Ανάφλεξη των τιμών στην περιοχή του 6% δείχνουν τα στοιχεία με τις τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Ιανουάριο από 5,1% το Δεκέμβριο, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ 26 ετών μετά το 7,3% που είχε πιάσει ο τιμάριθμος το 1996.
Το διογκούμενο κύμα ανατιμήσεων με πυρήνα την ενέργεια που εξαπλώνεται και σε βασικά είδη διατροφής πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών προκαλώντας αλυσιδωτές παρενέργειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας καθώς φρενάρει την κατανάλωση, επιβαρύνει το κόστος των επιχειρήσεων και ασκεί πιέσεις στο κόστος χρήματος.
Η ανάφλεξη της ακρίβειας δημιουργεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, που παρακολουθεί με τεντωμένα νεύρα τις εξελίξεις καθώς θέτει θέμα επέκτασης των μέτρων στήριξης για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, την ώρα που οι αντοχές των κρατικών ταμείων είναι περιορισμένες και αποτελεί επιτακτική δημοσιονομική ανάγκη ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, τα μέχρι στιγμής δεδομένα και οι πρόδρομοι δείκτες από το μέτωπο των τιμών προοιωνίζονται διατήρηση των παρεμβάσεων με τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο, πέραν των άλλων αναχωμάτων που θα στηθούν για την αναχαίτιση της ακρίβειας με τις απευθείας εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το πληθωριστικό πυρήνα συγκροτούν οι ραγδαίες με διψήφια ποσοστά αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο που ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος για στέγαση και μεταφορές και που διαχέονται πλέον σε είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα.
Ήδη από το Δεκέμβριο ο μέσος ρυθμός αύξησης των τιμών στην ομάδα που περιλαμβάνει τα είδη διατροφής και τα μη οινοπνευματώδη ποτά είναι υπερπενταπλάσιος συγκριτικά το 2020 στο 4,3% από 0,8%.
Ακόμα ισχυρότερα πλήγματα δέχονται τα νοικοκυριά για την κάλυψη των αναγκών τους για στέγαση όπου ο δείκτης έχει εκτιναχθεί στο 18% από πτώση 4,2% και για μεταφορές με αύξηση του κόστους να διαμορφώνεται στο 10,9% έναντι μείωσης 7,7%.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένοι δείκτες επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο τον Ιανουάριο επιτείνοντας την εισοδηματική αιμορραγία.
Την ένταση της πληθωριστικής φωτιάς αποτυπώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις μεταβολές των τιμών σε γεωργία, κτηνοτροφία και εισαγωγές στην βιομηχανία το Δεκέμβριο με βάση τα οποία ο γενικός δείκτης στις τιμές πώλησης των προϊόντων από τους παραγωγούς σημείωσε άνοδο 16,5% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης 0,1% το Δεκέμβριο του 2020 ενώ ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία εκτινάχθηκε κατά 23,6% έναντι μείωσης 10,4%.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι το πληθωριστικό τούνελ μακραίνει και βαθαίνει ενώ ο στόχος που έχει τεθεί στο προϋπολογισμό για αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,8% το 2022 δεν ανταποκρίνεται στις εξελίξεις και θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω μετά και την πρόβλεψη της Κομισιόν για ετήσιο ρυθμό 3,1%.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Νέο πληθωριστικό σοκ στο 6% τον Ιανουάριο με ρεκόρ 26 ετών - Iσχυρό πλήγμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Η ανάφλεξη της ακρίβειας δημιουργεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο
Σχόλια αναγνωστών