Κίνητρα στα νοικοκυριά να επαναφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε χρυσό
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Nureddin Nebati παρουσίασε τη νέα οικονομική στρατηγική της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Nebati δήλωσε ότι η Τουρκία στοχεύει να μειώσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας την παραγωγή και τις εξαγωγές.
Τα αποθέματα χρυσού
Μιλώντας στη συνεδρίαση του «Τουρκικού Μοντέλου Οικονομίας για τα Νέα Βήματα και τα Μέτρα Προώθησης του Πληθωρισμού», ο Nebati ανακοίνωσε νέα μέτρα που έχουν ως στόχο να πείσουν τα νοικοκυριά να φέρουν τα αποθέματα χρυσού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι φόροι σε βασικά τρόφιμα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσης μείωση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στους φόρους που προστέθηκαν στις βασικές προμήθειες τροφίμων καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα μειωθεί στο 1% από 8% στις αγορές τροφίμων.
Η απόφασή του θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Erdogan δήλωσε ακόμη ότι, εκτός από τη φορολογική έκπτωση, η κυβέρνηση «αναμένει» από τις εταιρείες τροφίμων να μειώσουν τις τιμές τους κατά 7%.
Δήλωσε ότι αυτά τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στον πληθωρισμό.
«Δεν θα αφήσουμε τον πληθωρισμό να συντρίψει το έθνος μας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Αποταμιεύσεις σε λίρα
Εξηγώντας τα μέτρα για τον χρυσό, ο Nebati δήλωσε ότι «αυτό το μοντέλο θα φέρει αποταμιεύσεις από κάτω από τα μαξιλάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Θα διασφαλίσει ότι οι εγχώριες αποταμιεύσεις θα επικεντρωθούν αντί για τις ξένες αποταμιεύσεις στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Θα αυξήσει την ελκυστικότητα της αποταμίευσης σε τουρκική λίρα»
Ta κίνητρα
«Η ενσωμάτωση αυτών των αποταμιεύσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ανοίξει μια νέα πόρτα εισοδήματος για τους πολίτες μας και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της χώρας μας. Ξεκινάμε το έργο που θα περιλαμβάνει περισσότερους από 1.500 κοσμηματοπώλες το 2022, τουλάχιστον έναν σε κάθε επαρχία, όπως της 1ης Μαρτίου», είπε ο Nebati, προσθέτοντας ότι οι πολίτες μπορούν να παραδώσουν με ασφάλεια τις φυσικές αποταμιεύσεις τους σε κοσμηματοπωλεία και τράπεζες και να τις πάρουν πίσω εάν το ζητήσουν.
Συμπλήρωσε ότι 10.000 κοσμηματοπώλες θα έχουν ενταχθεί στα σημεία παράδοσης χρυσού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Εισόδημα χωρίς κινδύνους
Με τον καταθετικό λογαριασμό μετατροπής χρυσού, οι πολίτες θα έχουν εισόδημα χωρίς κινδύνους, πρόσθεσε.
«Οι πολίτες μπορούν εύκολα και με ασφάλεια να παραδώσουν τα αποθέματα χρυσού τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω κοσμηματοπωλείων και τραπεζών», δήλωσε ο Nebati.
Παραγωγικό μοντέλο
Ο χρυσός που εισήχθη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως μέρος του νέου σχεδίου μπορεί να ληφθεί φυσικά πίσω εάν ζητηθεί, σημείωσε επίσης.
«Θα δημιουργήσουμε έναν εγγυημένο όγκο 60 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών.
Θα ανοίξουμε το δρόμο για όλους τους τομείς...
Ξεκινάμε με μια στρατηγική στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, προσανατολισμένη στις εξαγωγές από κάθε άποψη», είπε ο Nebati, δίνοντας το σήμα μιας οικονομίας που είναι επικεντρωμένη στην παραγωγή μάλλον από την κατανάλωση.
«Ενώ η Τουρκία αναπτυσσόταν, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε.
Από εδώ και πέρα εισερχόμαστε σε μια περίοδο όπου θα γίνεται λόγος για την ανάπτυξη της Τουρκίας σε πραγματικούς όρους», πρόσθεσε.
Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση
Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα γίνουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να είναι αρνητικές σε πραγματικούς όρους στην Τουρκία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ίδιες.
Σε πραγματικούς όρους, εξακολουθεί να είναι αρνητικός στην Τουρκία.
Αυτό σημαίνει ότι εμείς, ως Τουρκία και ο τομέας των δημοσίων οικονομικών, συνεχίζουμε ακόμη σοβαρά τη στήριξη της οικονομίας.
Ηλεκτρικό ρεύμα
Όσοι παραπονιούνται για την άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι χαμηλότερες από τις πραγματικές τιμές.
Τα δημόσια οικονομικά είναι υπεύθυνα για τα τέσσερα πέμπτα του φυσικού αερίου που αγοράζουμε και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι οι ίδιες», είπε ο Nebati, επισημαίνοντας ότι ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και εμπορευμάτων.
«Είμαστε εισαγωγέας ενέργειας και αυτό που πρέπει να γίνει σε μια κατάσταση (όπως αυτή) που επηρεάζει τον κόσμο δεν είναι τίποτα άλλο από το να περιμένουμε να καταστούν σταδιακά αποτελεσματικά τα μέτρα που λάβαμε», πρόσθεσε.
Πιστώσεις, εξαγωγές και επενδύσεις
Η κυβέρνηση υιοθετεί ένα μοντέλο που βασίζεται στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού, λέγοντας ότι οι πιστώσεις, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Ο Ερντογάν είπε ότι η νέα οικονομική πορεία θα βοηθήσει επίσης την Τουρκία να λύσει το χρόνιο πρόβλημα του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της και θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της λίρας.
Για να υποστηρίξει την κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκιά της κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο στο 14%, πριν σταματήσει τον κύκλο χαλάρωσης τον περασμένο μήνα.
Πληθωρισμός και ισοτιμία της λίρας
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 20ετίας στο 48,69% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία..
Η τουρκική λίρα ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή από την αρχή του έτους μετά από πτώση 44% το 2021.
Είχε φτάσει σε χαμηλό ρεκόρ των 18,4 έναντι του δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο, αλλά ανέκαμψε μετά την ανακοίνωση του Erdogan για ένα σχέδιο ενίσχυσης των καταθέσεων σε λίρες με προστασία τους έναντι των αποσβέσεων.
Προστασία των αποταμιεύσεων
Το πρόγραμμα είχε στόχο να ενθαρρύνει τους ντόπιους να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα σε λίρες στο πλαίσιο ενός σχεδίου προστασίας των καταθέσεων, αποζημιώνοντας τους καταθέτες για τυχόν ζημίες λόγω υποτίμησης της λίρας.
Η πρωτοβουλία βοήθησε το ράλι του νομίσματος λίγο πάνω από το 10 και στη συνέχεια να εγκατασταθεί σε τρέχοντα επίπεδα λίγο κάτω από το 14 ανά δολάριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών