Credit Suisse: Κίνδυνος ανατάραξης των χρηματοπιστωτικών αγορών
Oι παγκόσμιες αγορές χρήματος θα υποστούν σημαντικό πλήγμα εάν οι κυρώσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία έχουν στόχο τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, σύμφωνα με την Credit Suisse ,με βάση τα στοιχεία οποία επικαλείται το Russia Today σε δημοσίευμά του την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2022.
Την ίδια ώρα, οι πολίτες σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους υπό το φόβο κατάρρευσης του ρωσικού νομίσματος.
Αναταράξεις στις αγορές
Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι η Μόσχα διαθέτει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα στο εξωτερικό – αρκετά για να αναταράξει τις αγορές χρήματος εάν παγώσουν περιουσιακά στοιχεία ή εάν η Μόσχα αναγκαστεί να τα μέταφέρει ξαφνικά λόγω κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρει η Credit Suisse.
Ο Zoltan Pozsar, επικεφαλής της ομάδας των αναλυτών, είπε ότι όταν αλλάζουν οι ροές κεφαλαίοων, τα spread μπορεί να διαφοροποιηθούν».
«Αν τα πράγματα κλιμακωθούν, είναι δύσκολο να μην δούμε άμεσο αντίκτυπο στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στον Libor σε δολάρια ΗΠΑ, δεδομένων των τεράστιων χρηματοοικονομικών πλεονασμάτων της Ρωσίας και ο τόπος όπου αυτά βρίσκονται».
Swap και καταθέσεις
Ο Pozsar εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και ο ιδιωτικός τομέας κατέχουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε swap συναλλάγματος και 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις σε ξένες τράπεζες.
. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Ρωσία κατέχει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ρευστότητα και μεγάλο μερίδιο αυτής είναι εκπεφρασμένη σε δολάρια ΗΠΑ, ακόμη και αφού η χώρα πούλησε όλα τα ομόλογα της το 2018.
Ο Pozsar ανέλυσε δεδομένα από την Τράπεζα της Ρωσίας και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το 70% του ρωσικού τραπεζικού τομέα
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στη στρατιωτική της δράση στην Ουκρανία.
Τα μέτρα απειλούν να πλήξουν το 70% του ρωσικού τραπεζικού τομέα και στοχεύουν να εκτροχιάσουν την βιωσιμότητα των πετρελαϊκών, τεχνολογικών και αεροπορικών εταιρειών της χώρας.
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να στοχεύσει τα ρωσικά κεφάλαια στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen,, τα μέτρα θα περιορίσουν τις καταθέσεις που κατέχει η επιχιερηματική ελίτ της Ρωσίας «ώστε να μην μπορούν πλέον (οι Ρώσοι ολιγάρχες) να κρύβουν τα χρήματά τους σε ασφαλή καταφύγια στην Ευρώπη».
Ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο (26/2) ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να αποκόψει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών μεταφορών SWIFT και να «παραλύσει» τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Κεντρική Τράπεζα: Συναλλαγματικά αποθέματα 643,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η νομισματική αρχή ανέφερε την Πέμπτη ότι τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας έφτασαν το νέο ιστορικό υψηλό των 643,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 18 Φεβρουαρίου 2022.
Τα τεράστια αποθέματα σε χρυσό και ξένα νομίσματα της χώρας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος των κυρώσεων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Απόσυρση καταθέσεων
Την ίδια ώρα ουρές στα ATMs των τραπεζών παρατηρούνται σε όλη τη Ρωσία, με τους πολίτες να σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022.
Η ζήτηση για ξένα νομίσματα είναι ήδη τεράστια.
Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες πουλούν τα δολάρια σε τιμές έως και 1/3 υψηλότερες σε σχέση με το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή (25/2).
Είναι ενδεικτικό ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε τιμές σημαντικά μεγαλύτερες από το ψυχολογικό όριο των 100 ρουβλιών ανά δολάριο.
Διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων
Ο πανικός ανάμεσα στους καταθέτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να καταστήσει ελκυστικότερο το ρούβλι και να ανακόψει το νομισματικό sell off.
Σήμερα, στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να αποκλείσουν τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, ενώ «πάγωσαν» από κοινού τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζες σε ξένο συνάλλαγμα.
Ο φόβος για το ρούβλι – Τι να αναμένουμε τη Δεύτερα 28/2
Κάτι το οποίο βάζει σημαντικά εμπόδια, στην προσπάθεια της Μόσχας να στηρίξει το ρούβλι, μέσω της πώλησης δολαρίων και ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν σπεύσει να κλείσουν τον εναέριο χώρο για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείας, κάτι που καθιστά δύσκολη τη φυσική μεταφορά ρευστού στη χώρα.
Πλέον, η προσοχή στρέφεται στο αυριανό άνοιγμα των αγορών, με τους αναλυτές να προβλέπουν μεγάλες απώλειες για το ρωσικό νόμισμα.
Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, η τιμή του ρουβλιού έκλεισε στα 83 ανά δολάριο.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι τη Δευτέρα θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 100 ρουβλιών ανά δολάριο, ως απόρροια των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.
Ρευστότητα στα ATMs
Η κεντρική τράπεζα, από την πλευρά της, την προηγούμενη εβδομάδα επέλεξε να αυξήσει τις ροές χρημάτων προς τα ATMs, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πανικός και να καθησυχάσει τους καταθέτες.
«Η κατάσταση είναι εντελώς ρευστή, οι κυρώσεις εις βάρος της κεντρικής τράπεζας μπορούν να γίνουν ακόμη πιο αυστηρές» εκτιμά χαρακτηριστικά η Alexandra Suslina, αναλύτρια στην Economic Expert Group.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών