Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,2% για το σύνολο του τρέχοντος έτους
Απώλεια 2%
Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κάθε μήνα του τελευταίου τριμήνου από 0,5% έως 1%, αν και για το σύνολο του περασμένου έτους σημείωσε ανάπτυξη 2,7%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.
Παρά την ανάπτυξη που κατέγραψε βέβαια στο σύνολο του περασμένου έτους, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει κατά 2% μικρότερη από τα επίπεδα του 2019, τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ παράλληλα υπολείπεται σε σύγκριση με την ανάκαμψη άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών.
Κεκτημένη ταχύτητα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, οι οικονομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα ανακοινώσουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως τουλάχιστον του 4,5% μέσα στον μήνα.
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται, πάντως, να σημειώσει πρόοδο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, μολονότι η μετάλλαξη Omicron εξαπλώνεται ταχύτατα και μπορεί να εξωθήσει την κυβέρνηση στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις αλλά και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα περαιτέρω ελλείψεις προσωπικού και μειώσεις της παραγωγής.
Σύμφωνα με την Bundesbank, το νέο κύμα μολύνσεων μπορεί να δυσχεράνει την οικονομική δραστηριότητα στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αλλά θα υπάρξει «σημαντική κεκτημένη ταχύτητα» από την άνοιξη και μετά.
Τεχνική ύφεση
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,2% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα, πάντως, με τον οικονομολόγο Andreas Kambach, στο μεταξύ θα αναγκαστεί πρώτα να περάσει μέσα από μια τεχνική ύφεση, όπως ορίζεται από τα δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Ο ίδιος προβλέπει πως στο πρώτο τρίμηνο του έτους το γερμανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,8%, καταγράφοντας το δεύτερο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης.
Μιλώντας στο Bloomberg, η οικονομολόγος Jamie Rush τόνισε ότι η μετάδοση της παραλλαγής Delta και τώρα της Omicron έχει οδηγήσει σε αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα στους τομείς των ξενοδοχείων, ενώ έχει συνδυαστεί με την έλλειψη ορισμένων βιομηχανικών εξαρτημάτων που επέβαλε στις γερμανικές βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τους και συνεπώς να μην ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
Η ίδια προέβλεψε πως οι παράγοντες αυτοί θα υποχωρήσουν κάπως στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη πριν από τα τέλη του 2022.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών