προκρίνει το σενάριο των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ωστόσο εξαπέλυσε νέα επίθεση στους ανεμβολίαστους, διακηρύσσοντας πως είναι ανεύθυνο αυτό που κάνουν.
Και όλα αυτά εν μέσω επιστημονικών εκτιμήσεων, πως η επικρατούσα μετάλλαξη Omicron προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα ή κατά άλλους η έξοδος από το σκοτάδι της πανδημίας δεν είναι τόσο μακριά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών