Αυτό προβλέπεται από την αυστραλιανή νομοθεσία και αυτό είναι το σενάριο που προσπαθούν να αποτρέψουν οι δικηγόροι του Σέρβου σταρ, πέραν βέβαια και από το άμεσο ζήτημα της συμμετοχής του στο φετινό τουρνουά Open της Μελβούρνης.
Ο Σέρβος σούπερ σταρ του τένις παραμένει υπό κράτηση λόγω… μη εμβολιασμού του, σε ξενοδοχείο παράτυπων μεταναστών στην Μελβούρνη, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε, στην άρνηση των ομοσπονδιακών αρχών της Αυστραλίας να του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, παρά το γεγονός ότι πληρούσε τις πρϋποθέσεις συμμετοχής, λόγω νόσησης.
Πρώτη νίκη Djokovic
Tο αίτημα των νομικών εκπροσώπων του υπουργείου Eσωτερικών της Αυστραλίας, για να καθυστερήσει η δίκη που αφορά την παραμονή ή όχι του Novak Djokovic στην «χώρα των καγκουρό», απορρίφθηκε και την Δευτέρα (10/01) η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά.
Οι δικηγόροι του κορυφαίου τενίστα του κόσμου έχουν καταθέσει ένσταση εδώ και μέρες με αφορμή την απόφαση των αρχών για απέλασή του από την Αυστραλία, καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τους υγειονομικούς όρους εξασφάλισης άδειας εισόδου.
Δεν κέρδισε χρόνο η αυστραλιανή κυβέρνηση
Η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας επιδίωξε να «κερδίσει χρόνο», ζητώντας την αλλαγή ημερομηνίας της διαδικασίας κατά 48 ώρες, αίτημα που, όμως, απορρίφθηκε από τον δικαστή Antony Kelly.
Πλέον, μετά τις κινήσεις των δικηγόρων του Djokovic και την κατάθεση των σχετικών εγγράφων, τη Δευτέρα (10/1) θα ξεκαθαρίσει εάν ο Σέρβος τενίστας θα παραμείνει ή, όχι σε αυστραλιανό έδαφος, προκειμένου να αγωνιστεί στο Australian Open.
Το χρονικό ενός... αλαλούμ
Ο Djokovic μετέβη στην Αυστραλία για να συμμετάσχει στο τουρνουά Australian Open, διεκδικώντας έναν ακόμη τίτλο στην πλούσια καριέρα του έχοντας εξασφαλίσει βίζα βάσει ιατρικής άδειας και εξαίρεσης επειδή νόσησε στις 16 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, οι συνοριακές αρχές έκριναν άκυρη την βίζα του, δεν του επέτρεψαν την είσοδο και αποφάσισαν την απέλαση του.
Ως πρώτο βήμα, οι δικηγόροι του αστέρα του τένις άσκησαν την έφεση για να ανατραπεί η απόφαση της κυβέρνησης για απέλασή του και νέα στοιχεία φέρονται να εκθέτουν τους διοργανωτές του Australian Open.
Στις προτάσεις που οι δικηγόροι του Djokovic υπέβαλαν το Σάββατο, αναφέρεται ότι η ομοσπονδία αντισφαίρισης της Αυστραλίας (Tennis Australia) είχε εγκρίνει την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμβολιασμού εφόσον εκείνος είχε βρεθεί θετικός στην Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξετάσεων με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου.
Οι συνήγοροι τονίζουν ότι 14 ημέρες μετά, ο Djokovic δεν παρουσίαζε συμπτώματα νόσησης, δηλαδή «δεν είχε πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα της COVID-19 τις τελευταίες 72 ώρες» και του χορηγήθηκε το πιστοποιητικό, προσωρινή βίζα εισόδου στη χώρα και γραπτή άδεια από το τμήμα μετανάστευσης της Αυστραλίας, προτού ταξιδέψει στη χώρα και με ιατρική εξαίρεση από τους κανόνες εμβολιασμού .
Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι αυστραλιανές αρχές «ριζικά και θεμελιωδώς», όπως επισημαίνουν, παραβίασαν ή παρερμήνευσαν τις οδηγίες του συμβουλίου λοιμωξιολόγων της χώρας, αγνοώντας τη νόρμα που ορίζει ως μη υποχρεωτικό τον εμβολιασμό εάν έχει προηγηθεί νόσηση με Covid-19 σε διάστημα 6 μηνών προηγουμένως.
Προσθέτουν ότι την 1η Ιανουαρίου έλαβε «ένα έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων (το οποίο) είπε στον κ. Djokovic ότι «οι απαντήσεις του υποδεικνύουν ότι (πληροί) τις προϋποθέσεις για άφιξη χωρίς καραντίνα στην Αυστραλία».
Επιπλέον, οι συνήγοροι σκοπεύουν να κατηγορήσουν την υπηρεσία μετανάστευσης της Αυστραλίας για κακή μεταχείριση του Novak Djokovic. Θα διαμαρτυρηθούν διότι ο αθλητής κρατήθηκε παρατύπως στο αεροδρόμιο επί περίπου 8 ώρες ύστερα από την άφιξή του στη Μελβούρνη.
Η επιστολή που καίει την Ομοσπονδία Tennis Australia
Επιστολή που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι οι μη εμβολιασμένοι αθλητές του τένις είχαν ενημερωθεί πως θα μπορούσαν να παρευρεθούν στο τουρνουά, υπό τον όρο ότι είχαν νοσήσει από κορωνοϊό τους προηγούμενους έξι μήνες.
Για τη συμμετοχή τους λοιπόν στο τουρνουά, όλοι οι αγωνιζόμενοι κλήθηκαν να υποβληθούν σε PCR τεστ για την Covid και τεστ αντισωμάτων που να αποδεικνύουν φυσική ανοσία, όπως αναφέρεται.
Έτσι, ο Djokovic ταξίδεψε στην Αυστραλία πιστεύοντας ότι του είχε χορηγηθεί ιατρική εξαίρεση για να μπει στη χώρα και να αγωνιστεί, αφού είχε στα χέρια του, όπως μεταδίδει η Daily Mail, πιστοποιητικό νόσησης.
Ωστόσο, τον σταμάτησαν στα σύνορα και του ακύρωσαν τη βίζα.
Aπό την άλλη, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο ABC Channel ότι ο Djokovic έδωσε στους αξιωματικούς της συνοριακής αστυνομίας ιατρική απαλλαγή σε επιστολόχαρτο του Tennis Australia, υπογεγραμμένο από τον επικεφαλής ιατρό της ομοσπονδίας, το οποίο απορρίφθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους.
Η κυβέρνηση είπε ότι είχε ήδη προειδοποιήσει την Tennis Australia γι' αυτό.
Για το φιάσκο φταίει το Tennis Australia
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, φαίνεται ότι η ευθύνη της Tennis Australia είναι ξεκάθαρη σε αυτό το φιάσκο.
Διότι, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα The Advertiser, οι αρχές της χώρας έχουν προειδοποιήσει δύο φορές τον διοργανωτή ότι μόλυνση μικρότερη των έξι μηνών δεν ισοδυναμεί με εμβολιασμό.
Αυτό είναι το μήνυμα που φέρεται να έστειλε η Tennis Australia στις αρχές Δεκεμβρίου στους παίκτες, επομένως και στον Djokovic.
Στο έγγραφο που εστάλη στους παίκτες, η Tennis Australia περιέγραφε τις δυο προϋποθέσεις που απαιτούνται για να επιτραπεί σε έναν μη εμβολιασμένο παίκτη να αγωνιστεί στο Australian Open: την απόκτηση πιστοποιητικού εξαίρεσης στο εξωτερικό που θα αποδεικνύει ότι το άτομο έχει προσβληθεί από την Covid-19 κατά τους τελευταίους έξι μήνες, και, μια δεύτερη εξαίρεση εγκεκριμένη από ανεξάρτητο Αυστραλό γιατρό ή ομάδα ειδικών ιατρών.
Οι πιθανότητες του Djokovic να υπερασπιστεί τον τίτλο του εξαρτώνται πλέον από την απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή.
Morrison: H περίπτωση Djokovic ζήτημα πιστής εφαρμογής των κανονισμών
Από την πλευρά των Αυστραλών, ο πρωθυπουργός της χώρας, Scott Morrison, επιμένει ότι η αντιμετώπιση της περίπτωσης Djokovic ήταν απλώς ζήτημα πιστής εφαρμογής των κανονισμών, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις.
Εξάλλου, κάποια άλλα άτομα που σχετίζονται με το Australian Open και είχαν παρόμοια προβλήματα, αθλητές και παράγοντες, έχουν ήδη εγκαταλείψει οικειοθελώς τη χώρα.
Συνεπώς ο Novak Djokovic δεν δικαιούται να επικαλείται μεροληπτική μεταχείριση.
Επιπλέον, υπό τις ίδιες συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας (κράτησης, επί της ουσίας) παραμένει στη Μελβούρνη και η Τσέχα τενίστρια Renata Voracova, η οποία επίσης είναι πιστοποιημένα μη μεταδοτική ως προς τον κορωνοϊό -και μάλιστα έχει ήδη συμμετάσχει σε αγώνες προπαρασκευής για το Open.
Παρόλα αυτά, η Βορατσόβα θα αποχωρήσει από το μεγάλο τουρνουά, καθώς πλέον δεν είναι σε κατάσταση να αγωνιστεί με αξιώσεις, ύστερα από την περιπέτεια της κράτησής της και την αποχή από τις προπονήσεις.
Το μήνυμα του Djokovic από το ξενοδοχείο καραντίνας: Νιώθω τη στήριξή σας
Μήνυμα στον κόσμο που τον στηρίζει έστειλε ο τενίστας, Novak Djokovic, από το ξενοδοχείο καραντίνας στην Αυστραλία όπου βρίσκεται περιμένοντας την εκδίκαση της έφεσή του για την ακύρωση της βίζας του, λόγω του μη εμβολιασμού του για τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, ο Djokovic πόσταρε ένα μήνυμα για τα Χριστούγεννα, μιας και σήμερα στην πατρίδα του τη Σερβία γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού με το Παλιό Ημερολόγιο και ένα ακόμη story στο οποίο ευχαριστούσε για τη συμπαράσταση.
Του αρνήθηκαν μετάβαση στο ενοικιασμένο σπίτι και σεφ και το βίντεο που διχάζει
Η οικογένεια του Djokovic έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι όπου χαρακτηρίστηκε αιχμαλωσία την κράτηση του Novak Djokovic στο ξενοδοχείο παράνομων μεταναστών στη Μελβούρνη.
Ο πατέρας του Novak Djokovic, Serjan, υποστήριξε ότι οι συνοριακές αρχές συμπεριφέρονται στο γιο του σαν «κοινό εγκληματία» ενώ χαρακτήρισε «σοβινιστική» και ρατσιστική την κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Tου αρνήθηκαν την μετάβασή του και παραμονή υπό περιορισμό σε σπίτι που διατηρεί αλλά και την παροχή σεφ για το εξειδικευμένο διαιτολόγιο που ακολουθεί.
Βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου τα τελευταία 24ωρα, υποστηρίζει πως ο πρωταθλητής συμμετέχει σε εκδήλωση του ιδρύματός του για το τέννις και τα παιδιά κατά το επίμαχο διάστημα της νόσησής του και μάλιστα χωρίς μάσκα!
Ο Novak Djokovic φωτογραφίζεται χαμογελαστός και χωρίς μάσκα κατά τη διάρκεια τελετής στο Novak Tennis Center στο Βελιγράδι, την ημέρα που βρέθηκε θετικός στον Covid, όπως υποστηρίζει, όπου μοίραζε βραβεία σε μια ομάδα νεαρών οπαδών του τένις.
Μένει να επαληθευτεί αν ισχύει ή αν είναι μια βολή ακόμη κατά του αθλητή.
Αντιδράσεις:
Όπως ήταν αναμενόμενο ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης έχει φουσκώσει υπέρ του πρωταθλητή.
Η Αυστραλία καλωσορίζει το μίσος για τους μη εμβολιασμένους
Στη Σερβία, μάλιστα, αποδίδεται πολιτική διάσταση στην υπόθεση απέλασης του αθλητή, ενώ στα ΜΜΕ γίνεται λόγος για προσπάθεια αποκλεισμού του από το τουρνουά τένις με «δόλια» μέσα.
Η οικογένεια του Djokovic έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι όπου χαρακτηρίστηκε «αιχμαλωσία» την κράτηση του Novak Djokovic στο ξενοδοχείο παράνομων μεταναστών στη Μελβούρνη.
Οι δικηγόροι του αστέρα του τένις άσκησαν έφεση για να ανατραπεί η απόφαση της κυβέρνησης για απέλασή του μετά την απόρριψη του αιτήματός του για εξαίρεση από τον αυστριαλιανό εμβολιαστικό νόμο.
Υπενθυμίζεται πως ο νούμερο ένα τενίστας στον κόσμο δεν έλαβε άδεια εισόδου στην Αυστραλία για να συμμετάσχει στο Australian Open.
Ο Aleksandar Vucic ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση ζήτησε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να δοθεί η δυνατότητα στον Novak Djokovic να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει στην Μελβούρνη ώστε να μπορεί να προπονείται μέχρι την Δευτέρα που θα εκδοθεί η απόφαση της έφεσης που άσκησε για την απέλασή του.
«Ζητήσαμε να μην διαμένει ο Djokovic στο κακόφημο ξενοδοχείο παράνομων μεταναστών αλλά να του επιτραπεί να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει» δήλωσε ο Vucic, προσθέτοντας:
«Όποιον δεν μπορείτε να νικήσετε στο γήπεδο τότε προσπαθείτε να τον εμποδίσετε να συμμετάσχει με διάφορους τρόπους».
Αισιόδοξη πως όλα θα έχουν την καλύτερη έκβαση είναι η πρωθυπουργός της Σερβίας
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη της σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό η Ana Brnabic «σήμερα το πρωί επικοινώνησα τηλεφωνικά με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας. Υπάρχει ένας θετικός τόνος από την αυστραλιανή πλευρά. Δήλωσα ότι η σερβική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει κάθε εγγύηση για να επιτραπεί στον Novak η είσοδος στην Αυστραλία».
Η ίδια σημείωσε ότι κατόπιν παρεμβάσεων από το Βελιγράδι παραδόθηκαν στον Djokovic τρόφιμα χωρίς γλουτένη, ένας φορητός υπολογιστής και κάρτες δεδομένων για να μπορεί να επικοινωνεί με την οικογένεια του.
Ακόμη, η Ana Brnabic ανέφερε ότι δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα για διαμονή του Djokovic σε ιδιωτική κατοικία και έτσι θα παραμείνει στο ξενοδοχείο παράτυπων μεταναστών μέχρι την Δευτέρα 10/1 που θα εκδικαστεί η έφεση του.
Dacic (πρόεδρος της Βουλής): Υπάρχει πολιτική εμπλοκή στην υπόθεση Djokovic
«Νομίζω ότι δύσκολα η Αυστραλία θα κάνει σεβαστό οποιοδήποτε αίτημα της Σερβίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Ivica Dačić σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας(RTS).
«Εδώ πρόκειται για πολιτικοποίηση της υπόθεσης Djokovic.
Εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά ιατρική εξαίρεση για να επισκεφτούν κάποια χώρα. […] Είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτική εμπλοκή στην υπόθεση. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό το γεγονός θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μας με την Αυστραλία», υπογράμμισε ο Ivica Dačić, σημειώνοντας ότι ο Djokovic είναι κάτοχος σερβικού διπλωματικού διαβατηρίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών